Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курц отчете с 95% по-малко мигранти Австрийското европредседателство

Австрийският канцлер благодари на България за вкарване на Балканите сред приоритетите на Европа

Австрийският канцлер Себастиан Курц говори пред Европейския парламент в Страсбург.
Снимка: Ройтерс

С 95 процента по-малко са новопристигналите мигранти по маршрута през Централното Средиземноморие, като броят на загиналите, търсещи по море убежище в Европа, рязко е намалял.  Това съобщи днес пред Европейския парламент в Страсбург австрийският канцлер Себастиан Курц, който отчете резултатите от европредседателството на Виена.Той подчерта приноса на България в извеждането на темата за Балканите като приоритет за Европа и се похвали с успехите на Виена в овладяването на миграционните потоци през Средиземно море. От своя страна  еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос призова Евросъюза към компромис преди евроизборите по дълго време отлаганата реформа на европейската система за убежище.

Въпреки че все още няма консенсус по отношение на реформата на Дъблинския регламент и политиката по миграцията, Курц изтъкна успешното сътрудничество с държави от Африка като причина за овладяване на мигрантската вълна към Европа.

В спасително-издирвателните операции вече се включват кораби от Либия и Египет, което е довело до закриване на централния маршрут през Италия, обясни австрийският канцлер.

„В момента Централно-средиземноморският маршрут, маршрутът през Италия, де факто е затворен. През последните седмици на практика от там вече няма новопристигнали“, каза той.

По време на дебата, посветен на застоя в реформата на политиката на Европейския съюз в областта на убежището и миграцията, предшествал речта на австрийския канцлер, еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос предупреди, че ако Евросъюзът не действа единно, миграционният въпрос може да стане неуправляем:

"Това е последният шанс за Европа. На трябва да пестим усилия. Комисията и аз лично оставаме ангажирани да работим с Еропарламента и със Съвета да постигнем целта – реформата на европейската система за убежище. Не трябва да се забравя, че в сферата на миграцията, всички наши действия са взаимосвързани и всички парчета трябва да съвпаднат напълно".

Европейският съюз няма алтернатива, това което ни обединява, е желанието за сътрудничество чрез компромис, с тези думи Себастиан Курц се обърна към евродепутатите, поставяйки в изказването си ключов акцент и на предизвикателствата, които следват Брекзит. Той призова Евросъюза да остане единен независимо оттова какъв ще бъде изходът от днешното ключово гласуване по Брекзит в Камарата на общините в Лондон. Утре в Европарламента, ден след решаващия вот на британския парламент, темата ще бъде подложена на дебат и от евродепутатите в Страсбург.

"Дори решението на британския парламент да е негативно и да предстоят тежки седмици и месеци, надявам се да успеем да запазим единството на 27-те държави в Евросъюза", заяви днес Курц.

Западните Балкани бяха също водещ акцент в обръщението на канцлера на Австрия от трибуната на Европарламента.
Пред евродепутатите Курц благодари на България за извеждането на темата за Балканите като приоритет за Европа:
“Наблюдаваме позитивно развитие на ситуацията в няколко държави от Балканите като например решението със спора за името на Македония. Бяха отворени две нови преговорни глави със Сърбия и една с Черна гора – това са важни знаци за европейската перспектива на региона. Надявам се, че Румъния, както и следващите страни, които ще председателстват Евросъюза, ще продължат приоритета, поставен във фокуса на Европа от България".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нико Тупарев

Прокуратурата вече не иска ареста на Нико Тупарев

Софийската апелативна прокуратурата оттегли протеста, внесен от първоинстанционната Градска прокуратура, срещу освобождаването от ареста -  без каквато и да е мярка за неотклонение, на телевизионния продуцент Нико Тупарев. Това стана по време на заседанието на Софийския апелативен съд. Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е..

публикувано на 04.07.24 в 10:56

Собственици на аптеки внесоха в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите със Здравната каса

Собственици на аптеки внесоха в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса. Подаването на предизвестията е отчаяна крайна форма за предизвикване на диалог и намиране на решение на проблема, каза Стефан Минков, който е собственик на аптека. Промените в Наредба 4,..

публикувано на 04.07.24 в 10:49

Прокуратурата в София решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:36
Изслушване на премиера Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и зам.-министъра на отбраната Невяна Митева, 4 юли 2024 г.

Главчев: Подкрепата за Киев остава приоритет за страната ни

България не предвижда изпращането на войници в Украйна, но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни. Това заяви  служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването в НС за позицията на страната ни на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. "Няма и нищо неестествено и странно в позицията, която..

публикувано на 04.07.24 в 10:08
Николай Марков

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков може да се откаже от поста си

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков заяви в кулоарите на парламента, че е възможно да се откаже от поста си. Той заяви, че не е отправял заплахи към депутати от групата.  Марков коментира и качествата на идеолога на "Величие" Ивелин Михайлов. Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие" "Г-н Михайлов..

публикувано на 04.07.24 в 10:04
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Има разногласия между Доган и Пеевски, не трябва да се стига до разцепление

Изключеният от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай заяви пред журналисти на влизане в Народното събрание, че има разногласия между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на Движението Делян Пеевски. Аталай заяви, че не трябва да се стига до разцепление на ДПС: "Има разногласия между г-н Доган и г-н Пеевски, между..

публикувано на 04.07.24 в 09:37
Стефан Манов

Стефан Манов: Франция навлиза в абсолютно непознати води

Франция навлиза в абсолютно непознати води . Това обясни пред БНР Стефан Манов. "Там няма коалиционна култура . Инструментите на Петата република дават лесно мнозинство в парламента. Сега обаче такова няма да има. Държавата става неуправляема . Политическите коментатори говорят за криза на режима". Беше допусната съществена политическа грешка..

публикувано на 04.07.24 в 08:48