Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заподозрян по случая „Скрипал“ бил в България през 2015 г.

Емилиян Гебрев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сергей Федотов, когото британските власти подозират, че е съучастник в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, е бил в България през 2015 г., съобщи британският разследващ сайт „Белингкет“. Посещението му е било няколко дни преди отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев с неизвестна субстанция.

Лондон обвинява за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия миналия март в Солсбъри руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, които са сочени за агенти на руското военно разузнаване ГРУ. И двамата, както и руските власти, отричат това, както и да са замесени в инцидента в Солсбъри.

За трети заподозрян – Сергей Вячеславович Федотов (45 г.), бе съобщено тази седмица, като според „Белингкет“ той също е висш офицер от ГРУ. Посещавал е Лондон през март 2016, 2017 и 2018 г.

Преди това - на 24 април 2015 г., той пристигнал с полет от Москва в Бургас, твърди британският разследващ сайт. За връщането си имал билет от София за седмица по-късно, но не се качил на полета. Вместо това късно вечерта на 28 април Федотов се появил на истанбулското летище „Ататюрк“, откъдето в последната минута си купил билет за Москва.

По-рано същия ден българският предприемач Емилиян Гебрев е бил приет в болница, след като припаднал в София. По същото време и синът му се почувствал зле, както и един от служителите в компанията му. И тримата били хоспитализирани със симптоми на значително отравяне. Гебрев бързо се влошил и изпаднал в кома. Лекарите обаче не успели да идентифицират отровата. Месец по-късно предприемачът се възстановил. Подобно на отровените Сергей и Юлия Скрипал, за които бе съобщено, че са изписани от болницата, седмици след отравянето им.

На 24 май 2015 г. Федотов се връща в България с директен полет от Москва. Има билет за връщане четири дни по-късно, но отново пропуска полета. И на 30 май лети за Москва, но от Сърбия.

Събитията около пътуванията на Федотов до България следват пътеката на посещението му във Великобритания, когато Скрипал са отровени, отбелязва „Белингкет“. Междувременно британски медии съобщиха, че полицията е събрала повече доказателства срещу Федотов, а в хода на разследването е установила двама нови съучастници, чиито имена не се съобщават.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сергей Скрипал

Трети заподозрян по случая „Скрипал“ останал на Острова

Трети заподозрян за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се отказал в последния момент да напусне Великобритания и останал в страната, твърди британският в. „Телеграф“. Според запознати източници на изданието..

публикувано на 07.02.19 в 11:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР кани партиите и коалициите за подписване на споразумение за изборите

Българското национално радио кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в кампанията за парламентарните избори на 27 октомври, да подпишат споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР.  Поканата е за..

публикувано на 20.09.24 в 07:34

Изтича крайният срок, до който кандидатите за генерален директор на БНР могат да подават документи в СЕМ

Днес в 17 часа изтича крайният срок, в който кандидатите за участие в процедурата за избор на генерален директор на Българското национално радио могат да подават документите си в Съвета за електронни медии. Самият избор ще се състои на 17-и..

публикувано на 20.09.24 в 07:22

Русия е обстрелвала старчески дом в град Суми, има жертви

Руските сили удариха през изминалия ден дом за възрастни хора в украинския град Суми. Нова вълна от въздушни удари беше насочена и към енергийния сектор на страната.  Един човек е загинал, а 13 души са били ранени при руския обстрел в старчески дом в..

публикувано на 20.09.24 в 07:11

Определени зони или пълна забрана на тротинетки искат в Благоевград

Предимството на електрическите тротинетки,  като екологично моторно превозно средство е на път да отстъпи пред проблемите и инцидентите, които се увеличават и в Благоевград.  Все повече са хората, които  настояват за ясни правила, контрол и..

публикувано на 20.09.24 в 07:10

Трима министри на парламентарен контрол

Министри от служебното правителство ще участват в петъчния парламентарен контрол.  Служебният министър на правосъдието Мария Павлова трябва да обясни пред народните представители какви са мерките за установяване на подправени документи, представени в..

публикувано на 20.09.24 в 06:59

Забраната за износ на инсулин се удължава с още месец

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец .  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и антибиотици действа от..

публикувано на 20.09.24 в 06:55
Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен

Клиника по нефрология в Плевен ще носи името на лекаря, направил първата диализа извън София

Клиниката по нефрология в Университетската болница "Д-р Георги Странски" вече ще носи името "Д-р Ангел Монов". Инициативата е посветена на 50-годишнината от началото на хемодиализното лечение в града - дело на живота на д-р Ангел Монов, ръководил..

публикувано на 20.09.24 в 06:53