Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадуро нахока „екстремиста“ Тръмп

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпадналият в немилост пред Запада президент на Венецуела Николас Мадуро нарече правителството на американския си колега Доналд Тръмп „банда екстремисти“ и обвини САЩ за кризата в страната си.

Мадуро окачестви Тръмп като расист и го обвини, че разклаща управлението на страната за собствена облага. В ексклузивно интервю за Би Би Си Мадуро твърди, че Венецуела няма нужда от нови избори и изцяло обвинява Америка за кризата в страната.

„Това е политическа война на Ку-клукс клана във Вашингтон, който иска да превземе Венецуела“, подчерта Мадуро и допълни: „Призовавам света да си отвори очите, че става дума за агресия срещу мирна държава!“

В интервюто за Би Би Си Мадуро заяви също, че няма да позволи доставки на хуманитарна помощ, тъй като това било начин за Вашингтон да оправдае намесата си.

САЩ и повечето западноевропейски правителства признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела и настояват Мадуро да насрочи нови избори за държавен глава. Междувременно Гуайдо призова за нови антиправителствени протести по-късно днес.

Отношенията между САЩ и Венецуела са обтегнати, особено след като Тръмп призна Гуайдо за лидер. Венецуела в отговор скъса дипломатическите отношения, а президентът на САЩ предупреди, че може да използва военна сила.

В интервюто Мадуро заяви, че се надява „тази екстремистка група в Белия дом да бъде разгромена от помощното световно обществено мнение“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хуан Гуайдо поема поста на председател на Народното събрание в Каракас, Венецуела.

Хуан Гуайдо обяви пристигане на първата хуманитарна помощ

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо обяви пристигането на първите пратки хуманитарна помощ въпреки блокадата на границата с Колумбия. В Туитър самопровъзгласилият се президент публикува видео от приемането на пратката. „Днес направихме..

публикувано на 12.02.19 в 12:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендилско осигуряват транспорт за избиратели от отдалечени от секциите селища

общината в Трекляно осигурява и за предстоящите на 9 юни избори три автомобила, за да возят до секциите избиратели от отдалечените села и махали. Това съобщиха от администрацията.  Постоянното население в 19-те села на общината е намаляло до малко над..

публикувано на 03.06.24 в 16:38
Снимката е илюстративна.

Мъж, убил баща си, е скочил пред товарен влак

38-годишен мъж от Симеоновград е убил 60-годишния си баща и после е скочил пред товарен влак. Сигналът е получен вчера от 45-годишния машинист на товарния влак. Той съобщил, че е блъснал човек при километър 258 по линията от Симеоновград за..

публикувано на 03.06.24 в 16:37
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти

Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти .  Прогнозата направи пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ, но допусна и изненада с една или две партии, които да прескочат изборния праг заради "някаква мобилизация,..

публикувано на 03.06.24 в 16:36

Ученици са разкрити като автори на палеж в Горна Оряховица

Четирима ученици са автори на палежа на изоставените сгради на закрития Социален учебно-професионален център в Горна Оряховица. Пожарът няма нищо общо с предстоящата продажба на сградата, заяви Мариян Лонгинов, началник на полицейското управление в..

публикувано на 03.06.24 в 16:31
Служебният министър-председател Димитър Главчев граничния пункт

Премиерът: Засега няма решение президентът да представлява България на срещата на НАТО

Надявам се редовно правителство да определи представителят на България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това каза в Малко Търново служебният премиер Димитър Главчев. Той и 4-ме министри от кабинета обсъдиха с новия турски посланик Мехмет..

публикувано на 03.06.24 в 16:26

Полицията не разреши протест в благоевградското село Изгрев

Полицията в Благоевград не разреши на хората от село Изгрев да блокират движението по основния булевард, който разделя града от населеното място. Това породи напрежение между представителите на реда и местното население, което се вдигна на..

публикувано на 03.06.24 в 16:14
Президентът Румен Радев дава брифинг преди участието  в церемонията по награждаване на финалистите  на конкурса по програмиране CodeIT - 3 юни 2024 г.

Президентът за Срещата на върха на НАТО: Екзистенциална, с решение за войната и мира

Президентът Румен Радев определи като "неуместно" българското правителство да проявява колебание и непоследователност по темата за позицията на страната ни в ООН за геноцида в Сребреница .  Позицията на България трябва да бъде ясна и последователна,..

публикувано на 03.06.24 в 16:09