Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов антиправителствен протест в Тирана

Опозиционният албански лидер Лулзим Баша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди албанци излязоха днес на протест в Тирана срещу премиера социалист Еди Рама, предаде АФП. Около сградата на парламента са разположени полицейски части, за да не допуснат повторение на насилието на сходен опозиционен митинг през уикенда.

Демонстрантите, които обвиняват Рама в корупция, призоваха премиера да подаде оставка, но засега не са съобщени случаи на насилие.

Протестите идват на фона на политическа криза в Албания след масови оставки на опозиционни депутати от Демократическата партия, която стъпка бе разкритикувана днес от Европейския съюз.

Лидерът на демократите Лулзим Баша обаче защити решението и не демонстрира желание за преговори на днешния митинг. „Днес страната няма легитимен парламент. Никога няма да приема споразумение с бандит като Рама“, заяви той пред тълпата.

Вчера Европейският съюз и САЩ предупредиха албанската опозиция да избягва насилие и нейните депутати да не бойкотират парламента заради предполагаема корупция на правителството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Опозицията в Албания напуска парламента

Десноцентристката опозиционна Демократическа партия в Албания обяви, че напуска парламента заради отказа на премиера социалист Еди Рама да подаде оставка след обвиненията в политическа корупция, предаде Франс прес. "Това правителство..

публикувано на 18.02.19 в 22:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги..

публикувано на 27.09.24 в 17:55
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп обеща пред Зеленски да прекрати войната в Украйна

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви в петък, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложат край на войната, докато стоеше до украинския лидер Володимир Зеленски преди срещата им в Ню Йорк, предаде Ройтерс...

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Глобалният президент на WWF: Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души

"Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души". Това заяви в интервю за "Хоризонт" глобланият президент на Световния фонд за дивата природа проф. Адил Наджам, който тази седмица участва в Международна лидерска среща на ръководителите..

публикувано на 27.09.24 в 17:49

Идната седмица започва процесът по удостоверяване на машините за гласуване

От правителството съобщиха, че идната седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване в Министерството на електронното управление.  От ЦИК пък информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и..

публикувано на 27.09.24 в 17:38

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия, след като първо се сблъска със сушата във Флорида. Спасители евакуираха жителите на части от най-големия град в щата Джорджия - Атланта, тъй като рекордните дъждове, съпровождащи..

публикувано на 27.09.24 в 17:26

Затворнически присъди за двeте екоактивистки, хвърлили супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог

Двeте активистки на движението Just Stop Oil, които хвърлиха супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон преди близо 2 години, получиха затворнически присъди. На 14 октомври 2022 година 22-годишната Анна Холанд и..

публикувано на 27.09.24 в 17:23