Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Alice Merton издаде дебютния си албум "Mint"

Alice Merton бе засечена от музикалния радар в края на 2017 г. благодарение на хитовия си дебютен сингъл „No Roots“. Той застана начело на класацията във Франция,  също така бе на първо място в класацията за алтернативни песни в САЩ. Успехът на песента превърна Merton  в европейска сензация за една нощ. Едноименния миниалбум No Roots“, издаден през 2017а, затвърди бързо нарастващия успех на младата певица, а съдържанието му, включващо запомнящи се, динамични песни, послужи за основа на дебютния  албум "MINT". Той бе издаден на 18-ти януари и с него Alice Merton доказа, че едно  от най-големите й предимства е способността да разказва истории, които са невероятно лични, смело отражение на нейната идентичност, подхранвана от емоции и опит. Изразителните и ярки мелодии станаха типични за 25-годишната певица и автор, която ни предлага да надникнем дълбоко в нейния интимен свят. Алис споделя:„Обичам да съм в приятелски отношения с много хора, но имам може би само двама наистина добри приятели. Причината е, че винаги изниква особен страх у мен: „Не се приближавай прекалено! Никога не се сближавай прекалено много! Благодарна съм на хората, които са около мен, на мениджъра ми, който е един от най-добрите ми приятели.“- коментира Alice Merton. Тя е във Франкфурт през 1993 година в семейството на германка и англичанин. Заради работата на баща й като минен консултант, семейството често се мести и до 13-тата си година  Alice живее в Канада, където учи класическо пиано и пеене. „Когато бях малка и все още живеех в Канада, пишех стихове, но когато открих писането на песни се почувствах много благодарна. Преминавах през труден период, семейството ми се върна в Германия, не говорех езика, не разбрах никого и ми беше много трудно. Така че, бях много благодарна за тази специфична възможност да изразя себе си. През 2013-та година Alice  е приета за студент в „Попакадемията Баден- Вюртемберг“ в Манхайм.  Дипломира се като бакалавър по композиция и писане на песни. По време на обучението си среща членовете на своята бъдеща група. С нея реализира дебютния си албум  „„MINT“.  Изборът на заглавието младата певица обяснява: „Опитвах се да открия поне едно нещо, което обобщава всичките ми преживявания през последните три години. Не можех да го открия. Мъчих се в продължение на четири месеца и изведнъж една сутрин се събудих и някак като на шега си казах: "Трябва да се нарича „Мента“! По- късно осъзнах, че едно от нещата, които ме съпровождат през цялото време, всъщност беше ментата, дали беше ментова дъвка или листа от мента, или чай от мента, който много пия, защото ме успокоява.“- разказва Alice Merton и продължава: „Ако има нещо, което няма да намерите в моя първи албум, това е любовна песен. Понякога си мисля за албума „MINT“. като -за колекция от емоции и преживявания.“- обобщава Alice Merton.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брайън Мей

Концерт в Братислава събира Жан-Мишел Жар и Брайън Мей

В Братислава пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар и китаристът на рок групата "Куин" и Брайън Мей ще вземат участие днес в безплатен концерт, с който ще бъде открит Фестивал на науката и изкуствата. На фона на мост във формата на НЛО над река Дунав в словашката столица, шоуто под наслов "Мост от бъдещето" ще постави началото на фестивала..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Националният фолклорен фестивал "Люлякова ръченица" ще се проведе в Ловеч

В Ловеч днес ще се състои седмото издание на Националния фолклорен фестивал „Люлякова ръченица“. Той се организира от местното читалище „Зорница 2010 г. – Нено Щрегарски“ като е продължение на Люляковите празници в Ловеч. Във фестивала ще участват над 400 танцьори от 16 колектива от цялата страна. Като част от фестивала е и откритата в..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

С Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за празника на Плевен

В Плевен с инициативата Европейска нощ на музеите и галериите започна програмата за отбелязване празника на града - 15 май. Тази нощ беше по-различна в Плевен – всички музеи и галерии отвориха врати, за да покажат интересни изложби, посветени на Европейската нощ на музеите и галериите. Така символично започнаха и поредицата от..

публикувано на 12.05.24 в 06:20

Д-р Делян Георгиев връчи специалната награда на художника Бранимир Цаков

Бранимир Цаков е тазгодишният носител на голямата награда на кмета на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Авторитетно жури от Съюза на българските художници номинира пет творби, една от които бе “Пристанище” и бе откупена от кмета. 29-та традиционна изложба на художниците от район „Изгрев“ под патронажа на кмета бе открита официално. Събитието..

публикувано на 12.05.24 в 07:30

Румяна Пелова доказва неустоимо таланта си

Румяна Пелова от Перник е талантлива поетеса и писателка, която нашумя по-късно, но доказа неустоимо таланта си. Стихосбирката "Стихове с вкус на горчиви кайсиеви ядки" е събрала блестящи стихове след надмогване на тежка болест отстрана на авторката и завръщане към живота. Тържеството на духа, на любовта, на лириката е факт. Едно преосмисляне..

публикувано на 12.05.24 в 05:25
Изложба

Изложба "Към небето" за българската авиация и самолетостроене

Легендарните години на българската авиация и самолетостроене са представени в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Историци и авиомоделисти ни връщат в годините, когато бойната ни авиация е наброявала 602 самолета и вертолета и още преди това, когато българските авиатори са писали световната история като например, че първият нощен..

публикувано на 11.05.24 в 10:30

15 години "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

За 15-и пореден път в Пловдив ще се проведе Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който по традиция има пролетно и есенно издание.  Тази пролет форумът ще събере елитни солисти и ансамбли - началото на 12 май от 18.30 ч. ще постави блестящият цигулар Светлин Русев с програма от солови пиеси, а заедно с него на финала ще свирят..

публикувано на 10.05.24 в 17:48