Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресът на СДСМ подкрепи Пендаровски за кандидат-президент

Стево Пендаровски получи подкрепата на СДСМ Снимка: Фейсбук профил на Стево Пендаровски

Стево Пендаровски, който бе официално номиниран за общ кандидат за президент на Северна Македония от тридесетина партии, водени от СДСМ и правителствената коалиция, получи подкрепа и от делегатите на проведения днес в Скопие конгрес на управляващата партия. 
55-годишният Пендаровски е юрист и политолог. Той бе кандидат на социалдемократите за президент и през 2014 година. Пендаровски загуби в два тура от сегашния държавен глава Георге Иванов, издигнат от националистите от ВМРО. Тогава Пендаровски и партията му не признаха изборните резултати. 
Опонент в първия кръг на президентските избори на 21 април на Пендаровски ще бъде кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска-Давкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията в Силистра проверява фирми, участвали в доброволческа акция

Фирми, участвали в доброволческа акция за разчистване на сухи клони и растителност в района на крепостта Меджиди табия, са привиквани на разпит от полицията, по нареждане на прокуратурата . В инициативата през март, организирана от кмета на Силистра, се включват и стотици граждани, за да премахнат натрупаната с години суха растителност,..

публикувано на 20.06.24 в 15:25

Висок е рискът от топлинен удар в градски условия

През изминалите часове от столичната Спешна помощ са реагирали на над 10 сигнала за хора, на които им е прилошало от жегата. Рискът от топлинен удар в градски условия е по-висок заради разположението на сградите и ограниченото движение на въздуха. Това обясни пред БНР д-р Тодор Димитров от столичната Спешна помощ по повод предстоящите дни с високи..

публикувано на 20.06.24 в 15:13

Първа успешна мисия на медицинския хеликоптер от мястото на инцидента

Здравното министерство съобщи за първа успешна мисия по въздух от мястото на инцидента. Минути след 12.00 ч. в Координационната централа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух е получен сигнал за 37-годишен германски гражданин, пострадал при скок с парашут край Ихтиман. Мъжът е транспортиран в тежко състояние до площадката на..

публикувано на 20.06.24 в 15:00
Кристина Христова

Кристина Христова: Медийната грамотност трябва да бъде национален приоритет

Медийната грамотност трябва да бъде поставена като национален приоритет , тъй като е изключително важно в момента и децата, и възрастните да имат критично мислене и да използват този огромен потенциал, който дава медийният свят.   Коментара направи пред БНР Кристина Христова, председател на Коалицията за медийна грамотност, като уточни, че това е..

публикувано на 20.06.24 в 14:44
Марко Бадя

Марко Бадя: Европа продължава да се движи на две скорости, независимо дали ни харесва

Журналистът Марко Бадя направи за БНР анализ на отминалите европейски избори и на начина, по който се възприемат резултатите от тях в Румъния. С него разговаря колегата от Румънската реакция на Радио България Владимир Митев.  Бадя коментира също значението за Европейския съюз на изборите за президент в Съединените щати, както и проблемите..

публикувано на 20.06.24 в 14:39

Прокуратурата във Враца разследва случая с падналото от третия етаж дете

Районната прокуратура във Враца разследва случая с 6-годишното момиче, което падна от третия етаж на жилищен блок в града. Образувано е досъдебно производство по чл. 182, ал.1 от НК срещу родителите на детето, че са го оставили без надзор и достатъчна грижа, с което е създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие...

публикувано на 20.06.24 в 14:20

Засаждат летни цветя в централната част на Варна

Започна засаждането на летни цветя в централната част на Трявна. Доставени са три хиляди стръка и с тях ще бъдат допълнени фигурите и цветните алеи в градчето. Цветни фигури с летен гербер, пожарче, морска пяна и копривка ще радват жителите и гостите на Трявна, града, за който заслужено казваме, че е „китен“. Със стръковете са..

публикувано на 20.06.24 в 14:16