Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадуро обвини опозицията в саботаж заради мащабна авария с тока

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-голямата част от Венецуела бе засегната от спиране на тока в четвъртък, което засегна голяма част от страната, включително столицата Каракас в час пик, предаде Би Би Си.

Правителството на президента Николас Мадуро хвърли вината върху опозицията и я обвини в саботаж срещу ВЕЦ „Гури“. Според държавния глава социалист опозиционният лидер и самообявил се за временен президент Хуан Гуайдо се опитва да извърши преврат с помощта на „американските империалисти“.

Светлината ще се върне, „когато Мадуро бъде отстранен от власт“, обяви Гуайдо. В кризата се намеси и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, който обвини за случващото се „некомпетентността на режима на Мадуро“.

„Няма храна. Няма лекарства. Няма ток. Следваща стъпка - няма Мадуро“, написа шефът на американската дипломация в Туитър.

Липсата на електричество доведе до отклоняване на полети от основното летище в Каракас.

Венецуела зависи от своята мащабна водноелектрическа инфраструктура, а не от петролните си резерви за доставките на ток. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

САЩ ще наложат санкции върху чуждестранните институции, финансиращи Мадуро

Съединените щати ще наложат санкции върху чуждестранните институции, които финансират Николас Мадуро. Вашингтон не признава Мадуро за президент на Венецуела и смята за незаконни всякакви финансови трансакции с контролираната от него администрация,..

публикувано на 06.03.19 в 19:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на бозата в Радомир

В Радомир днес ще се проведе празникът на бозата. Той е под наслов "С боза, гозба и песен" и по традиция предшества Денят на града. В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из..

публикувано на 20.10.24 в 08:34

Краставици, дини и лимони поевтиняват с над 10% на борсите у нас

Краставиците, дините и лимоните поевтиняват с над 10 процента на борсите у нас през седмицата, показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА.   Индексът на тържищните цени..

публикувано на 20.10.24 в 08:25

Молдова гласува за президент и на референдум за ЕС

Гласоподавателите в Молдова ще гласуват днес за президент и за европейската ориентация на страната, съобщава ДПА. Проевропейски настроената президентка Мая Санду се е кандидатирала за втори мандат. Тя също така насрочи референдум за включване..

публикувано на 20.10.24 в 08:20
Държавен фонд

Земеделските производители с дневник за проведените химични обработки

Всички земеделски производители трябва да водят дневник за проведените химични обработки. При липса на дневник за растителна защита  или при  некоректно попълване могат да бъдат налагани санкции, припомнят службите по земеделие. Над 200 млн...

публикувано на 20.10.24 в 08:04

Отваря за движение пътната връзка от столичния бул. "България" към Околовръстен път в посока "Младост"

Пътната връзка от булевард "България" към Околовръстен път в посока "Младост" ще бъде отворена за движение от днес. Това обяви в социалната мрежа Фейсбук кметът на София Васил Терзиев. Той уверява, че всички изисквания за безопасността и..

публикувано на 20.10.24 в 07:47

Частични местни избори на 16 места в страната

Частични местни избори се провеждат днес на 16 места в страната. Изборният ден започна в 7 часа и трябва да завърши до 20 часа. В община Омуртаг за кметския пост се съревновават четирима кандидати. Частични местни избори има днес и в..

публикувано на 20.10.24 в 07:36

Националното движение за църковна независимост през Българското възраждане има врачански корен

Малко известен исторически факт е, че началото на националното движение за църковна независимост през Българското възраждане има врачански корен. Събитията, които се случват във Враца между 1824 и 1826 година, задават модела, по който след това..

публикувано на 20.10.24 в 07:10