Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотингер настоя Орбан да се извини за анти-ЕС кампанията в Унгария

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер призова днес унгарския премиер Виктор Орбан да се извини на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и да спре кампанията на управляващата партия ФИДЕС срещу него.

В понеделник 12 партии от Европейската народна партия (ЕНП) официално поискаха изключването или замразяването на членството на ФИДЕС заради кампанията, която обвинява в Брюксел в проимигрантски политики.

В следващите дни предстои този въпрос да бъде обсъден с лидера на ЕНП Жозеф  Дол и с Манфред Вебер, председател на в Европарламента и водещ кандидат за шеф на ЕК, заяви Йотингер, който участва в конференция за евроизборите в Лайпциг.

„Очакваме Орбан да спази правилата и да изпълни очакванията да се извини, да спре кампанията и да отстъпи. От това зависи и нашето решение след консултации в следващите дни“, настоя германският комисар.

Той изрази и очакването си Европарламентът да подкрепи предложението на Еврокомисисята държави, нарушаващи принципите на правовата държава, да не получават еврофинансиране.

Унгария вече обяви, че ще блокира обвързването на върховенството на закона като условие за получаване на пари от европейските фондове.

„Направихме предложение, което засяга директно въпроса за правовата държава. Независимостта на съдебната система и законността са основна ценност за Европейския съюз. Затова искаме да предложим и имаме добри шансове да успеем да получим подкрепата на мнозинството в Европарламента и в Съвета за предложението достъп до финансови програми на Евросъюза да имат само тези държави, които имат принос към принципите на правовата държава. Даваме ясен знак,  че достъпът до еврофинансиране ще бъде спирано или ограничавано за тези, които нарушават правилата“, заяви Гюнтер Йотингер.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Виктор Орбан

Жозеф Дол: Започната е процедура за изключване на унгарската управляваща партия ФИДЕС от ЕНП

Започнала е процедура за изключване на унгарската управляваща партия ФИДЕС от Европейската народна партия, съобщи лидерът на ЕНП Жозеф Дол, цитиран от Франс прес. Изключване на ФИДЕС  са поискали 12 партии от 9 държави, след като унгарският премиер Виктор..

обновено на 04.03.19 в 20:14
Манфред Вебер

Манфред Вебер: Орбан да реши остава ли в ЕНП

От унгарския премиер Виктор Орбан зависи да реши към кое политическо семейство иска да принадлежи, заяви днес Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП, цитиран от Ройтерс. Изказването му идва на фона на..

публикувано на 08.03.19 в 12:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Иран ще си плати

Над 50 души са били убити, а повече от 150 са били ранени при израелски атаки в Ливан през вчерашния ден, съобщиха от здравното министерство в Бейрут: На среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува..

публикувано на 02.10.24 в 02:26

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента след ракетното нападение на Иран срещу Израел тази вечер. Инвеститорите бяха притеснени от вероятността за широкомащабна война в Близкия изток, в близост до основните находища на черното..

публикувано на 01.10.24 в 22:21
Рустем Умеров

Руската армия е окупирала град Вугледар в Донецка област

Руската армия е окупирала украинския град Вугледар в Донецка област, съобщи блогът Deep State, който следи хода на бойните действия.  Депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко потвърди информацията за превземането на града от руснаците и поиска..

публикувано на 01.10.24 в 22:11

Случайни минувачи са застреляли двамата нападатели, които извършиха терористично нападение в Тел Авив

Случайни минувачи са застреляли с личните си оръжия двамата нападатели, които извършиха тази вечер терористично нападение в Тел Авив, твърди агенция Ройтерс. Нападателите са стреляли и намушквали хората на трамвайна спирка, преди да бъдат неутрализирани...

публикувано на 01.10.24 в 22:04

Румен Радев: ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката

България остава посветена на споделената мисия да развива потенциала на науката в подкрепа на мира в свят на ожесточена конкуренция и за позитивното развитие на нашите общества. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в Женева по случай..

публикувано на 01.10.24 в 21:50

Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

За втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена..

публикувано на 01.10.24 в 21:15

Ожесточени престрелки в Бейрут

За ожесточени престрелки в Бейрут съобщават тази вечер очевидци, цитирани от Ройтерс. Израелската армия предприе сухопътна операция в южните покрайнини на Ливан като декларира, че иска да унищожи тунелите и други инфраструктурни обекти на групировката..

публикувано на 01.10.24 в 20:46