Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Злато за България на световно първенство по вдигане на тежести

Злато за България на световно първенство по щанги
Снимка: БФВТ

България спечели злато в двубоя и общо три медала още при появата на първия ни представител на световното първенство по вдигане на тежести за кадети до 17 години в Лас Вегас (САЩ).

Карлос Насар грабна титлата в кат. 73 кг с двубой 291 кг. Българинът започна много мощно още в изхвърлянето като премина без грешка през 123 кг, 127 кг и 130 кг. Това му отреди второ място в движението след узбека Азадбек Нариманов със 133 кг.

В изтласкването Карлос бе записал стартова тежест 150 кг, но я увеличи на 154. В първия си опит не успя, но във втория се справи с тези килограми, а за титлата определящи се оказаха 161 кг.

Те не бяха по силите на узбека, но българинът ги закова над главата си, като с това си осигури златото в движението и в двубоя и гордостта да чуе българския химн.

Среброто остана за Нариманов с 287 кг, а бронзът за Амидяк Мисакян (Гър) с 272 кг.

Карлос Май Хасан Насар е възпитаник на школата в Червен бряг с личен треньор Илиян Илиев.

Миналата година Насар стана европейски шампион в кат. 69 кг при 15-годишните, като на първенството в Милано грабна златото с 260 кг двубой с победи и в двете движения. Карлос, чийто баща е ливанец, бе седми на европейското през 2017 г.

Първенството в Лас Вегас продължава с участието на още двама българи.

В кат. 89 кг ще излезе Георги Йочев, а в други ден при 102-килограмовите ще вдига Стефчо Христов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хосе Кордоба

Хосе Кордоба: „Почувствах, че трябва да направя този избор“

23-годишният панамски защитник Хосе Кордоба, който напуска Левски и ще заиграе в Норич, заяви, че е търсел нещо подобно на това, което предлага английският клуб. Трансферът на Кордоба вече бе обявен от българския тим, а панамският футболист ще бъде първото попълнение на Норич през летния прозорец и първо попълнение при новия мениджър Йоханес..

публикувано на 05.06.24 в 21:20
Мира Андреева

Сензационно 17-годишна рускиня срази Сабаленка на „Ролан Гарос“

Рускинята Мира Андреева, която е само на 17 години, отстрани втората поставена Арина Сабаленка (Беларус) и се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис. Непоставената Андреева надигра шампионката от Откритото първенство на Австралия Сабаленка с 6:7(5), 6:4, 6:4 на четвъртфиналите. Двубоят продължи два часа и 29..

публикувано на 05.06.24 в 20:45
Националите отпаднаха от европейското по минифутбол

Националите отпаднаха от европейското по минифутбол

Българският национален отбор по минифутбол отпадна в осминафиналите на европейското първенство в Сараево (Босна и Херцеговина). Националите отстъпиха пред действащия шампион Азербайджан с 1:3. Съставът на Азербайджан поведе с 1:0 с попадение на Рамиз Човадров още в седмата минута, а България изравни чрез Явор Генчев в 21-ата минута. До..

публикувано на 05.06.24 в 19:47
Левски продаде Хосе Кордоба на английския Норич

Левски продаде Хосе Кордоба на английския Норич

От Левски съобщиха, че са продали най-добрия си защитник Хосе Кордоба на английския Норич. Така националът на Панама ще продължи кариерата си от новия сезон в английския Чемпиъншип. „ПФК Левски трансферира защитника Хосе Кордоба в английския клуб Норич. Трансферът ще се осъществи след отварянето на трансферния прозорец в Англия, когато..

публикувано на 05.06.24 в 18:42
Жозе Моуриньо

Жозе Моуриньо ще получава по 11,5 млн. долара годишно

Португалският треньор Жозе Моуриньо ще получава по 11.5 милиона долара годишна заплата начело на турския гранд Фенербахче, съобщава агенция АП. Информация за бонусите към основната заплата на специалиста не бе обявена. Целта пред португалеца е да спечели турската лига. Футболистите на Фенербахче не са триумфирали в местното първенство..

публикувано на 05.06.24 в 18:04
Джазмин Паолини

Италианка стигна до първи полуфинал в „Големия шлем“

Италианката Джазмин Паолини продължава впечатляващата си победна серия на Отркитото първенство на Франция по тенис, като се наложи над фаворитката Елена Рибакина с 6:2, 4:6, 6:4 за 2 часа и 5 минути игра на централния корт. Това ще бъде първи полуфинал за Паолини на турнир от „Големия шлем“, като със спечелените до момента 350 точки за..

публикувано на 05.06.24 в 18:02
Линой Ашрам

Олимпийската шампионка Линой Ашрам в ново амплоа – влезе в танцовото шоу "Танци със звездите"

Любителите на телевизионните реалити формати и танцуващите почти само "по телевизора" израелци вече имат нов кумир. Олимпийската шампионка по художествена гимнастика Линой Ашрам, която сега е и една от треньорките на израелския олимпийски отбор, влезе в ново амплоа – на танцьорка. Партньор на студентката в спортната академия на Израел е Рафаел..

публикувано на 05.06.24 в 11:45