Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доживотен затвор за Радован Караджич

| обновено на 20.03.19 в 18:49
Хора в Сараево гледат репортаж за произнасянето на присъдата срещу Радован Караджич.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доживотен затвор получи бившият босненски сръбски лидер Радован Караджич. Апелативният съд на ООН в Хага излезе днес следобед с окончателната присъда за извършените от него геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Като лидер на босненските сърби по време на братоубийствената война в периода 1992-ра - 1995-а година Караджич е една от най-високопоставените фигури, съдени от трибунала в Хага за военните престъпления в бивша Югославия.

Неговият случай е смятан за ключов за въздаване на справедливост за жертвите на конфликта, който отне живота на над 100 хиляди души и остави милиони без дом.

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага осъди Караджич на доживотен затвор заради избиването на мирни жители на Сребреница и Сараево през 90-те години на миналия век.

Съдия Ван Йонсен се съгласи с прокурорите, че присъдата на Международния трибунал от 2016 година е твърде лека.

„Апелативната камара преценява, че с 40-те години затвор, които постанови, трибуналът подцени отговорността на Караджич и участието му в нечуваните престъпления, извършени по време на конфликта в Босна и Херцеговина, забележителни с огромния си мащаб и систематичната си жестокост“, каза той.

Апелативната камара оневини Караджич по обвинението за геноцид в Зворник, Приедор и други пет общини.

Миналата седмица босненските рани от войната бяха отворени повторно, когато беше разкрито, че нападателят на джамията в Нова Зеландия се е възхищавал от Караджич и неговите действия.

Часове преди произнасянето на присъдата на оградата пред съда от сдружението „Майките от Сребреница“ разпънаха голям плакат, на който пишеше „Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер – Холокост“.

Бакира Хашчич, председател на сдружението, заяви:

„Радован Караджич извърши геноцид над собствения си народ, не само над бошняците и хърватите. Справедливостта трябва да възтържествува. Това чакат жертвите“.

Мюсюлманската общност в Босна посрещна с ръкопляскания произнасянето на присъдата. Според тях тя идва да покаже, че макар и позакъсняло - тъй като присъдата е факт чак почти четвърт век след клането в Сребреница, то възмездието в крайна сметка застига всекиго.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Радован Караджич по време на четенето на присъдата в Трибунала в Хага

Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя съдиите от Международния остатъчен механизъм на трибуналите към ООН да отмени присъдата му от 40 години за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Босна в началото на..

публикувано на 23.04.18 в 18:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" отговори на Байдън

Палестинската групировка "Хамас" отговори на отправените призиви към тях от президента на Съединените щати Джо Байдън, че войната може да приключи утре, ако те освободят израелските заложници. В свое изявление, цитирано от "Франс прес", "Хамас" определи..

публикувано на 12.05.24 в 19:59
Милка Василева, председател на съсловната организация

Недостигът на медицински сестри - има ли решение

Заради големия недостиг на медицински сестри у нас болници назначават студенти по медицина като болногледачи, които реално вършат работата на сестрите, без да имат правоспособност. За този проблем разказа пред БНР Милка Василева, председател на..

публикувано на 12.05.24 в 19:36

Пожар в Ямбол, няма данни за пострадали

Пожар е  избухнал  в автосервиз в бившето предприятие "Тонзос" в Ямбол. Сигналът е подаден около 15:40 часа днес.  Три противопожарни автомобила и екипи огнеборци са мястото. Огънят е локализиран, гасенето продължава и към момента.  По първоначална..

публикувано на 12.05.24 в 19:16

50-хиляден протест в Тбилиси срещу "руския" закон

Петдесет хиляди души се събраха снощи в Тбилиси въпреки поройния дъжд в пореден протест срещу проекта на управляващите в Грузия да заклеймят неправителствени организации, частично финансирани от чужбина, като "агенти на чуждо влияние". Противниците на..

публикувано на 12.05.24 в 18:42
Явор Божанков

Синът на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков е прострелял свой връстник по време на рожден ден в Арбанаси

12-годишно дете е било простреляно с боен пистолет в крака днес по време на рожден ден от друго дете. Изстрелът е произвел 11-годишният син на депутата Явор Божанков, който потвърди за инцидента. Простреляното дете е във великотърновската болница..

публикувано на 12.05.24 в 17:44

Постановление на МС за закрила на децата с изявени дарби

Министерският съвет прие постановление за приемане на Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2024 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета. С приемането на Програмата се постига необходимото..

публикувано на 12.05.24 в 17:36
Слънчев бряг

Очаква се по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона..

публикувано на 12.05.24 в 16:38