Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия и Франция създават съвместна парламентарна асамблея

Германският Бундестаг одобри създаването на съвместна парламентарна асамблея с Франция.
Снимка: de.wikipedia.org

Германският Бундестаг одобри вчера създаването на съвместна парламентарна асамблея с Франция, която да заседава поне два пъти годишно, предаде БТА.

Асамблеята ще бъде съставена от по 50 депутати съответно от Германия и Франция. Тя няма да има законодателни правомощия, но ще може да осъществява мониторинг на срещите между министри от двете страни и да представя съвместни резолюции пред Националното събрание и Бундестага, съобщи ДПА.

Споразумението получи подкрепата на умерените германски партии, като социалдемократът Нилс Шмид го определи за единствено по рода си. Крайнолявата партия „Левите“ и крайнодесните популисти от Алтернатива за Германия" гласуваха против предложението за съвместна асамблея с Франция.

По-рано този месец създаването на асамблеята бе одобрено и от френския парламент.

„Създаването на съвместна парламентарна институция е знак за интензивността на нашите отношения", отбеляза председателят на френското Национално събрание Ришар Феран.

Германски депутати, водени от шефа на Бундестага Волфганг Шойбле, планират да пътуват за Париж идната седмица за първата сесия в понеделник. Шойбле заяви пред журналисти, че се очаква да обсъдят чувствителни теми като идеята да армия на ЕС и евентуални рискове от френските АЕЦ, предаде Дойче веле.

Новата съвместна асамблея е резултат от споразумението, подписано от канцлера Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон в германския град Аахен през януари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освещават храма "Св. Неделя" в кюстендилското село Гърляно

Храмът "Св. Неделя" в кюстендилското с. Гърляно, започнат преди 20 години, вече е завършен, като ще бъде тържествено осветен и ще отвори врати за миряни, каза за БНР кметът Венелин Енчев. Кокетната черква е непосредствено до международния път за ГКПП "Гюешево" и Северна Македония.  На 30 май 2024 г., четвъртък, от 8:30 ч. ще бъде извършен..

публикувано на 28.05.24 в 19:42

Над 2000 военнослужещи и до 700 единици техника на учението "Тракийски воин - 24"

Най-голямото учение на Сухопътните войски за тази година "Тракийски воин - 24" започна днес, 28 май и  ще продължи до 4 юни. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Участват над 2000 военнослужещи и до 700 единици техника. В ключени са личен състав и летателна техника за непосредствена авиационна поддръжка и авиомедицинска евакуация от ВВС,..

публикувано на 28.05.24 в 19:41

Осигурено е финансиране на 7 проекта за ремонт на инфраструктура и водопроводи в Тетевенско

Кметът на община Тетевен Мадлена  Бояджиева подписа споразумения с министъра на регионалното развитие и благоустройството за финансиране на 7 проекта на обща стойност близо 15 млн. лева за ремонт на общинска пътна инфраструктура и водопроводи. Средствата се отпускат от държавния бюджет за 2024 г. по Инвестиционната програма за общински проекти...

публикувано на 28.05.24 в 19:22
Снимката е илюстративна, архив.

12-годишно момиче е пострадало при инцидент в училищен двор в севлиевското с. Душево

12-годишно момиче е пострадало по-рано днес при инцидент в училищен двор в севлиевското село Душево. По първоначална информация от полицията ученик се покачил на метален пилон, който се счупил и ударил по главата момичето. Нараненото дете е откарано в болница в Плевен. Няма опасност за живота му, допълват от пресцентъра на МВР.

публикувано на 28.05.24 в 19:17

Три обвинения за неправоспособния шофьор, блъснал три коли във В. Търново

Районната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняем и задържа за 72 часа неправоспособния 21-годишен водач, който след употреба на наркотици причини тази нощ катастрофа с три автомобила под крепостта Царевец.  Дрогиран блъсна три коли при гонка с полицията във Велико Търново Срещу неправоспособния водач са повдигнати обвинения за..

публикувано на 28.05.24 в 19:09
Протест след приемането на закона от парламента в Тбилиси, 14 май 2024 г.

Парламентът на Грузия отхвърли ветото на президента върху спорния закон за "чуждестранните агенти"

Парламентът на Грузия отхвърли ветото на президента върху закона, изискващ от неправителствените организации с над 20 процента финансиране от чужбина да се регистрират като агенти на чуждо влияние, съобщава Ройтерс.  САЩ наложиха санкции на Грузия заради Руския закон Съветът на Европа разкритикува Закона за чуждото влияние в Грузия Законът..

публикувано на 28.05.24 в 19:05
Меглена Антонова

Съветът на ЕС реши до 2030 г. 40% от енергийния микс да е от ВЕИ. Ще успее ли България да се справи?

Със специална церемония бе отбелязано завършването на рехабилитацията на ВЕЦ –Сестримо. С това се отбелязва и цялостното приключване на рехабилитацията на каскадата "Белмекен- Сестримо- Момина клисура".  Ремонтът на ВЕЦ "Сестримо", като част от каскадата, е на стойност 4,4 милиона eвро. На днешната церемония присъстваха зам.- министърът на..

публикувано на 28.05.24 в 18:49