Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БНР

Статутът на българите, които учат във Великобритания, ще остане непроменен до края на 2021 г. Това посочва в интервю за вестник "Труд" министърът за имиграцията на Обединеното кралство Каролайн Нокс. По думите й, ако български студенти, например, преминат успешно през схемата за регистрация на граждани на ЕС, ще мога да живеят, работят и учат във Великобритания и след преходния период. Министърът за имиграцията на Обединеното кралство допълва, че ако не се стигне до сделка с ЕС, крайният срок за регистрация на европейски граждани ще бъде изнесен до края на 2020 г.

В интервю за "Монитор" Методи Чипев - директор на училище в населения предимно с българи сръбски град Босилеград, заявява, че "над 90% от учениците избират да следват в България". По думите му всичко се изучава на сръбски език, а българският се учи като майчин. "Ако 4 часа учим сръбски, толкова имаме и за български", посочва Методи Чипев и допълва, че има и седем паралелки, в които обучението е само на майчин език.

"Избирате сами по коя формула е изгодно да се пенсионирате", пише в заглавие на първата си страница вестник "24 часа". В следващите от 3 до 5 г. хората, които излизат в пенсия, ще могат да избират дали да го направят по старата, или по новата формула. Това е едно от предложенията, които се обсъждат в момента, обяви социалният министър Бисер Петков.

След обществената реакция и разпореждането на премиера да няма ощетени се дебатират 2 варианта за връщане към старата формула. Най-голям консенсус засега събира идеята при изчислението на пенсията да се върнат годините от 1997-а до 1999-а, уточнява "24 часа".

"И Цачева, и Рашидов с нови луксозни жилища в квартала на Цветанов", информира вестник "Сега". Още две ключови фигури в ГЕРБ са станали новодомци в столичния кв. "Изток" миналото лято на "тънки" цени, коментира изданието. "Сега" уточнява, че скоро след като зам.-председателят Цветан Цветанов се сдобива с луксозен апартамент в столичния кв. "Изток" от фирма "Артекс", министърът на правосъдието Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов купуват жилища в същия квартал от същия продавач, показа разследване на сайта Биволъ. Сделките са станали насред скандал около проблемен крупен строеж на фирмата в друг скъп столичен район - "Лозенец", допълва изданието.

"Пак отлагат срока за концесията на летището", пише вестник "Дума". "След като управляващите направиха промени в Закона за концесиите в полза на бъдещия стопанин на летище София, сега за пореден път ще удължат и срока по процедурата за приемане на документи, за да попадне тя в обхвата на новия закон. "С последните промени всеки бъдещ управляващ няма да може да прекрати концесията без неустойка. Законът беше написан в полза на бъдещия концесионер и в ущърб на бълагрското общество", коментира депутатът от "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт Георги Свиленски, цитиран от "Дума".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност води до смъртта на 4 милиона и 950 хиляди души годишно. Новата политическа декларация , подписана..

публикувано на 27.09.24 в 00:13

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ успяха да съберат необходимия кворум за подновяване на заседанието, то отново беше прекъснато, след..

публикувано на 26.09.24 в 22:49

Тежка катастрофа в Пловдив, загинал е 34-годишен мъж

Тежка катастрофа е станала тази вечер в Пловдив - на булевард "Княгиня Мария Луиза".  Загинал е мъж на 34 години.  Шофираният от него автомобил се е блъснал в електрически стълб и се е усукал около него.  По първоначални данни колата се е движила с висока скорост.  Пристигналият на мястото медицински екип само е могъл да констатира смъртта на шофьора...

публикувано на 26.09.24 в 21:39

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията трябва да продължи.  Около това становище се обединиха на среща днес в СЕМ членовете на..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така, включително Китай, винаги, когато Путин размахва "ядрената си сабя".  Първият дипломат на Съединените щати..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия.  Според Микула удържането на града под украински контрол е нереално, като се имат предвид ресурсите и..

публикувано на 26.09.24 в 20:04

Приключва двудневната стачка на журналистите от италианския вестник "Република"

В полунощ приключва двудневната стачка на журналистите от ежедневника "Република“, който е един от водещите в Италия от 48 години насам. "Редакционният екип никога не е продавал душата си и никога няма да го направи“ е девизът на журналистите на "Република“.  Протестът е срещу собственика Джон Елкан, президент на футболен клуб "Ювентус",  а..

публикувано на 26.09.24 в 19:48