Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови "искри" САЩ - Русия заради кризата във Венецуела

Снимка: Reuters

Ново изостряне в отношенията между Съединените щати и Русия - този път заради политическата криза във Венецуела.

"Съединените щати и съюзниците им от региона няма да бездействат, докато Русия засилва напрежението" в латиноамериканската държава.

Това е заявил държавният секретар Майк Помпео в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров по повод информацията, че стотина руски войници са били изпратени в Каракас.

Според Държавния департамент, изпращането на руски военен персонал в подкрепа на "нелегитимния режим на Николас Мадуро" заплашва да удължи "страданията" на венецуелския народ, който подкрепя временния президент Хуан Гуайдо.

Американският първи дипломат е поискал от руския си колега да прекрати "неконструктивното си поведение" в политическата криза, обхванала Венецуела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Николас Мадуро

Русия изпрати военни самолети във Венецуела

Два руски военни самолета се приземиха на основното летище във Венецуела в събота и се смята, че са транспортирали десетки военни и оборудване, предаде Би Би Си. Самолетите са изпратени, за да изпълнят военно-технически договори, съобщиха руски..

публикувано на 25.03.19 в 09:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жители на община Кочериново протестират заради безводието - 2 септември 2024

Подменят 12 км от ВиК мрежата в община Кочериново

Започна подмяната на общо 12 киломера от ВиК мрежата в община Кочериново, каза за БНР кметът Светослав Горов. Близо месец общината беше на воден режим това лято заради нарушено водоподаване от язовир "Калин" и споделянето на водата със съседната..

публикувано на 20.10.24 в 15:15

60 полицаи са ангажирани в осигуряването на нормален вот в монтанското село Габровница

30% е избирателната активност  към обяд  в монтанското село Габровница, където избират нов кмет. Двама са кандидатите. Няма нарушения. Частични местни избори на 16 места в страната 250 жители на Габровница са преминали през единствената..

публикувано на 20.10.24 в 14:59

Властите в Газа съобщават за растящ брой на жертвите след израелския удар в Бейт Лахия

Броят на убитите или изчезнали под развалините след вчерашното израелско нападение в град Бейт Лахия в северната част на Ивицата Газа достигна 87, съобщиха здравните власти в палестинския анклав. Ранените са над 40. Били са поразени многоетажна жилищна..

публикувано на 20.10.24 в 14:51
Дим след израелски удари в Южен Бейрут, 16 октомври 2024 г.

Израелски удари по щаба на разузнаването на "Хизбула"

Израелската авиация нанесе удари по щаба на разузнаването на "Хизбула" и по подземен цех за производство на оръжие на ливанското шиитско движение в Бейрут, съобщи армейската пресслужба, цитирана от БТА. "Преди удара бяха взети многобройни..

публикувано на 20.10.24 в 13:38

По-интензивна размяна на военнопленници след офанзивата на Киев в Курска област

Украинската операция в руската Курска област е довелa до по-интензивна размяна на военнопленници между Киев и Москва, коментира базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от "Украинска правда". Преди два дни стана..

публикувано на 20.10.24 в 13:33

От понеделник пускат парното в София

От утре  ( 21.10.2024 г., понеделник)  поетапно ще започне пускането на парното в София, съобщиха от столичната Топлофикация.  Първо ще бъдат топлозахранени училища, детски градини и здравни заведения, а след това и административните и жилищни сгради...

публикувано на 20.10.24 в 13:06
Църквата

Патриарх Даниил освети 180-годишната църква "Свети Никола", реставрирана с дарения

Патриарх Даниил освети най-старата църква в Дупница - "Свети Никола", издигната преди 180 години и реставрирана наскоро с дарения. Литургията в препълнения храм продължи близо три часа. Общинският мъжки хор изпълни църковни песнопения. "Това е..

публикувано на 20.10.24 в 12:41