Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов чака извинение от Турция за думите на Чавушоглу

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че  България очаква извинение от Турция за казаното за поправките в Закона за вероизповеданията от министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу. Този коментар Борисов направи преди срещата си с турския вицепрезидент Фуад Октай в Букурещ.

„Никак не ми е приятно това, което са казали там - на Балканите, и намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание и винаги поражда изключително големи конфликти. Така че се надявам те да поднесат своето извинение за това, което са казали“, каза Борисов в Букурещ.

По-рано днес по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в сградата на МВнР бе извикан посланикът на Република Турция г-н Хасан Улусой и му бе направен демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг.

Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно. Посланикът уверил, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.

Бойко Борисов, който е в Букурещ на четиристранна среща с лидерите на Румъния, Гърция и Сърбия, даде подробности за сроковете за интерконектора с Гърция.

„С колегата Ципрас сме конкретизирали, надяваме се юни месец в два дни да подпишем и смесената компания за строителство и управление именно на тези транспортни коридори, за които говорим, за да могат парламентите да ги ратифицират - интерконектора Гърция-България, от 3 до 5 милиарда кубически метра газ. Тук имаме редкия шанс и ако колегите се обединим да го наричаме „Балкански хъб“, „Балкански поток“, за да може да не ги делим на различни държави съответно“.

България, Гърция и Румъния са готови да изпратят писмо до Брюксел, с което да декларират подкрепата си за европейската перспектива на Сърбия, обяви още Борисов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Екатерина Захариева

Захариева: Изказването на Чавушоглу е крайно неприемливо

Министърът на външните работи Екатерина Захариева определи като крайно неприемливо изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила при приемането на поправките в Закона за вероизповеданията от българския..

обновено на 29.03.19 в 17:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим...

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

"Патриоти за Европа": Орбан, Бабиш и австрийската крайна десница обявиха ново политическо обединение

Крайнодясната австрийска Партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и..

публикувано на 30.06.24 в 14:05
Врачанския митрополит Григорий

В митрополит Григорий врачани разпознават своя духовен водач

След седем години начело на Врачанска епархия, в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач . Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. Патриаршеският църковен събор..

публикувано на 30.06.24 в 13:50
Митрополит Даниил Видински

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години . "Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да..

публикувано на 30.06.24 в 13:40
проф. Иван Желев

Проф. Желев: От новия патриарх очакваме да разпространява християнската просвета

" Важното е, че вече имаме избран нов патриар х -  Видинският митрополит Даниил , един достоен човек, човек на духовността, човек, от когото се очаква да постави живота и дейността на Българската православна църква на едни по-дейни основи и насочена към..

публикувано на 30.06.24 в 13:40