Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП обвини правителството, че облагодетелства фирми, които унищожават българската земеделска земя

БСП със сигнал до Министерството на енергетиката за добива на въглища в Дивотино

3
Елена Йончева: Правителството на Бойко Борисов облагодетелства фирми, които унищожават българската земеделска земя
Снимка: БСП пресцентър

БСП обвини правителството, че облагодетелства фирми, които унищожават българската земеделска земя.
Депутатът от БСП и водач на листата за европейските избори Елена Йончева  внесе сигнал в енергийното министерство за унищожени 200 дка земя в с. Дивотино, Пернишко, при добив на въглища в рамките на изтекла преди пет години концесия на бизнесмена Христо Ковачки.

Елена Йончева настоява за повече информация относно нарушаване на закона с дейностите по добив на въглища в земите на пернишкото село Дивотино.

Според БСП близки фирми до правителството на Бойко Борисов в лицето на Христо Ковачки са унищожили 200 декара обработваема земя, а концесията за обработката и добив на въглища е изтекла още през 2014 година. 

„Хората от село Дивотино отиват към своите ниви и буквално установяват, че нивите ги няма, просто са изчезнали. Става дума за около 200 декара обработваема земя. Ние извършихме проверка и трябва да кажа, че установихме чудовищни закононарушения“, заяви Йончева.

"Този случай е христоматиен пример за схемата – хора с пари помагат на една власт да се закрепи, за да върне тя услугата след това. Тук става дума за узаконяване със задна дата и позволяване на прехвърляне на фирма, която има огромни задължения към хазната". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

От БСП твърдят, че е сключена нова концесионна процедура, но договорът е със задна дата и без конкурс.

Станислав Станков – директор на Дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ към енергийното министерство, не отрече факта, че работата по добива в село Дивотино е спряна на 28 март. Назначена е проверка и резултатите от нея се очакват. 

„Да установим по безспорен начин, че има нарушение на законодателството в посока закона за опазване на земеделски земи и ние съответно имаме право на преразпределение“, каза Станков.

От министерството уточниха, че компенсацията за унищожените плодородни земи трябва да бъде извършена от фирмата-концесионер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Експертна група се събира заради сигнали от Дивотино за въгледобив извън концесионната територия

Областният управител на Перник Ирена Соколова събира работна експертна група във връзка с постъпилите сигнали от кмета и жителите на село Дивотино за извършване на въгледобив извън концесионната територия на фирмата, експлоатираща находище..

публикувано на 19.03.19 в 20:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони..

публикувано на 05.05.24 в 02:38

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и..

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната..

публикувано на 04.05.24 в 19:02
Садик Хан

Кметът на Лондон е преизбран за трети мандат

Садик Хан беше избран за трети мандат като кмет на Лондон.  Резултатът беше обявен, след като приключи преброяването на гласовете във всичките 14 избирателни района на британската столица. Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, получи..

публикувано на 04.05.24 в 18:39

В България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев

Дипломати от българското посолство в Република Северна Македония и представители на българската общност в страната почетоха паметта на Гоце Делчев в деня на 121-та годишнина от смъртта му. Те поднесоха венци и цветя пред саркофага с костите на..

публикувано на 04.05.24 в 18:18

Делегация на "Хамас" е в Египет заради предложението на Израел за примирие

На по-малко от 80 километра от Йерусалим продължава кръвопролитната война в ивицата Газа.  Делегация на "Хамас" е в Египет, където по непотвърдена информация се обсъжда предложение на Израел за 40-дневно примирие.  СЗО предупреди, че..

публикувано на 04.05.24 в 18:13