Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция продължава плащанията за руски системи С-400

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че Турция продължава да извършва плащания в рамките на споразумението с Русия за покупката на ракетни системи за противовъздушна отбрана С-400, като в понеделник той се отправя на визита в Москва.

Ердоган отбеляза също така, че САЩ не са предоставили същите условия, когато са предложили да продадат на Анкара ракети „Пейтриът“.

Заради намерението на Турция да купи руските ракети, вместо системите „Пейтриът“, САЩ спряха доставки на оборудване и участието на Анкара в проекта за изтребител от пето поколение Ф-35. 

Европа и САЩ се стараят да се намесят в турските вътрешни работи, но всеки трябва да си знае мястото. Това коментира още днес Ердоган, който подчерта, изборите са приключили, но сега е времето на юридическата процедура.

По думите му високата избирателна активност на отминалите местни избори е урок за целия свят.

Той беше категоричен, че управляващата Партия на справедливостта и развитието има право да подаде жалби пред Висшия избирателен съвет. Последните данни за Истанбул сочат преднина от почти 19 000 гласа за опозиционния кандидат Екрем Имамоглу.

Ердоган добави, че алиансът между Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие е получил над 53% от гласовете в Истанбул и е спечелил 25 от 39 общини в града. Той подчерта, че ако няма зад гърба си общинските съветници, кметът на една община няма да може да взема решения по ключови въпроси като бюджета.

Това е първият коментар на турския лидер от нощта на изборите в неделя насам.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Турция обяви, че няма да се откаже от сделката с Русия за С-400

Турция няма да се откаже от мащабна оръжейна сделка с Русия, въпреки натиска на САЩ и обявеният отказ за доставки на оборудване за изтребители Ф-35, предаде АФП. „Сделката за руски ракетни комплекси С-400 е завършена и няма да отстъпим от нея“,..

публикувано на 03.04.19 в 17:40
Руска зенитно ракетна система С-400

САЩ пак заплашиха със санкции Турция заради сделката с руските С-400

Покупката от Турция на руски зенитно-ракетни системи С-400 от Русия може да доведе до преразглеждане на участието на Анкара в програмата за американски изтребители от пето поколение Ф-35, отказ от други потенциални сделки в областта на въоръжаването в..

обновено на 06.03.19 в 18:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа българска песен за ИИ

Никога досега преходът между две епохи не е бил по-драстичен за преживяващите го . Това каза пред БНР Таня Желязкова – Тея, автор на текста на първата българска песен за изкуствения интелект - "Век на изкуствен интелект". Темата за ИИ е в..

публикувано на 22.05.24 в 09:45

Администрацията на Байдън с мерки за намаляване цените на бензина

Администрацията на американския президент Джо Байдън освобождава около 1 милион барела бензин от резерва, за да намали цените на бензина в страната.  Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм каза, че това е  "стратегическо освобождаване от..

публикувано на 22.05.24 в 09:44

Кипър разширява стратегията за "съживяване" на планинските райони

Кипър разширява Националната стратегия за развитие на планинските райони и обявява нови жилищни планове за съживяването им, субсидирани от правителството. Те ще бъдат обсъдени на среща с участието на петима министри, на ръководители на държавни служби..

публикувано на 22.05.24 в 09:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Десетки хиляди иранци отдават почит на загиналия си президент

Десетки хиляди иранци се стекоха рано тази сутрин в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщи държавната телевизия, цитирана от АФП. Той загина в неделя при катастрофа с хеликоптер в планински район..

публикувано на 22.05.24 в 09:23
Ива Лазарова

Партиите харчат по-малко за политическа реклама в сравнение с предишни избори

Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори в сравнение с предишни кампании, показват данни на Института за развитие на публичната среда. ИРПС традиционно следи по време на предизборна кампания 40 медии . В..

публикувано на 22.05.24 в 08:57
Ингрид Шикова

Проф. Ингрид Шикова: Все още не сме усетили Европейския съюз като наш

Наблюдава се желание сред младите хора да научат повече за Европейския съюз. Те искат да поставят своите теми пред ЕС, които не са малко. Грешка е, че няма сериозна информационна кампания по европейските въпроси . Само с клипове по телевизията..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

ООН: Да спрем загубата на животни, растения и микроорганизми

Призив към всички нас да спрем загубата на различни видове животни, растения и микроорганизми отправят от ООН във връзка с днешния Международен ден на биологичното разнообразие. Според специалисти загубата на биоразнообразие е най-голямата заплаха за..

публикувано на 22.05.24 в 08:07