Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установен е контакт с 18 български граждани в Шри Ланка

| обновено на 22.04.19 в 12:00
Военни минават край атакувания в неделя хотел „Кингсбъри“ в Коломбо. Ситуацията в Шри Ланка постепенно се нормализира след атентатите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По последна информация на посолството ни в Индия министерството на външните работи в Шри Ланка официално е оповестило идентифицираните чуждестранни граждани, жертви на атентатите от 21 април и сред тях няма български граждани, съобщиха от МВнР.

Първоначално мисията ни в Делхи е установила контакт с общо 18 български граждани на територията на Шри Ланка, които са добре. Шестима от тях се намират в един от пострадалите хотели при атентатите в Коломбо, но не са били засегнати. Другите шестима български граждани са в различни градове, извън Коломбо и са посъветвани да изчакат пълното успокояване на ситуацията преди да пътуват.

С посолството ни в Индия са се свързали и близки на български гражданин, който е на почивка в Шри Ланка заедно с още петима свои приятели. Шестимата българи се намират в град Тамбуа. Единият от тях е потвърдил пред близките си, че всичките са добре. Посъветвани са да не предприемат пътувания и да изчакат нормализирането на ситуацията в страната. Предадени са им и телефоните за връзка с посолството в Индия, което е готово да им окаже съдействие при необходимост.

Българското посолство в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолствата на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация от Коломбо. Посолството ни е в постоянен контакт и с хотели, и с болниците в Коломбо, където са настанени пострадали при атентатите.

Българските граждани са съветвани да поддържат връзка с посолството в Делхи, с близките си и да изчакат ситуацията в Шри Ланка да се нормализира. Тя постепенно се успокоява. Въведеният вчера полицейски час в столицата на Шри Ланка вече е отменен.

Пред "Хоризонт" консулът ни в Делхи Емил Миланов заяви, че ситуацията в Шри Ланка постепенно се нормализира. Отменен е полицейският час, въведен след вчерашните атаки. Консулът обаче препоръча на сънародниците ни да избягват пътувания в Шри Ланка, докато ситуацията не се нормализира напълно:

"Ако все пак решат да пътуват, да се информират за обстановката от хотелските администрации и от местните власти и да имат предвид, че полетите не са спрени, но достъпът до летището е затруднен, което предполага допълнително време да се предвиди преди полета. Освен това съветваме българските граждани да поддържат връзкта със своите близки в България, с посолството и със ситуационния център в Министерството на външните работи".

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

При необходимост или при извънредна ситуация българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 , тел. в извън работно време: + 91 9910999498.

Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жители на Коломбо четат вестник, чиято водеща тема са терористичните атаки в страната на католическия Великден.

Йордан Божилов за Шри Ланка: Координирана терористична атака в символичен ден

От постъпилата информация досега за станалото в Шри Ланка може да се заключи, че става дума за координирана терористична атака, извършена в символичен ден срещу християнски храмове и хотели, където отсядат чужденци, каза пред БНР Йордан Божилов –..

публикувано на 22.04.19 в 08:26
Военни обезопасяват района около храма „Св. Антони“ в столицата Коломбо, в който избухна експлозия.

Местна ислямистка групировка стояла зад терористичните нападения в Шри Ланка с 290 жертви

Бомбените атаки срещу три църкви и четири хотела в Шри Ланка с поне 290 жертви в неделя най-вероятно са осъществени от местната  ислямистка групировка „Нешънъл Таухид джамаат“, възможно е тя да е получила помощ от международна мрежа, съобщи днес..

обновено на 22.04.19 в 12:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата..

публикувано на 16.06.24 в 18:08
Палестинско момче гледа своята част от хранителната помощ преди празника Курбан байрам, Йерусалим, 15 юни 2024 г.

Според израелски медии нито Нетаняху, нито Галант са били уведомени за решението за "тактически паузи"

Израелските въоръжени сили обявиха, че всеки ден ще правят тактически паузи в операциите в южната част на Ивицата Газа, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ. Съобщението за тактически спирания на огъня в района на Рафах през светлите..

публикувано на 16.06.24 в 18:08
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Преговорите за правителство трябва да започнат утре

Преговорите за правителство трябва да започнат утре, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева...

публикувано на 16.06.24 в 17:41

Празник на черешата в Кюстендил от 28 до 30 юни

От Общината в Кюстендил обявиха програмата на утвърдилия се вече Празник на черешата в града, който е насрочен за дните от 28 до 30 юни. Очакват се хиляди посетители от цялата страна и от чужбина.  Същевременно хотелиери в града и района..

публикувано на 16.06.24 в 17:17