Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 13 000 военни на парад в Москва за Деня на победата

| обновено на 09.05.19 в 17:41
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия тържествено отбелязва 74-та годишнина от победата над нацистка Германия във Великата отечествена война. Военни паради бяха организирани в 28 града, като най-внушителен бе тържественият марш в Москва.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу прие парада от главнокомандващия сухопътните войски генерал Олег Салюков. След това докладва на президента и върховен главнокомандващ Владимир Путин, че представителните части са строени и готови за участие в парада. В словото си държавният глава заяви, че Русия е отворена за сътрудничество с всички, които са готови да се противопоставят на тероризма, неонацизма и екстремизма: „Колективният отпор срещу носителите на смъртоносни идеи отново е от определящо значение. Призоваваме всички страни да осъзнаят общата ни отговорност за създаването на ефективна и равна за всички система за сигурност“.

В тържествен марш пред централната трибуна на Червения площад преминаха повече от 13 000 офицери, войници и курсанти и над 130 единици военна техника. През Червения площад в пеши колони преминаха 35 парадни разчета, сред които офицери, сержанти и войници, курсанти от военните училища, кадетските корпуси и участници в общоруското движение „Юнармия“.  По традиция механизираната колона беше оглавена от легендарния съветски танк от времето на войната Т-34.

Преминаването на авиация беше отменено заради облачното време в Москва. 

Ето какво споделиха за БНР двама от участниците в парада. Алеся Исаева, курсантка във военно-космическата академия „Можайски“: „Минаваме по Червения площад и ни изпълва чувство на гордост за нашите дядовци и баби, на които им се е наложило да преживеят много, за да ни дадат живот и мирно небе над главите“.

И знаменосецът Артьом Степаненко: „Мога да кажа, че усещането да изнасяш знамето на победата по паважа е невероятно. Много съм горд, че ми беше дадена тази възможност“

След Парада на победата през центъра на Москва премина и превърналото се в традиция шествие на безсмъртния полк, в което се включиха около един милион души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

2 500 декара земеделска продукция са почти напълно унищожени от градушката в Благоевградско

2 500 декара с тютюн, краставици, царевица и домати са почти напълно унищожени от градушката в сряда, която засегна селата Гърмен, Дебрен, Дъбница и Рибново.  Това обяви служебният министър на земеделието Георги Тахов на среща със земеделските производители, пострадали от природното бедствие.  Земеделският министър Георги Тахов увери пострадалите от..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

МС: Българската позиция за Срещата на върха на НАТО отразява в пълна степен националния ни интерес

Одобрената от Министерския съвет позиция за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание. Това се заявява в разпространена от..

публикувано на 28.06.24 в 14:30

Постоянен арест за Брендо, въпреки че е в затвора

Въпреки че от понеделник Евелин Банев - Брендо, след като сам се предаде, започна да изтърпява шестгодишната си ефективна присъда по дело за пране на пари от наркотрафик, постановена от Върховния касационен съд през 2018 година, от днес той е и с мярка за неотклонение "задържане под стража" по Европейска заповед за арест от Италия и Румъния, където е..

публикувано на 28.06.24 в 13:59

Евелин Банев е влязъл в България през пролетта на 2022 г.

Евелин Банев - Брендо, който в понеделник се предаде на властите у нас, е влязъл в България през пролетта на 2022 г. Това съобщи от парламентарната трибуна служебният вътрешен министър Калин Стоянов.  Той обвърза тази информация с обстоятелствата около навлизането на самолет с украински собственик в българското въздушно пространство...

публикувано на 28.06.24 в 13:05

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:00

Мним лекар измами жена с 3 500 лева в Хасково

Жена от Хасково е измамена с 3 500 лева. Телефонната измама е станала снощи, съобщават от полицията. Около 20 ч. на стационарния й телефон е позвънил мъж, представил се за лекар. По схемата за пострадал роднина, за който са нужни пари за лечение, възрастната жена е изхвърлила от петия етаж на жилището си парите, прибрани от мнимия лекар.

публикувано на 28.06.24 в 12:59

Антон Оруш: При мен е Ноевият ковчег на българската техника

"Над 500 технически български устройства притежавам, които събирам от 2009 година досега, разказа в "Нощен Хоризонт" Антон Оруш, автор на книгата "Произведено в България. 101 български технически изделия" .  Книгата включва някои от интересните български технологии, които са изобретени и са се произвеждали в Българи я. Произведението обхваща..

публикувано на 28.06.24 в 12:03