Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Вълчев: Ще има оптимизация на специалности в университетите

Снимка: БГНЕС

„Оптимизация на специалности и професионални направления във висшите училища ще има и това е неизбежно по демографски и икономически причини“, заяви днес в Благоевград министър Красимир Вълчев, който изнесе лекция пред студенти от Югозападния университет.

Инструментите за финансиране на висшето образование трябва да се обвързват максимално с пазара на труда каза министър Вълчев. Макар че възвръщаемостта на средствата, инвестирани в образованието трудно се оценява в краткосрочен план, има грешки, които трябва да бъдат поправени: „Държавата максимално либерализира приема в системата на висшето образование и той достигна максимума си 2014-2015 г. 90-та г. 30% от завършващите гимназия са се включвали в системата на висшето образование. Преди 5 г. достигнахме близо 80%. Това избуя преди всичко в областта на социалните, стопанските и правните науки“.

Намаляването на приема в специалности, които вече не са така търсени и увеличаване в тези, за които вече има остър дефицит е една от балансиращите мерки. Но неизбежно ще се стигне и до по-драстична оптимизация- закриване на специалности, призна министърът на образованието в отговор на въпрос за бъдещето на Югозападния университет като широкопрофилен: „Не правим тази политика за профилна оптимизация. Почти всички висши училища ще обучават в по-малко направления в бъдеще. Югозападният университет ще остане широкопрофилен, въпросът е доколко“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Задържан е заподозрян за срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър..

публикувано на 05.06.24 в 13:47

МЗ: Активно се разчиства теренът на бъдещата детска болница

Правителството одобри график със срокове за изграждането на Националната детска болница. От държавния бюджет са осигурени 100 милиона лева, с които да бъдат финансирани разчистването на терена, проектирането и други дейности. Два дни след като репортерска проверка на "Хоризонт" установи, че разчистването на терена за бъдещата национална детска..

публикувано на 05.06.24 в 13:41

Румънски хеликоптер откара пациенти от врачанската болница до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ. Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът на 80 години и жената на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 13:34

Над 2000 българи ще участват в избора на евродепутати от Кипър

Граждани на България, пребиваващи в Кипър, ще упражнят правото си на глас в неделя, за да определят кипърските евродепутати и местните органи на властта, съобщиха днес от вътрешното министерство. И в двата вида избори, които се провеждат на острова на 9 юни, групите на българските избиратели са втори по численост след тези от Гърция.  2017..

публикувано на 05.06.24 в 13:25

Спецакция срещу купуването на гласове в Монтанско

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с изборното законодателство и конвенционалната престъпност се провежда днес на територията на област Монтана. До момента на територията на ОДМВР - Монтана са извършени проверки на 8 сигнала за купуване на гласове, по които са образувани преписки под наблюдението на..

публикувано на 05.06.24 в 13:16

МО отново заяви, че няма да праща военнослужещи в Украйна

България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, заявиха отново от Министерството на отбраната. От там припомнят, че подобно решение е от правомощията на парламента.  От министерството припомнят, че страната ни е решила да участва в тренировъчната мисия на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.  Твърденията, че България..

публикувано на 05.06.24 в 13:08

Столове за телемедицина в малките населени места във Великотърновско

Община Велико Търново тества пет високоспециализирани медицински стола за телемедицина за надграждане на здравните услуги, които предоставя в малките населени места. Близо 2000 жители на малките населени места в община Велико Търново се възползваха от медицински прегледи на място по общинската програма за здравни грижи. За надграждане на..

публикувано на 05.06.24 в 13:08