Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме създаването на славянската писменост от Светите братя Кирил и Методий

| обновено на 24.05.19 в 19:48

Денят на българската просвета и култура бе отбелязан днес с поредица от събития из цялата страна.

В традиционното празнично шествие в София се включиха много ученици, родители, учители и членове на изпълнителната и законодателната власт, духовници, президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова, генералният секретар на ЮНЕСКО Одри Азуле, политици, академичният състав на Алма матер, учени от БАН и др. Пред Паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека свещеници отслужиха водосвет, речи произнесоха президентът Румен Радев и кметът Йорданка Фандъкова.

Ректорът на Софийският университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков обаче разкритикува това, че политици са застанали начело на празничното шествие в София, и отбеляза: „Безобразието се превръща в традиция“.

Празничното шествие в Пловдив премина по централната пешеходна улица, предвождано от иконата на Св. Св. Кирил и Методий.

Над 25 000 ученици, учители, студенти и родители участваха в празничното шествие във Варна въпреки лошото време и непрестанния дъжд

С многохилядно празнично шествие и награждаване на заслужили дейци на науката, образованието и културата във Велико Търново беше отбелязан празникът на славянската писменост и култура.

В Плевен стотици ученици, учители, студенти и граждани се включиха в празничното шествие, а над 300 певци от 11 хора изпълниха химна „Върви, народе възродени“ на площад „Възраждане“.

Празнично шествие на ученици и учители, студенти и преподаватели, дейци на културата и образованието изпълни днес улиците на Габрово

С празнично шествие шуменци отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. То завърши с изпълнения на малките мажоретки от детските градини и на състезателките от шуменския клуб „Ритмик“.

С празненства във всички училища в Русе премина днешният 24-ти май, а след това шествие събра ученици и учители на площад „Свобода“.

Празничното шествие по повод 24 май в Стара Загора събра три лъча от учители, ученици, студенти, преподаватели и хора на науката и изкуството.

Скулптура на светите братя Кирил и Методий поведе и тазгодишното шествие в Ямбол в Деня на славянската писменост.

Денят на българската просвета и култура е празник и на Благоевград. 2800 зрелостници от областта днес се сбогуваха с училището и получиха последни напътствия от своите учители.

Възпитаниците и преподавателите на едно начално, на седем основни училища и 7 професионални гимназии в Кюстендил дефилираха в празничното шествие за 24 май на централния площад „Велбъжд“.

Ученици, студенти, преподаватели, бивши учители и граждани се включиха в шествието в Сливен, което бе предвождано от мажоретни състави и военна духова музика.

С богата културна програма Добрич отбеляза Празника на българската просвета и култура.

Хиляди родопчани и гости на Смолян дефилираха за Деня на славянската писменост и култура.

С парад на книгата Перник отбеляза 24 май.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяват кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси

На третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе пресконференция на тема "Проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Комисията". Събитието ще води българският евродепутат и председател на комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. Той ще информира медиите за процедурните стъпки на..

публикувано на 18.09.24 в 08:37

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 08:19

Празник на занаятите във Велико Търново

С шестдневен празник на занаятите във Велико Търново започват тържествата за честване на 116-ата годишнина от обявяването на независимостта. В "Нощ на Самоводската чаршия" ще се включат повече от 80 майстори.   Фестивалът на занаятите представя традиционни и иновативни техники в различни сфери на бита, съчетани с концерти и спектакли. В 13-ото..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Доц. Александър Христов: Спасението е в системните партии

" Картината е тъжна, но очаквана и позната . Не трябва да си мислим, че след всичко, което стана в последните 4 години в държавата, настроенията на хората биха били по-различни".  Това е мнението на доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Пред БНР той отбеляза, че започва залитане в конспиративни теории в..

публикувано на 18.09.24 в 08:04

Изтича срокът за подаване на възражения срещу въвеждане на "чaт ĸoнтpoл"

Днес изтича срокът, в който българските граждани могат да подават възражение по намерението за въвеждане на "чaт ĸoнтpoл" в криптираната комуникация с интернет приложения. Мярката е по инициатива на съвета на Европейския съюз, за да има по-сериозна защита на децата от порнография. Само преди дни пред "Хоризонт" Богомил Шопов от "Електронна..

публикувано на 18.09.24 в 08:03

"Варошлийски вечери" в Ловеч за 12-и път

Регионалният исторически музей в Ловеч организира за 12-и път двудневния празник "Варошлийски вечери“, посветен на традициите на стария квартал "Вароша“. "Варошлийски вечери“ се откриват от 17.30 ч. с   изложбата "Сокйни шевици“, експонирана в Художествената галерия, поясни Елена Георгиева, главен уредник в Регионалния музей и автор на изложбата и..

публикувано на 18.09.24 в 07:47
Болницата на Американския университет в Бейрут, 17 септември 2024 г.

"Хизбула" обвини Израел за смъртоносния инцидент с експлодирали пейджъри в Ливан

Тайванската компания Gold Apollo отрече да е произвела пейджърите, които се взривиха вчера в Ливан. Според някои информации в устройствата е имало експлозиви, детонирани дистанционно в координирана операция. Най-малко девет души загинаха, а ранените са близо 3000. От Пентагона заявиха, че Съединените щати не са свързани по никакъв начин с..

публикувано на 18.09.24 в 07:44