Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Франция отбелязват годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия

| обновено на 06.06.19 в 15:33
3
Паметната церемония бе оглавена от Макрон и Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цял ден в Северозападна Франция ще продължат възпоменателните събития за 75-та годишнина от съюзническия десант в Нормандия. Около 30000 души, от които стотици ветерани присъстват на церемониите. 

На американското гробище в Колвил сюр Мер се проведе паметната церемония, оглавена от френския президент Еманюел Макрон и американския му колега Доналд Тръмп. Ръководители от цял свят са поканени на паметното честване в присъствието на близо 12000 души - много повече от тържествата преди пет години.

Желанието на Франция е да отдаде специална почит на все още живите ветерани от войната, вече почти столетници, чиито покъртителни разкази слушаме през целия ден. 

„Историята е над нас, ветераните ни задължават“, каза френският президент Еманюел Макрон на първата церемония за деня, полагайки заедно с британския премиер Тереза Мей първия камък от бъдещия мемориал за загиналите британски войници във Вер сюр Мер. „Дебатите на днешния ден няма да отнемат нищо от споделената ни история и общото ни бъдеще“, заяви още президентът пред британската си гостенка.

Президентът Еманюел Макрон заяви още:

"Дължим свободата си на нашите ветерани. И каквото и да ни коства - никога няма да се предадем. И каквото и да отнеме - винаги ще бъдем заедно, защото това е нашата обща съдба".

Британският премиер Тереза Мей отбеляза:

"Тук в Нормандия винаги ше се помни смелостта и  себеотрицанието, отдадеността и убежденията на загиналите в битка. На нашите ветерани, който днес са тук с нас в Нормандия, искам да кажа единствените думи, които можем: Благодарим ви!".

Американският президент Доналд Тръмп нарече ветераните от десанта в Нормандия "сред най-великите американци, които някога ще живеят". Той обърна към около 60 бивши военни, присъстващи на церемонията, много от които в инвалидни колички:

"Вие сте гордостта на нашата нация. Вие сте славата на нашата република, а ние сме ви благодарни до дъното на нашите сърца."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Британската кралица Елизабет Втора, участник във Втората световна война, отправи кратко и трогателно обръщение към гостите на годишнината в Портсмут:

Кралица Елизабет II почете саможертвата на участниците в десанта в Нормандия

Световни лидери, включително намиращият се на държавно посещение във Великобритания американски президент Доналд Тръмп, се присъединиха днес към британската кралица Елизабет Втора в град Портсмут за отбелязване на 75-тата годишнина от..

обновено на 05.06.19 в 18:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков гласува в 133 СУ

Кирил Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"!

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че няма да преговарят с "Възраждане" за съставянето на правителство. В публикация във Facebook Петков коментира, че в 50-oто Народно събрание има две потенциални мнозинства - първото - от ГЕРБ и..

публикувано на 06.07.24 в 12:07
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Веселин Паунов: Правителството на Стармър има потенциала да преобрази Великобритания

Исторически резултат за Лейбъристка партия на Киър Стармър във Великобритания. Те спечелиха общите избори на Острова и ще управляват в Кралството за първи път от 14 години.  Стармър представи доста амбициозно правителство. То има потенциала да..

публикувано на 06.07.24 в 11:55
Президентът на САЩ Джо Байдън

Избори: Завой наляво във Великобритания, надясно във Франция и ще се оттегли ли Байдън?

Цяла една ера за Великобритания приключи тази седмица. Насред стагнация, упадък на обществените услуги и безкраен низ от политически скандали, Консервативната партия слезе от власт след 14-годишно управление. Риши Сунак обяви решението си да подаде..

публикувано на 06.07.24 в 11:41

Матю Болдуин: Енергийният преход и освобождаването от зависимостта от руски газ са като скачени съдове

Украйна няма да поднови договора за транзит на руски газ през територията си, който изтича в края на годината. Това отново бе потвърдено от властите в Киев през седмицата, макар че руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Москва е готова да..

публикувано на 06.07.24 в 11:34
Жозеп Борел

Борел посети щаба на европейската мисия за защита на търговските кораби в Червено море

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел посети разположения в Гърция оперативен щаб на европейската мисия за защита на търговските кораби в Червено море. Жозеп Борел е бил запознат с развитието..

публикувано на 06.07.24 в 11:30

Фестивал "Баницата в делник и празник" се провежда във великотърновското село Балван

Великотърновското село Балван днес е домакин на кулинарния фестивал "Баницата в делник и празник". Жените в Балван са всепризнати майсторки на дърпаната баница. Кметството и читалище "Нива - 1898" за седма година организират Фестивалът на..

публикувано на 06.07.24 в 11:22

Посолството на Украйна с призив: Темата за войната да не се използва за политически цели

Посолството на Украйна в България призова официалните лица и политическите сили в България да се въздържат от използване на темата за войната за политически цели. Призивите за ограничаване или блокиране на помощта за Украйна на практика означават..

публикувано на 06.07.24 в 11:15