Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки на митинг в София в подкрепа на осъдени полицаи по делото „Чората“

| обновено на 09.06.19 в 11:37
4
Мирният протест в София в подкрепа на петимата осъдени благоевградски полицаи е организиран от инициативен комитет и от синдикати на служители на МВР.
Снимка: БГНЕС

Десетки граждани, представители на синдикатите в МВР и близки на осъдените полицаи по делото „Чората“ се събраха пред църквата "Света Неделя" в столицата на протест под мотото „Полицаите не са убийци“.

Повечето от протестиращите са облечени с бели фланелки с надпис „Българските полицаи не са убийци“. Те искат възобновяване на делото „Чората“, както и събират подписи, които ще се превърнат по-късно в петиция, която ще бъде внесена до президента на България с молба, 5-та осъдени полицаи да бъдат помилвани.

На 20 април Върховният касационен съд окончателно присъди по 7 г. затвор за 5-мата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров - Чората.

Преди 14 години, късно вечерта, Чората беше арестуван по време на акция „Респект“, разпоредена от тогавашния министър Румен Петков. Мъжът умира. По-късно става ясно, че смъртта му е настъпила за 6 минути.

Така полицаите се превръщат в обвиняеми, като последователно са оправдавани и осъждани. А Европейският съд за правата на човека в Страсбург дори прие, че страната ни е нарушила правото на справедлив процес и я осъди да плати 50 000 евро на семейството на починалия.

Осъдените също настояват делото да бъде преразгледано, като миналия месец демонстрация в тяхна подкрепа имаше и в Благоевград.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Протест в защита на полицаите, осъдени за смъртта на Чората

Мирен протест в защита на петимата благоевградски полицаи, които излежават 7-годишни присъди в бобовдолския затвор, ще се проведе пред съдебната палата в града. Хиляди се обединиха в социалните мрежи под мотото „Полицаите не са убийци“. Преди 14..

публикувано на 07.05.19 в 10:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал "Баницата в делник и празник" се провежда във великотърновското село Балван

Великотърновското село Балван днес е домакин на кулинарния фестивал "Баницата в делник и празник". Жените в Балван са всепризнати майсторки на дърпаната баница. Кметството и читалище "Нива - 1898" за седма година организират Фестивалът на..

публикувано на 06.07.24 в 11:22

Посолството на Украйна с призив: Темата за войната да не се използва за политически цели

Посолството на Украйна в България призова официалните лица и политическите сили в България да се въздържат от използване на темата за войната за политически цели. Призивите за ограничаване или блокиране на помощта за Украйна на практика означават..

публикувано на 06.07.24 в 11:15

Ще просъществува ли "Патриоти за Европа"?

"Патриоти за Европа" - така нарече унгарският премиер Виктор Орбан новия клуб на евроскептиците, в който за сега членуват формации от пет страни-членки. Това са учредителите ФИДЕС - управляващата в Унгария партия на Орбан, крайнодясната австрийска..

публикувано на 06.07.24 в 11:14

Проф. Елен Бос: Много бъдещи процеси зависят от резултатите от изборите във Франция, Австрия и Чехия

"Идвам с мир" - това ли наистина каза Виктор Орбан с две изненадващи визита тази седмица? В първия ден от седмицата пое ротационното европредседателство. Ден по-късно посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да се съгласи на..

публикувано на 06.07.24 в 10:49
Министерство на земеделието

В Министерството на земеделието няма сигнали за нередности при проекти по ПВУ

До момента в Министерството на земеделието няма подаден нито един сигнал за нередности, възникнали при изпълнението на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Във Фонд "Земеделие" има само един сигнал, който подлежи на проверка. Той е..

публикувано на 06.07.24 в 10:16

"Хамас" се съгласи за старт на преговори за освобождаване на израелски заложници

"Хамас" прие предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници, 16 дни след първата фаза на споразумението, което цели да сложи край на войната в Газа, предаде Ройтерс. Ислямистката групировка се е отказала..

публикувано на 06.07.24 в 10:05

Райони в Сумска област останаха без ток след руски атаки с дронове

Няколко района в Сумска област в Украйна са останали без ток тази нощ след руски атаки с дронове. В съобщението на местните власти се посочва, че аварийно-ремонтните служби са предприели възстановителни действия. Поредица експлозии отекнаха в..

публикувано на 06.07.24 в 09:57