Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване установи разлики в състава на една трета от храните с една и съща опаковка в ЕС

Снимка: Мария Димитрова

Според осъществено проучване от Съвместния изследователски център към Европейската комисия за двойното качество на храните в 19 страни-членки на ЕС, 9 на сто от продуктите са се различавали по състав, въпреки че опаковката им е била идентична.

При анализа на близо 1400 проби от 128 хранителни продукта в 19-те страни, сред които и България, 22 на сто от тях, са били с различен състав, въпреки че са имали сходна опаковка. По този начин разлики в състави при абсолютно идентични или сходни пакетирани храни са засечени при една трета от продуктите.

Докладът обаче не разкрива значима разлика в съдържанието между Изтока и Запада в блока, въпреки оплаквания от новите страни членки, че мултинационалните компании продават по-нискокачествена храна в супермаркетите си.

Унгарският еврокомисар Тибор Наврачич заяви, че е удовлетворен, че няма доказателство за различия в качеството на храните между Изтока и Запада в ЕС, но определи новите разкрития като „смесени“.

„Притеснен съм, че около една трета от тестваните продукти имат различен състав, въпреки че опаковката и марката им е една и съща“, отбеляза той.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер лично се ангажира с борбата срещу двойния стандарт на храните в ЕС в речта си за състоянието на съюза през септември 2017-та година. Според авторите на проучването, не са забелязани последователни географски тенденции.

Говорителят на ЕК Мина Андреева заяви: „Председателят Юнкер приема с голяма загриженост притесненията на всички наши граждани, особено когато има усещането за втора ръка граждани на общия ни пазар. Със сигурност това за него е неприемливо. Затова той се ангажира с разрешаването на случая по най-подходящия начин“.

Андреева увери, че наблюдението върху храните ще продължи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

КЗП започва ново проучване за двойния стандарт при храните

Комисията за защита на потребителите започва ново проучване за двойния стандарт при храните. В изследването, освен хранителни стоки, за първи път ще бъдат включени и спиртни напитки. Проучването се извършва в рамките на проект, финансиран по..

обновено на 14.05.19 в 12:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги..

публикувано на 27.09.24 в 17:55
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп обеща пред Зеленски да прекрати войната в Украйна

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви в петък, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложат край на войната, докато стоеше до украинския лидер Володимир Зеленски преди срещата им в Ню Йорк, предаде Ройтерс...

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Глобалният президент на WWF: Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души

"Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души". Това заяви в интервю за "Хоризонт" глобланият президент на Световния фонд за дивата природа проф. Адил Наджам, който тази седмица участва в Международна лидерска среща на ръководителите..

публикувано на 27.09.24 в 17:49

Идната седмица започва процесът по удостоверяване на машините за гласуване

От правителството съобщиха, че идната седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване в Министерството на електронното управление.  От ЦИК пък информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и..

публикувано на 27.09.24 в 17:38

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия, след като първо се сблъска със сушата във Флорида. Спасители евакуираха жителите на части от най-големия град в щата Джорджия - Атланта, тъй като рекордните дъждове, съпровождащи..

публикувано на 27.09.24 в 17:26

Затворнически присъди за двeте екоактивистки, хвърлили супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог

Двeте активистки на движението Just Stop Oil, които хвърлиха супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон преди близо 2 години, получиха затворнически присъди. На 14 октомври 2022 година 22-годишната Анна Холанд и..

публикувано на 27.09.24 в 17:23