Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ предложи въвеждането на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата

| обновено на 19.07.19 в 17:42
Кръгла маса на тема "Данъчната система в България: тенденции, предизвикателства, възможности" се проведе в сградата на КНСБ. На снимката: президентът на КНСБ Пламен Димитров
Снимка: БТА

КНСБ предлага хората, които работят на минимална работна заплата, да не бъдат данъчно облагани. Според синдиката България е сред петте страни в Европа с най-висока данъчна тежест върху минималния доход от труд - близо 30%.

За да се свият разликите между най-бедните и най-богатите българи, КНСБ предлага още данък „богатство“ за всички спестявания над един млн. лв.

„Размерът на необлагаемия минимум смятаме, че трябва да бъде равен на една минимална работна заплата и да се приспада от всеки доход в България, което ще направи на годишна база всеки работещ – 732 лв. в джоба му повече в годината, отколкото сега“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на кръгла маса за данъчната система, организирана от синдиката.

КНСБ предлага още данъчни облекчения за младите семейства, сред които безлихвени кредити за жилище и още:

“Ние казваме 24 хил. лева в България за младите семейства докато съберат тези пари да ас нулеви облаганията. Да се даде истински тласък на това хората да видят, че има реална политика“.

От КНСБ предлагат още данък „богатство“, който да обложи с 2% всички спестявания над 1 млн. лв:

“И то въведен само забележете, ако има съгласие в обществото за най-високите спестявания само“.

А бизнесът демонстрира съгласие с повече мерки Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал коментира:

„Ние дадохме съгласие за такъв данък преди 10 години. По време на кризата и от анализите, които направи Министерство на финансите установи, че ще изхарчи повече пари да го събере, отколкото пари ще събере с този данък. Заслужава да се обмисли предложението за семейното подоходно облагане, защото ние всяка година губим над 45 хил. души на пазара на труда“, каза Велев.

Пламен Димитров обясни, че КНСБ организира дебата, защото:

„Ние искаме само да провокираме дебата в някои направления, в които сме убедени, че са нужни - стимулиране на допълнителни инвестиции и естествено, през другите механизми, намаляване на неравенствата и създаването на допълнителни стимули, освен увеличението на доходите, допълнителни стимули, в това число и финансови, младите семейства да остават тук, да работят, да раждат деца и да се опитаме да си запазим не само държавата, а и бъдещето ѝ“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наводнения и жеги в САЩ

Наводненията и високите температури в САЩ продължават. Най-малко 2 души са станали жертва на водната стихия, стотици са евакуирани. Повече от 3 милиона  са хората засегнати от наводненията в щатите Небраска, Южна Дакота, Айова, Минесота. Към това наводнените райони са обхванати и от гореща вълна с температури до 37- 38 градуса С.   Силните..

публикувано на 25.06.24 в 10:20

Подписка в подкрепа на осъден лекар започват в две болници

В общинската болница в Дупница и в тази в Гоце Делчев започва подписка в подкрепа на осъдения на 3 години за убийство д-р Николай Карастоянов. Искането е той да е на разположение и да работи по специалността си. Д-р Карастоянов е осъден заедно с брат си Иван и баща си  стоматологът д-р Владимир Карастоянов, за убийството на Николай..

публикувано на 25.06.24 в 10:16

В Мурсалево гледат заедно Европейското благодарение на млад човек, избрал да се върне на село

От началото на Европейското първенство по футбол площадът на село Мурсалево оживява всяка вечер. Пред 8-метровия екран, за да гледат мачовете, се събират не само жители на селото. Станислав Грозданов - млад човек, който се завръща наскоро в дядовата си къща - вярва, че има смисъл от инициативи, които да събират хората в селото и да сплотяват..

публикувано на 25.06.24 в 09:33

Заради частни ВЕЦ-ове ли земеделските производители останаха без вода за напояване

Редуцирани са ни количествата вода за напояване от МОСВ почти наполовина и нямам обяснение на това, след като язовирите са по-пълни от 2020 г. – на 54% са. Това каза в интервю пред БНР директорът на "Напоителни системи" Снежина Динева. Недоволството на земеделските производители заради липса на вода расте и очакват днес проблемът с..

публикувано на 25.06.24 в 09:21
Костадин Костадинов

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

"Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС". Това заяви по време на консултациите при президента Румен Радев лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Една причина за апатията на гласоподавателите е, че има две партии, които..

публикувано на 25.06.24 в 09:12
Петьо Цеков

Петьо Цеков: Сметките сякаш са: "Дайте да намерим 5-6 човека"

"Очаквам, че Борисов ще възложи на някои, примерно на Росен Желязков, да състави правителството. Такова правителство ще бъде написано на хартия, ще бъде предложено за гласуване в парламента, а дали ще мине наистина, зависи не от публичните разговори в момента".  Това каза за БНР Петьо Цеков - журналист и заместник-главен редактор на..

публикувано на 25.06.24 в 09:09

Тежка катастрофа с три жертви край София

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 08:56