Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Послание от годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

Съхранението на българския език да се превърне в национална политика

4
Вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на образованието Красимир Вълчев са сред участниците в 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина в Пловдив.
Снимка: БТА

Съхранението на българския език трябва да се превърне в национална политика. Около това становище се обединиха участниците в 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която се провежда в Пловдив.

Във форума участват премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът Илияна Йотова , както и министърът на образованието Красимир Вълчев. Той посочи, че тази година за първи път ще има учебни помагала, създадени специално за българските неделни училища.

„Онова, което ни обединява е българският език, история, култура и самосъзнание, а съхранението на българския език е национална политика от ранга на първите приоритети“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри конференцията. Тя подчерта, че без мотивирани допълнителни усилия на българската държава няма как да се съхрани българският език и самосъзнание, а на бюджета на българските училища в чужбина трябва да се гледа като на едни от най-сериозните инвестиции.

Вицепрезидентът Йотова цитира данни, според които все повече българчета, завършили средното си образование в чужбина, искат да учат в университети в България. „Затова трябва да се прави всичко възможно този интерес да се поддържа“, подчерта тя.

Премиерът Бойко Борисов, който дойде по-късно на конференцията, се обърна към участниците в нея с думите: „Благодаря за патриотизма и за усилията, които полагате. Вие сте будители“. 

Той акцентира върху усилията на правителството, така че да се върнат в България повече български семейства, живеещи в чужбина и подчерта огромното значение на съвместната работа с Асоциацията на българските училища в чужбина.

Направили сме връзка, за да може да централизираме усилията на ниво министерства, изтъкна Борисов. По думите му обратната миграция се случва, когато се осигурят по-добри условия за живот, но и се създадат условия, така че да бъдат подготвени децата на семействата, които искат да се върнат в България. Стотици семейства се обърнаха към нас с желание да се върнат, посочи премиерът.

Министър-председателят добави, че в бюджета за догодина ще бъдат отделени 2 млн. лв., с които допълнително да бъдат подкрепени настоящите усилия. Премиерът Бойко Борисов отбеляза сериозната подкрепа на правителството за сферата на образованието и напомни, че са осигурени 700 милиона лева за ремонти на близо 1000 училища в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в Украйна трябва да бъде спряна, предаде Ройтерс. "Имах много продуктивна среща с Доналд Тръмп...

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Израел нанесе въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула"..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу Бейрут, посочи на брифинг говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Всеки, който гледа снимките на..

публикувано на 27.09.24 в 20:32

Осветяват сградата на Художествена галерия в Плевен в златисто за един час

В Плевен точно в 20.00 часа за 60 минути емблематична сграда ще бъде осветена в златисто. Така плевенчани се присъединяват към световната кампания Light it up Gold в знак на подкрепа на децата с рак. В златист цвят ще бъде осветена Фасадата на Художествена галерия Колекция "Дарение Светлин Русев" . Целта на кампанията е да се..

публикувано на 27.09.24 в 20:16
Снимката е илюстративна

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни. Жълт и оранжев код за порои и бури ще са в сила през уикенда. Румънските синоптици очакват наводнения и до 100 литра дъжд на квадратен метър. Температурите ще паднат значително - от 30 на 15 градуса, съобщава БТА. Директорът на Националната служба по метеорология Елена Матееску..

публикувано на 27.09.24 в 20:09
Иван Кондов

Министър Кондов се срещна с ливанския си колега Абдула Бухабиб в кулоарите на Общото събрание на ООН

В кулоарите на Общото събрание на ООН служебният министър на външните работи Иван Кондов се е срещнал за кратко с ливанския си колега Абдула Бухабиб, съобщават от пресцентър на МВнР. Двамата са обсъдили тревожните развития в обстановката в региона на Близкия изток. Министър Кондов е запознал своя ливански колега и с резултатите от..

публикувано на 27.09.24 в 19:50

В Кюстендилско р. Струма е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания

До 120 литра в секунда вода от река Струма се подават по ВиК мрежата в Кюстендил, което е половината от необходимия дебит за града. Реката в Кюстендилско е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания, коментират експерти по повод констатираното замърсяване на р. Струма миналата нощ в района на Перник. Няма..

публикувано на 27.09.24 в 19:38