Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обсъди с Медведев проекта АЕЦ „Белене“ и възможността за доставка на туркменски газ през Русия

В близките дни се очаква да бъде подписан договор за изграждане на трасето на "Балкански поток"

| обновено на 12.08.19 в 19:13
Бойко Борисов с Дмитрий Медведев
Снимка: БГНЕС-архив

В близките дни се очаква да бъде подписан договор за изграждане на трасето на "Балкански поток", по което в България ще влиза руски природен газ. До 19 август се чака и заявление от "Росатом", която е конструктор на проекта АЕЦ "Белене", за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор. 

Това стана ясно след разговора на премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев в туркменския курорт Аваза на брега на Каспийско море.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде пояснения за разговора между премиерите с централна тема енергийните проекти като заяви, че няма пречки да се изгради тръбата на „Балкански поток“.

„Надяваме се съвсем скоро нещата да бъдат финализирани и да се пристъпи към подписване на договор. Този проект, на практика, ще даде възможност за сигурност на доставките и диверсификация на маршрута за доставка на природен газ“, отбеляза г-жа Петкова.

Вероятно по тази тръба скоро към България и хъба „Балкан“ ще тече и туркменски газ, който ще минава през Русия, за което също е дадено принципно съгласие от премиера Медведев. Ще се проучат най-добрите варианти, тъй като и трите тръби за пренос от Туркменистан минават през руска територия 

България и Русия споделят виждането, че богатият на газ Каспийски регион е важен в енергийно отношение и за двете страни. Това заявиха премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев в началото на разговора си в Туркменистан, където двамата се срещнаха в рамките на Каспийския икономически форум.

Борисов посочи ролята на България като врата към Европа:

"Това е регион с огромни възможности, а България  е от другата страна на Черно море като врата за Европа. „Аз винаги съм говорил, че Черно море трябва да остане зона за търговия, туризъм, фериботи, платноходи, газопроводи. Зона на мира“

Двете страни могат да са партньори, убеден е и Медведев:

"Вашето посещение тук говори, че потенциалът на Черноморския и Каспийския регион може да бъде обединен. Това сътрудничество може да донесе дивиденти и за двете страни", отвърна Медведев.

Информация за последвалия разговор на двамата премиери беше разпространена от правителствената информационна служба. Според съобщението Борисов е заявил, че България води политика за гарантиране на енергийна сигурност, както за страната, така и за ЕС. Той е обърнал специално внимание на работата по проекта за газоразпределителен център „Балкан“.

На срещата е била обсъдена и възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ при поставените от българската страна условия, съобщи правителствената пресслужба. Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19-ти август.

Според премиера Борсов, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ „Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

Във връзка със сътрудничеството в областта на транспорта, г-н Борисов е посочил интереса на страната ни да бъде обсъдена възможността за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи.

Министър-председателят Бойко Борисов е изразил и удовлетворение от проведеното 16-о заседание на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Той е изразил очакване следващата й сесия да се състои в близко време и да допринесе допълнително за развитието на двустранните отношения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Анкета на CNN след кандидат-президентския дебат показва по-добро представяне на Тъмп от Байдън

Бърза анкета, проведена от CNN след кандидат-президентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил президента Джо Байдън в зрителските предпочитания. Според данните изнесени от телевизията CNN, която беше домакин на дебата, 67% от зрителите считат, че Тръмп е спечелил телевизионния сблъсък в сравнение с 33%, които са дали своя глас в полза..

публикувано на 28.06.24 в 17:51
Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Атина протестира в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие

Атина протестира и на официално европейско ниво в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие. Гръцкият премиер и външният министър на страната отправиха и поредното предупреждение към Република Северна Македония. На срещата в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е информирал колегите си от европейските..

публикувано на 28.06.24 в 17:38

Евгения Банева: Октоподът не би могъл да живее, без да стига до най-високо политическо ниво

"Има добре организирана структура , която си има своите нива, които се покровителстват от по-горни нива , която граби, живее и се възпроизвежда . Такъв октопод не би могъл да живее и да се развива, без да стига до най-високо политическо ниво ".  Това каза в предаването "РадиоТочка" бизнесдамата Евгения Банева. "Ние бяхме една от жертвите..

публикувано на 28.06.24 в 17:33
Дмитрий Песков

От Кремъл не очакват подобряване на отношенията между Москва и Брюксел

От Кремъл не очакват подобряване на отношенията между Москва и Брюксел. "Госпожа Фон дер Лайен не е привърженик на нормализацията на отношенията между Европейския съюз и Русия. В този смисъл нищо не се променя. Госпожа Калас също не е демонстрирала досега склонност към дипломация. Тя е добре известна у нас със своите абсолютно непримирими, а..

публикувано на 28.06.24 в 17:31

Нико Тупарев излиза на свобода без мярка за неотклонение

След по-малко от 24 часа в ареста телевизионният продуцент Нико Тупарев излиза на свобода, без каквато и да е мярка за неотклонение.  Софийският градски съд не откри нито едно доказателство Тупарев да е присвоил 1,4 млн. лева от фирмата, в която е бил съдружник.  Продуцентът Нико Тупарев е арестуван Съдът решава дали да остави в..

публикувано на 28.06.24 в 17:19
Илхам Алиев, президент на Азербайджан

Президентът на Азербайджан разпусна парламента и насрочи избори на 1-ви септември

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разпусна Народното събрание на страната и насрочи с указ предсрочни парламентарни избори за 1-ви септември, съобщава агенция Ройтерс, отбелязвайки, че това беше широко очакван ход, който изглежда малко вероятно да промени радикално състава на парламента. Алиев, който е на власт от 2003 г., спечели..

публикувано на 28.06.24 в 16:55
снимката е илюстративна

Стартира нова програма за саниране за 12 сливенски общини

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от Община Сливен.  Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране на многофамилните жилища се очакват от Плана за справедлив преход.  Общо 12 общини са предвидени..

публикувано на 28.06.24 в 16:27