Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Санчес с над 300 законодателни предложения

Испанският премиер Педро Санчес
Снимка: БГНЕС

Изпълняващият длъжността премиер на Испания Педро Санчес представи пред членове на неговата партия, представители на неправителствени организации и синдикати над 300 законодателни предложения. Сред тях са безплатни детски градини и въвеждане на минимален доход за справяне с детската бедност.

Това се приема като последен опит да спечели подкрепата на парламентарно мнозинство. Така биха се избегнали нови парламентарни избори.

Изпълняващият длъжността премиер на Испания Педро Санчес за пореден път отхвърли възможността за коалиционно правителство на неговата социалистическа партия и крайно лявото обединение около "Подемос".

Според Санчес, който има два неуспешни опита да бъде утвърден от парламента на премиерския пост през юли, съществуват прекалено много разногласия и липса на доверие между двете политически сили. Той предложи алтернативен вариант - ако крайнолевите подкрепят правителствената политика да получат постове извън кабинета.

Това обаче не отговаря на исканията на "Подемос". Нейният лидер Пабло Иглесиас написа в Туитър, че коалиционното правителство е било единствената възможност за сделка със социалистите и че неговата партия не е променила позицията си по въпроса.

Ако Санчес не си осигури съюзници и не бъде утвърден като премиер преди крайния срок - 23 септември, на 10 ноември в Испания ще се произведат нови избори.

Това би бил четвъртият такъв вот за последните пет години. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният премиер Димитър Главчев.

Премиерът Главчев е възложил на ДАНС проверка по казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев е възложил на Държавна агенция "Национална сигурност" проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в парк "Витоша", съобщават от правителствената пресслужба. На "Московска" 33 си прехвърлят топката и се обвиняват за лифтовете на Витоша..

публикувано на 20.05.24 в 15:24
Международен наказателен съд

МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас"

Международният наказателен съд е поискал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления в Ивицата Газа, обяви Главният прокурор на МХС Карим Хан, съобщават Ройтерс и CNN. Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват "предизвикване на изтребление,..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Руската армия е превзела село в Луганска област

Руската армия е превзела село Белогоровка в украинската Луганска област, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от "Франс прес." Селището е едно от малкото в областта, които все още се намираха под украински контрол.   В същото време Украйна съобщи, че контролира около 60% от граничния град Вовчанск в Харковска област на фона на..

публикувано на 20.05.24 в 14:53

На "Московска" 33 си прехвърлят топката и се обвиняват за лифтовете на Витоша

Спирането на Симеоновския лифт е недопустимо и дава право на Общината да си върне лифтовете на Витоша, твърдят общинските съветници от ГЕРБ-СДС.  Столична община веднага трябва да наложи на собственика предвидената по договор неустойка от над 8 млн. лева. Нямаме нито един работещ лифт, което е фрапиращо неизпълнение на договора. Това е..

публикувано на 20.05.24 в 14:38

Проблеми с матурата по английски език във В. Търново

Във Велико Търново е имало закъснение с началото на матурата по английски език и затруднения с аудиотехниката за възпроизводство на текстовете. За това сигнализираха в БНР зрелостници, които днес се явиха на държавния зрелостен изпит.  От Регионалното управление на образованието заявиха, че не са получили писмен сигнал за проблема от училището...

публикувано на 20.05.24 в 14:33
Горан Благоев

Горан Благоев: Новият Сливенски митрополит ще е много важен за лобитата при избор на патриарх

Светият синод има голям интерес да избере нов Сливенски митрополит, той е много важен на коя страна ще се наклонят везните при избора на патриарх.  Това мнение изказа пред БНР журналистът и историк Горан Благоев и коментира: "Опасявам се, че този нов митрополит, в зависимост от това накъде ще се наклонят везните, ще премине към едно от двете..

публикувано на 20.05.24 в 14:33

Миляна Велева: Има политическо нежелание и бойкот да се реши проблемът на Витоша

Лифтовете на Витоша са юридически батак, а проблемът е елементарен и може да се реши , коментира журналистът Миляна Велева в интервю пред БНР. Според нея "има юридически батак, защото лифтовете са продадени, не са на концесия". Решението е възможно, ако Планът за управление на Витоша се промени, защото в момента, ако се строи,..

публикувано на 20.05.24 в 14:28