Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски депутати готвят съдебни действия при отказ на Джонсън да поиска отлагане на Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски депутати, включително отлъчените от Консервативната партия на Борис Джонсън, подготвят съдебни действия в случай, че премиерът откаже да поиска отлагане на Брекзит, ако бъде задължен да стори това чрез закон за блокиране на Брекзит без сделка. 

Законопроектът, изискващ от Борис Джонсън да поиска отлагане на датата за излизане на Великобритания от ЕС, за да се избегне Брекзит без сделка на 31-ви октомври, се очаква да бъде одобрен от кралицата в понеделник. Премиерът обаче заяви, че е „по-добре да е мъртъв в канавката, отколкото да иска отлагане“.

Сега депутатите се обединяват отново и са готови да отидат в съда, ако е необходимо мярката да се наложи принудително. В петък подготвеният от целия политически спектър законопроект, предвиждащ премиерът да удължи датата за напускане до края на януари, освен ако парламентът не одобри споразумение до 19-и октомври, бе одобрен и от Камарата на лордовете, след като преди това бе гласуван в Камарата на общините. 

Въпреки че правителството обяви, че ще спази закона, Джонсън каза, че това го задължава само на теория да пише до Брюксел с искане за „безсмислено отлагане“ на Брекзит. “Дейли телеграф“ съобщи, че Джонсън е заявил, че никога не би поискал ново отлагане, а това породи спекулации, че министрите ще опитат да търсят пролуки в закона. 

Като единствен изход от ситуация премиерът вижда провеждане на извънредни общи избори, но парламентът засега блокира тази мярка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Близо 10 000 души са евакуирани от домовете им в Харковска област след руските атаки

Руските власти съобщиха за един загинал при украинско нападение с дрон в Курска област. В интервю за Франс прес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му разполага само с една четвърт от необходимите системи за противовъздушна отбрана и се нуждае също от над 120 изтребителя Ф-16. Володимир Зеленски пред АФП: Киев би..

публикувано на 18.05.24 в 14:57

Жълт код за гръмотевични бури в Англия и Уелс

Предупреждения за гръмотевични бури в Англия и Уелс  са издадени за днес от британската метеорологичната служба.  Обявеният жълт код е валиден до 20.00 часа по Гирнуич или 22.00 часа българско време за съботния ден.  На места се очакват внезапни наводнения и сериозни затруднения за всички видове транспорт.  Някои части на Англия и Уелс дори..

публикувано на 18.05.24 в 14:29

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято заради невъзможността да бъде приета наредба, която регламентира поставяне на палатки и кемпери. През 2019 година с промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се въвежда забрана за къмпингуване на места, които не са специално определени за тази цел, като тези места трябваше да бъдат..

публикувано на 18.05.24 в 14:04

Убитите в Афганистан туристи са били испанци

Трима испански туристи и един афганистанец са убити при въоръжено нападение в Централен Афганистан.  Според говорител на Министерството на вътрешните работи на талибаните са били ранени още седем души, включително четирима чужди граждани. Най-малко четирима души са арестувани след нападението. Въоръжено нападение в Афганистан отне..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Цветомир Петров

Председателят на СОС с редица въпроси за Симеоновския лифт

В позиция до медиите председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров поставя редица въпроси за неработещия Симеоновски лифт в планината Витоша. "Кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не бъде прекратена сделката", пита Петров и заявява, че ще се постарае скоро да обяви имената и да..

публикувано на 18.05.24 в 13:45

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на ГКПП "Кулата"

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на Граничния пункт "Кулата".  От Агенция "Митници" съобщиха, че нелегалният внос от Гърция към България е бил предотвратен при съвместна акция с Граничната полиция, НАП и ГДБОП.  Задържани са 6,5 милиона цигари, укрити в метални шкафове за електрически табла. При влизане в страната шофьорът на..

публикувано на 18.05.24 в 13:22
Кириакос Мицотакис

Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, ако Скопие не спазва Преспанския договор, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Правителството в Скопие да спазва стриктно Преспанското споразумение и да използва само името Република Северна Македония, заяви днес категорично гръцкият премиер в..

публикувано на 18.05.24 в 13:15