Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Близо 700 000 ученици тръгват отново на училище днес", съобщава "Труд". Общо 2367 са училищата, които ще посрещнат учебната година. Осем от тях са преместени в други сгради, сочи справка на просветното министерство. Оттам отчитат, че въпреки усилията и този септември започва с недостиг на преподаватели по математика, химия, физика, информационни технологии и английски език. Няма и достатъчно ресурсни учители, като тази година в пенсия излизат общо 4500 педагози, допълва "Труд".

"Всяка втора класна стая дигитална", информира "Монитор". Вестникът посочва, че в 40% от класните стаи в страната има възможност за фронтално обучение и са оборудвани с проектори, лаптопи или интерактивни дъски, които улесняват учебния процес. Половината от всички близо 400 иновативни училища в страната пък са избрали нови методи за организация на обучението и образователната среда, които най-често са насочени към въвеждането на новите технологии в клас.

"Транспортът и земеделието ще загубят десетки милиони еврофинансиране", пише вестник "Сега". Изданието посочва, че важни обществени сектори ще загубят десетки милиони еврофинансиране заради лошо изпълнение на оперативните програми. 6 от 10 оперативни програми не са успели да постигнат заложените цели по част от приоритетите си към края на 2018 г. Така десетки милиони евро, заделени като резерв за добро управление по тях, ще бъдат загубени за съответните мерки и ще бъдат пренасочени към дейности с по-добро усвояване на средствата. Това ще оголи сфери като жп транспорта, управлението на трафика, борбата със свлачищата. Ще бъде засегнато и еврофинансирането на научните изследвания, както и програмата за развитие на селските райони, предупреждава в публикацията си "Сега".

"Манолова иска ревизия за отпадъците в София", пише вестник "Дума". Изданието обяснява, че Мая Манолова, която е кандидат за кмет на столицата, подкрепен от БСП, ще настоява за пълна ревизия на цялата система за управление на отпадъците в София, ако бъде избрана за градоначалник. Тя планира да организира и референдум, на който хората да кажат нужна ли е инсталация за горенето на боклук, каква да бъде технологията и по какъв начин да бъде осигурено финансирането, допълни в публикацията си "Дума".

"Караянчева счупи рамо, шофьорът на НСО избегна трагедия с дете", съобщава "24 часа". Вестникът обяснява, че първата по конституция държавна фигура у нас - председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, пострада в катастрофа в неделя сутринта. Парламентарната шефка е добре, успокои самата тя със съобщение във фейсбук профила си, докато все още се вихреха догадки за реалното ѝ състояние след сблъсъка между колата на Националната служба за охрана и друг лек автомобил на пътя Силистра - Шумен, уточнява изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Първите думи на новия български патриарх: Да пазим православната вяра

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да..

публикувано на 30.06.24 в 16:21
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи.  Активността се е..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Върху българската църква се упражнява брутален геополитически натиск

" Честит да бъде новият български патриарх Даниил , каза за БНР Велислава Дърева, журналист.  Проф. Желев: От новия Патриарх очакваме да разпространява християнската просвета "Той трябва да бъде преди всичко духовен човек . Аз познавам и тримата кандидати. Дядо Даниил и дядо Григорий ги познавам от времето, когато бяха съвсем млади монаси в..

публикувано на 30.06.24 в 14:14