Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоинспекцията санкционира Община Дупница за нарушения по закритото сметище

2
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) ще наложи санкция на Община Дупница за нарушения, установени при проверка на закритото от 1 януари 2018 г. градско сметище.

От съобщението на сайта на Екоинспекцията става ясно, че закритото депо за неопасни отпадъци в местността Злево над града всъщност се използва.

По време на проверката експертите са констатирали, че товарен автомобил на сметоизвозваща фирма изсипва битови отпадъци в закритото депо, а друг камион разтоварва строителни отпадъци (тухли, керемиди, клони от дървета).

В близост до ската на депото има наличие на отпадъци от асфалтови парчета. Установено е, че не се извършва запръстяване.

Не е осигурено достатъчно количество земна маса за потушаване на възникналото запалване, което е от месеци.

На общината в Дупница ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. Юристите на РИОСВ ще определят дали санкцията ще е по Закона за управление на отпадъците, или по Закона за опазване на околната среда.

Това, както и размерът на санкцията, ще станат ясни да края на месеца.

Три декара от депото се използват за товарно-разтоварна площадка, оттук отпадъците се карат до депото във Филиповци или на депото в Костинброд, коментираха от общинската администрация, откъдето признават за извършеното нарушение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест срещу изграждането на велоалея в центъра на София.

Новата организация на движение в центъра на София не е съгласувана със СДВР

Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел "Пътна полиция" на СДВР проекта със съответните скици и чертежи, свързани с новата организация на движението по булевардите  "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен". Това се посочва в съобщение на пресцентъра на МВР, откъдето уточняват, че това е изискване, залегнало в нормативни..

публикувано на 12.05.24 в 12:57

Асен Александров: Резултатите от изпитите ще са като от миналата година

Няма да има голяма разлика, нито нагоре, нито надолу в резултатите от изпитите – външно оценяване на учениците тази година. Това прогнозира в интервю пред БНР  Асен Александров, председател на Съюза на директорите в средното образование и директор на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна". "Най –малкото е, че изпитният формат не се е..

публикувано на 12.05.24 в 12:48
проф. Пламен Киров

Проф. Пламен Киров: Това, което направи НС - регулация на хляба, е предизборна агитация

Не знам дали сме бухалка или пауново перце, но ние – КЗК, играем ролята на боксова круша за политическите сили. Някои политици, не споменавам имена, защото сме в предизборна кампания, но ще ги кажа след изборите, в продължение на повече от 6 години се упражняват върху КЗК. Това заяви в интервю пред БНР проф. Пламен Киров, член на..

публикувано на 12.05.24 в 12:12
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.

Израелски военни откриха нови тунели на "Хамас" в Газа

Израелските военни откриха нови тунели на радикалното палестинско движение "Хамас" в Ивицата Газа. По-рано Израел отново призова палестинците в южния град Рафах да се евакуират, което е още една индикация, че военните продължават да изпълняват плановете си за наземна атака срещу града. Американският президент Джо Байдън заяви, че прекратяването на..

публикувано на 12.05.24 в 12:10
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Може да се стигне до рязане на капиталови разходи, за да не влезем в свръхдефицит

Отдавна направихме извода, че България се прощава с целта си да влезе в еврозоната през 2025 г.  Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Инфлацията у нас е почти два пъти по-висока от изискуемия критерий. ... В случая с България инфлацията започва да изглежда като по-малкия проблем и..

публикувано на 12.05.24 в 12:04

Атина очаква от Скопие да изпълнява Преспанския договор

Атина следи с безпокойство изявленията от Скопие. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви в интервю пред гръцки медии, че очаква да се промени риториката от Скопие след изборите. "Искам да се надявам, че това, което се чу предизборно, няма да се чуе и след изборно. Ако това се случи, ще имаме проблеми", каза гръцкият премиер. От друга страна..

публикувано на 12.05.24 в 12:00

Времето във високите части на планините се влошава

През следващите часове се очаква влошаване на времето във високите части на планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Прогнозата е за дъждове, съобщи Явор Каролев, дежурен в централния денонощен пост на Службата. "Фронтовете в планината идват по-бързо, отколкото в по-ниските части, така че хората би трябвало да се насочат..

публикувано на 12.05.24 в 11:47