Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов призова съдебния състав по казуса "Полфрийман" да обяви решението си максимално бързо

Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призовава съдебния състав, сезиран от главния прокурор по казуса "Джок Полфрийман", да обяви решението си в максимално кратки срокове, а вътрешният министър  - незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, с което австралийският гражданин беше освободен предсрочно от затвора. В безпрецедентно обръщение Панов се обръща и към съдиите "да не се огъват пред силните на деня".

"България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност", пише в обръщението си Панов и изразява възмущението си, че една човешка трагедия, каквато е смъртта на студента Андрей Монов, е послужила на "цинични" играчи умело да стимулират крайни обществени настроения срещу съдии, провокирайки улицата и политиците да решават съдебни дела.

Посредствените лидери, които жонглират с най-низките страсти на хората, не са български феномен. Страшното обаче би дошло, когато до тях застанат магистрати, за които „законът“ е това, което на същите лидери им се иска. Затова и се търси правилният човек, който да пречупи онези, които все още стриктно спазват законите… или всъщност вече са го намерили. Струва ми се, че съвсем скоро предстои да узнаем, пише още председателят на ВКС, и призовава сценаристите на истеричната кампания по повод на условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман да не подпалват Рим, само защото в този момент им е належащо да обвинят християните. 

От върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова той очаква бързина заради спекулациите, че австралиецът е задържан в Бусманци в очакване на тяхното решение. ВКС не бива да участва в създаването на предпоставки за осъдителна присъда в Европейския съд по правата на човека, е категоричен Панов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар на сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик

Четири противопожарни автомобила гасят пожар, обхванал част от сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик. 15-е огнеборци са локализирали пожара, който е тръгнал от запалил се камион на сметосъбирането, като огънят е бил обхванал част от изхвърлените  отпадъци. Противопожарни автомобили ще дежурят на мястото, съобщиха от..

публикувано на 01.07.24 в 17:56

Реакции в Европа след първия тур на френските избори

Разнопосочни реакции в Европа след първия тур на парламентарните избори във Франция.  Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че изборният успех на "Национален сбор" е причина за тревога : "Никой не може да е безразличен, когато в..

публикувано на 01.07.24 в 17:43
Номинираният за премиер Росен Желязков (вляво), лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев (вдясно) при връчването на първия проучвателен мандат - 1 юли 2024 г.

ГЕРБ-СДС взеха мандата и предложиха проектокабинет. Кой ще го подкрепи?

Коментарите на парламентарно представените политически формации във връзка с  предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет днес останаха п естеливи. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност Броени минути преди връчването на мандата от..

публикувано на 01.07.24 в 17:38
Калин Стоянов

Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура. По-рано той беше предложен за същия пост в кабинета на носителя на първия мандат ГЕРБ-СДС.  Стоянов каза, че през почивните дни е водил разговори с предложения от ГЕРБ за премиер Росен Желязков:  "Разговорите бяха в посока на това какво сме постигнали в рамките..

публикувано на 01.07.24 в 17:08

Туроператорите настояват ставката от 9% ДДС за пакетните услуги да остане до края на годината

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. От днес ДДС за този вид услуга е 20 на сто. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. От 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се връща от 9 на 20%. Това беше оповестено в..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Българка, издирвана от гръцките власти, е задържана край Камено

Българка, издирвана от гръцките власти за незаконно осиновяване на 17 деца, е задържана край град Камено по искане на Бургаската окръжна прокуратура.  Спрямо Гюлгес Салим има издадена Европейска заповед за арест, която е потвърдена от гръцки съд.  Обвиненията срещу нея са за посредничество срещу заплащане при осиновяването на 17-те деца,..

публикувано на 01.07.24 в 16:58

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водни спасители

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водноспасителна дейност, съобщиха от пресслужбата на областната администрация. Вече е определен изпълнител за тези дейности за плажовете.  На територията на Община Варна ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми морски плажове "Буните 2- изток“, "Буните 2- запад“ и "Фичоза“ - и..

публикувано на 01.07.24 в 16:43