Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган заплаши да поднови операцията в Сирия

Доналд Турск от ЕС критикува т.нар, "прекратяване на огъня"

| обновено на 18.10.19 в 15:36
Рас ал Айн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Съединените щати не удържат думата си, след 120 часа Турция ще продължи военната си операция в Северна Сирия „още по-решително“, предупреди турският президент Реджеп Ердоган в реч в Истанбул. В 5-дневния срок за изтегляне на кюрдските въоръжени формирования турската армия няма да се изтегли от Северна Сирия, защото е необходимо да гарантира реда там, заяви Ердоган на среща с чужди журналисти в двореца „Долмабахче“ в Истанбул. 

„Ако обещанията не бъдат спазени до вторник вечерта, операцията ще продължи в минутата, в която изтекат 120-те часа примирие“, каза турският лидер. 

Преди това Ердоган заяви, че няма боеве в Североизточна Сирия, където Турция започна миналата седмица офанзива, след като Анкара съгласува с Вашингтон пауза в операцията, докато кюрдските сили се изтеглят от района. Той определи информациите за нарушения на споразумението за прекратяване на огъня като "спекулации", добавяйки, че неговото министерство на отбраната го е информирало, че няма продължаване на въоръжения конфликт в района.

В петък край турско-сирийската граница се чуваше стрелба въпреки съгласуваното 5-дневно примирие, което според САЩ трябва да покрива само част от територията, която Анкара се стреми да подсигури.

Ердоган обаче заяви, че „зоната за сигурност“ ще бъде дълга 440 км по протежение на границата със Сирия до границата си Ирак на изток и с дълбочина 32 км и че това е съгласувано със САЩ.

Реджеп Ердоган отбеляза, че Турция планира да пресели до 2 милиона сирийски бежанци в т.нар. "безопасна зона" и че има приблизително 350 хиляди кюрди, които са избягали в неговата страна.

Турският президент също така изрази надежда, че Сирийският конституционен комитет, насрочен за 30-и октомври в Швейцария, ще бъде "крайъгълен камък за политическото решение в Сирия".

В същото време Турция нарушава примирието и продължава с бомбардировките и въздушните удари срещу цивилни, бойци и болница.

По-рано днес бе съобщено за артилерийски обстрел и стрелба в района на сирийския град Рас ал Айн, ден след като Турция се съгласи на 5-дневна пауза в офанзивата си в района, за да позволи на кюрдските сили да се изтеглят.

От турския град Джейланпънар от другата страна на границата се вижда и дим над част от Рас ал Айн.

Примирието бе обявено от американския вицепрезидент Майк Пенс след преговори с турския лидер Реджеп Ердоган в Анкара.

Новината бе приветствана от Доналд Тръмп, който заяви, че „ще бъдат спасени милиони животи“.

Ако примирието влезе в сила, то ще постигне всички основни цели, които Турция обяви в началото на  операцията на 9 октомври: контрол над гранична ивица в Сирия на дълбочина 30 км и изтегляне на кюрдските бойци, които по-рано бяха подкрепяни от САЩ, докато Анкара ги смята за терористи.

Не е ясно дали кюрдско-арабският алианс Сирийски демократични сили (СДС) ще се съобрази със споразумение, което ще остави турските сили да контролират територия, която по-рано държаха кюрдите с американска военна подкрепа. По-рано СДС изразиха готовност да спазват примирието в ивицата между Рас ал Айн и Тел Абияд.

Междувременно Агенцията за бежанци на ООН съобщи в петък, че най-малко 166 хиляди души са избягали от Североизточна Сирия през последните седем дни заради турската военна операция "Извор на мира". Бежанците са напускали основно Кобане, Амуда и Камишли и са преминали границата между Сирия и Ирак.

Председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск пък заяви, че спирането на турските военни действия в Северна Сирия не е истинско прекратяване на огъня и призова Анкара незабавно да спре военните операции в региона.

"Така нареченото прекратяване на огъня не е това, което очаквахме. Всъщност това не е примирие, това е искане за капитулация на кюрдите", посочи Туск пред журналисти в Брюксел. "Трябва да повторим призива си към Турция да прекрати незабавно своите военни действия и да оттегли силите си, както и да спазва международното хуманитарно право“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо (вляво) и вицепрезидентът Майк Пенс на пресконференцията в Анкара.

Турция се съгласи на 120-часово примирие в Сирия

Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че на разговорите си в Анкара е убедил турския президент Реджеп Ердоган да спре военната операция в Сирия и да постигне примирие с кюрдските сили. Те ще се изтеглят от зоната за сигурност в северната част..

обновено на 18.10.19 в 10:27

Лидерите на ЕС отново с призив към Турция да спре офанзивата в Сирия

Лидерите на Европейския съюз отново повториха призива си към Турция да спре офанзивата срещу кюрдските сили в Сирия и да изтегли войниците си, след като Анкара обяви, че прекратява настъплението си . Според Европейския съюз, операцията причинява..

обновено на 18.10.19 в 08:49
Среща на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс и на двете държавни делегации.

Ердоган и Майк Пенс обсъдиха военната операция в Сирия

Завърши срещата на четири очи между турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс и на двете делегации. Разговорът на двамата държавници в Анкара продължи около 1:40 часа. Двете страни започнаха срещата с коренно..

публикувано на 17.10.19 в 19:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан...

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това..

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината,..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър,..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван...

публикувано на 19.05.24 в 17:24