Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

„София била хъб на руския военен шпионаж“- това е водещото заглавие на вестник „24 часа“, изведено след разследване на изданието. Изгоненият от България руски дипломат Владимир Русяев, който бил резидент на руското военно разузнаване за целия Балкански полуостров се опитал да вербува директор на българска служба с достъп до класифицирана информация. В София идвали руските шпиони от другите държави на Балканите да получават задачите си, показва разследването на 24 часа. Русяев се интересувал от информация за видове въоръжени сили, разстановка, разходи за отбрана, ново въоръжение - за нашите и на съюзниците ни армии и флот. Съботните издания на вестниците цитират и премиера Борисов, който в интервю за бТВ каза, че човекът от службите, за когото е имало опит да бъде вербуван, е бил коректен към родината, като е разказал всичко навреме.

„Вирусите вече вилнеят, след месец - грип“- пише на първата си страница вестник „Труд“. През януари и февруари се очаква пикът на епидемията, предупреждава главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него грипът умее много бързо да се променя и да ни изненадва с нови щамове. Очаква се да ни атакуват щамовете „Бризбейн“ и „Канзас“. Тъй като те са отскоро в страната, не са боледували много хора от тях, затова няма изграден имунитет.

От средата на януари пощите ще носят вестниците, пише вестник „24 часа“. Държавното дружество влиза в разпространението на печатните издания, за да се разсее усещането за монопол и за това, че някой извива ръцете на издателите, обяснил транспортният министър Росен Желязков. Вестниците ще бъдат разпространявани по 18 национални и 115 регионални маршрута.

Повишават осигуровките на фермерите с 58 лева, отбелязва вестник „Труд“. За година стопаните ще трябва да дадат 700 лева повече. Минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютютнопроизводителите ще се увеличи от 400 на 610 лева, колкото ще бъде минималната работна заплата. Това е записано в бюджета за следващата година. В голямо интервю в „Труд“ финансистът Любомир Дацов успокоява, че още не е дошло времето за стагнация  в икономиката.

70 хиляди долара да тренираш като Григор Димитров в САЩ, пише вестник „Монитор“ на първата си страница. За сравнение - 3 хиляди лева струва у нас тенис-обучението на младите таланти., които искат да тренират като звездите. Все повече деца, сред които и българчета се учат от най-добрите в тенис академиите, където таксите започват от 40 хиляди евро на година. У нас над 140 млади надежди има в школата в родния град на Григор Димитров- Хасково, отбелязва „Монитор“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността на МВФ

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа към Международния валутен фонд. Необходимото финансиране е обезпечено в тазгодишния бюджет. Доверителният фонд е един от инструментите, чрез които могат да се подпомогнат най-бедните държави по света, Правителството одобри решение, с което..

публикувано на 19.06.24 в 22:07

Овладян е голям пожар в землището на село Коиловци

Седем екипа от пожарникари овладяха възникналия и продължил близо седем часа пожар в землището на плевенското село Коиловци. Пламъците са обхванали 120 дка ечемичен блок.  Остава затворен пътят между плевенските села Коиловци и Бръшляница.

публикувано на 19.06.24 в 21:10

В Кюстендил ще могат да кандидатстват за безплатно саниране на жилища

Кюстендилци ще могат да кандидатстват за саниране на жилищата си с пари по така нар. справедлив преход, касаещ областите Кюстендил, Перник и Стара Загора, обявиха от общината..Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за справедлив преход и с национално съфинансиране. За област Кюстендил..

публикувано на 19.06.24 в 20:36

Nvidia стана най-скъпата компания в света

Американският производител на компютърни чипове Nvidia стана най-скъпата компания в света,надминавайки софтуерния гигант "Майкрософт".  Базираната в Санта Клара, Калифорния технологична компания достигна рекордно висока капитализация от 3,34 трилиона долара,след приключване на борсовия ден във вторник. Стойността на акциите на Nvidia се повиши с 3% през..

публикувано на 19.06.24 в 20:06

Бързите услуги за издаване на шофьорски книжки са временно затруднени

Временно са затруднени ускорената и бързата услуга за издаване и замяна на шофьорски книжки заради технически проблеми в мрежата за обмен на информация между държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от МВР.

публикувано на 19.06.24 в 19:52

След като полицай простреля 19-годишен младеж: Родители настояват за справедливост и промени в НК

В Плевен продължава разследването по случая, при който полицай простреля 19-годишен младеж. Промени в Наказателния кодекс, справедливост и прозрачност поискаха днес бащите на младежите, по чийто автомобил стреля служителят на реда.  Прокуратурата съобщи, че е повдигнато обвинение на полицая, който е използвал личното си оръжие. Той е..

публикувано на 19.06.24 в 19:45

Жеги, над 51 градуса в Саудитска Арабия

Най-малко 550 поклонници са починали вследствие на високите температури по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабаия. Горещата вълна обхвана части от САЩ, Европа и Балканите. До 51,8 градуса достигнаха температурите в саудитския град Мека в последните дни, където се проведе едно от най-големите поклонения в света. Според източник на..

публикувано на 19.06.24 в 19:25