Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 27 октомври - 2 ноември

Нирмал Пурджа
Снимка: Nirmal Purja

Непалецът Нирмал Пурджа разбуни духовете в алпийските среди, след като тази седмица успя да завърши Хималайската корона за едва 6 месеца и 6 дни, изкачвайки на 29 октомври последния останал осемхилядник - Шиша Пангма. Нимс, както го наричат накратко, обаче използва допълнителен кислород и шерпи. Въпреки това, постигнатото време надмина всички очаквания. Досегашният рекорд беше на корееца Ким Чанг-хо - 7 години, 10 месеца и 6 дни. (Разбира се, трябва да се отбележи, че неговата цел не е била скоростно завършване на Хималайската корона.)

Италианският алпинист Симоне Моро отбеляза, че макар да смята стореното от непалеца за височинен туризъм, Нирмал е елиминирал “всички, които се смятат за герои в трупането на осемхилядници с хубаво време, кисолород, фиксирани парапети и водачи. Сега, поне що се отнася до спонсорите и медийното внимание, Нирмал Пурджа сложи добронамерен и здравословен край на това шоу.” - написа Симоне Моро.

Райнхолд Меснер, първият носител на Хималайската корона, отбеляза, че е изненадан от изключителната физическа устойчивост на непалеца и организационните умения на екипа му. “Той показа, че непалските алпинисти нямат повече какво да учат” - написа за Нирмал и екипа му Меснер и добави: “Ще видим кога някой ще успее да бъде толкова бърз и силен без изкуствен кислород”.

Кшищоф Виелицки - петият човек в света, завършил Хималайската корона (който този месец ще бъде сред гостите на Банско филм фест), определи стореното от Нимс като “организационен подвиг, но без особена важност”. Сънародникът На Виелицки - Лешек Чихи, който направи с него първото зимно изкачване на Еверест, напомни, че изкачванията с истинска стойност в алпинизма са по нови, трудни маршрути, преминаването на нови стени, проучване на нови райони, изкачване на девстени, макар и по-ниски върхове, изкачвания в алпийски стил, самостоятелни или зимни изкачвания.

С 36-годишния Нирмал Пурджа, който е бивш британски командос, на Шиша Пангма бяха и трима шерпи - за единия от тях това също беше последният връх от Хималайската корона. Така Мингма Давид Шерпа стана най-младият й носител - на едва 30-годишна възраст.

След няколкодневна почивка Нирмал Пурджа се отправя към шестхилядника Ама Даблам. Следващата голяма цел, която той обяви неотдавна, е зимно изкачване на К2 - последният осемхилядник, неизкачван досега през зимата. При това, за разлика от досегашните си изкачвания, непалецът смята да го направи без допълнителен кислород. При поставянето на сегашния си рекорд Нимс обясни, че използвал изкуствен кислород, заради мащаба на проекта си и защото целта му е била скоростни изкачвания. Сега очевидно ще тества в друг аспект физическите и психическите си граници.

===

Заради лошо време, тримата алпинисти, които имаха намерение да направят траверс на масива Чамланг в Непал, се наложи да прекратят експедицията си. Италианецът Ерве Бармас (също гост в предстоящия Банско филм фест), герамнецът Давид Гьотлер и колумбиецът Андрес Марин искаха да изкачат един след друг и трите върха, най-високият от които е 7319 м. Триото се готви за пролетния сезон на 2020 г., когато възнамерява да изкачи осемхилядника Чо Ою по нов маршрут.

===

След нерегламентирано изкачване на шестхилядника Чукима Го (6257 м) испанският алпинист Давид Суела Фернандес получи от непалските власти 5-годишна забрана да влиза в страната. Партньорът му - Фелипе Валверде, загина при слизане от върха миналата седмица, след като падна от 700-метрова скала. 40-годишният Фернандес пък беше спасен от хеликоптер на частна компания след намесата от разстояние на Алекс Чикон (също сред гостите на предстоящия Банско филм фест). Освен че е предприела изкачване на шестхилядника без официално разрешение (струващо 125 долара), двойката Валверде-Фернандес не е имала и застраховка. Затова сега близките на двамата испанци трябва да съберат 44 000 долара за покриване на спасителната операция и за връщането на тялото на загиналия алпинист.

===

Българската федерация по скайрърнинг обяви крайното класиране за сезона. При мъжете с най-много точки е Константин Василев, следван от Тони Петков и Станимир Димитров. При жените победител е Каролина Калибацева, втора - Антония Григорова и трета - Мая Малканова.

Българин има и в топ 10 на световната класация по скайрънинг за тази година - това е Кирил Николов-Дизела, който зае десетата позиция, победители са японецът Руй Уеда и Шейла Авилес от Испания.

===

Нов световен рекорд за женско пещерно гмуркане беше поставен от туркинята Шаика Еркюмен. Тя се спусна на дълбочина 100 метра без кислородна бутилка и плавници в ледените води на пещерата Джилиндъре, провинция Мерсин. Така 34-годишната Шаика подобри собствения си рекорд - 90 метра. Дългата 555 метра пещера е с дълбочина 46 метра и се намира на южното крайбрежие на Турция. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екипът на експедицията до Северния ледовит океан

Екстремните спортове 16 - 23 юни 2024

Българска гребна експедиция се отправя към Северния ледовит океан . По-рано тази седмица Стефан Иванов и Владимир Табутов потеглиха от София с лодката “НЕВЕРЕСТ” - на ремарке до Хаугесунд, Норвегия, откъдето ще отплават. Експедицията е наречена FAR (Full Arctic Row) или “С гребане през целiя Северен океан”. Целите на двамата са: • да осъществят..

публикувано на 23.06.24 в 12:16
Законите на Мърфи

23.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 23 юни 2024 г.

публикувано на 23.06.24 в 08:15
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45
Михаил Лалов,Хари Хараламбиев  и Христо Йотов

Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише

Адвокат Хари Хараламбиев е известно име в адвокатурата, защитник на нашите медицински сестри в Либия, добър адвокат и добър писател. "Неопитомени думи" представлява сбор от факти, обстоятелства, интересни разсъждения и мисли за събития и за наши бележити личности. Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише. Тази..

публикувано на 16.06.24 в 06:21

Кирил Кирилов - Киро Брейка: Помогнах им преди да станат "Величие", от сега нататък не им трябвам

Не сме се събрали с "Величие", аз ги каних доста отдавна, преди да станат партия, но от сега нататък не им трябвам. Това каза пред БНР Кирил Кирилов - Киро Брейка, автор на видеосъдържание в YouTube. Откъде дойде пробивът на "Величие"? Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време "След като видях как..

публикувано на 14.06.24 в 19:15