Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия  Александър Вучич ще се срещне днес със специалния представител на американския президент за Западните Балкани Матю Палмър, съобщава белградският вестник "Данас". Палмър тези дни бе на посещение в Скопие и Тирана, в Прищина разговаря с президента на Косово Хашим Тачи за нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово и необходимостта бързо да бъдат сформирани косовските институции, отбелязва белградският вестник.

Президентът на Косово изрази голямо разочарование от решението на Европейския съюз да стопира плановете за разширяване и особено от отказа да одобри визова либерализация за Косово.

На Европейския съюз и неговите лидери в момента не достига визия, те трябва да покажат, че няма да правят грешките от началото на деветдесетте години, тъй като в Западните Балкани винаги има опасности за мира, сигурността и стабилността, заявил Тачи, цитиран от “Косова онлайн“.

Тачи заявил, че  иска да вярва, че Европейският съюз ще започне позитивно да се променя, когато става въпрос за Косово и Западните Балкани.

Турция ще изпрати заловените терористи от „Ислямска държава“ обратно в родните им страни, заплаши министърът на вътрешните работи на страната Сюлейман Сойлу, цитиран от европейската редакция на Politico.

Министърът разкритикува европейските правителства за техния отказ да си приберат сънародниците, присъединили се към терористичната организация. „Това е неприемливо за нас. Също така е безотговорно“, заяви той. „Ще изпратим заловените членове на Ислямска държава в техните страни“.

Правителствата на страните членки от ЕС не са единодушни дали да репатрират своите хора, заминали в Сирия, за да се бият в редиците на джихадистката групировка. Франция последно се обяви за връщането им и изправянето им пред правосъдието. Германия е избрала да остави своите граждани в ръцете на кюрдските бойци и репатрира само някои деца и жени.

Въпреки това много терористи са избягали от кюрдските лагери, откакто Турция започна военно нахлуване в Северна Сирия, а някои са били заловени отново от турските сили.

След нападението срещу синагога в източния германски град Хале ан дер Заале миналия месец темата за десния тероризъм в Германия отново влезе във фокуса на дебатите. Според федералното правителство в Берлин в резултат на атаката във всички провинции на страната са възникнали „самопровъзгласили се защитници“, които имат „десен екстремистки потенциал“, отбелязва изданието Der Spiegel.

Участниците в отрядите се отличават с „произволно застъпничество за сигурност и ред, който се отдалечава от държавния монопол върху властта и клони дори към насилствени акции".

Десните екстремисти се преструват, че държавата не е в състояние да гарантира сигурността и реда, поради което се заемат с тази задача.

Доколкото е известно на федералното правителство, подобни групи има почти всички федерални провинции, но официален Берлин не представя информация за броя на участващите в тях.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността на МВФ

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа към Международния валутен фонд. Необходимото финансиране е обезпечено в тазгодишния бюджет. Доверителният фонд е един от инструментите, чрез които могат да се подпомогнат най-бедните държави по света, Правителството одобри решение, с което..

публикувано на 19.06.24 в 22:07

Овладян е голям пожар в землището на село Коиловци

Седем екипа от пожарникари овладяха възникналия и продължил близо седем часа пожар в землището на плевенското село Коиловци. Пламъците са обхванали 120 дка ечемичен блок.  Остава затворен пътят между плевенските села Коиловци и Бръшляница.

публикувано на 19.06.24 в 21:10

В Кюстендил ще могат да кандидатстват за безплатно саниране на жилища

Кюстендилци ще могат да кандидатстват за саниране на жилищата си с пари по така нар. справедлив преход, касаещ областите Кюстендил, Перник и Стара Загора, обявиха от общината..Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за справедлив преход и с национално съфинансиране. За област Кюстендил..

публикувано на 19.06.24 в 20:36

Nvidia стана най-скъпата компания в света

Американският производител на компютърни чипове Nvidia стана най-скъпата компания в света,надминавайки софтуерния гигант "Майкрософт".  Базираната в Санта Клара, Калифорния технологична компания достигна рекордно висока капитализация от 3,34 трилиона долара,след приключване на борсовия ден във вторник. Стойността на акциите на Nvidia се повиши с 3% през..

публикувано на 19.06.24 в 20:06

Бързите услуги за издаване на шофьорски книжки са временно затруднени

Временно са затруднени ускорената и бързата услуга за издаване и замяна на шофьорски книжки заради технически проблеми в мрежата за обмен на информация между държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от МВР.

публикувано на 19.06.24 в 19:52

След като полицай простреля 19-годишен младеж: Родители настояват за справедливост и промени в НК

В Плевен продължава разследването по случая, при който полицай простреля 19-годишен младеж. Промени в Наказателния кодекс, справедливост и прозрачност поискаха днес бащите на младежите, по чийто автомобил стреля служителят на реда.  Прокуратурата съобщи, че е повдигнато обвинение на полицая, който е използвал личното си оръжие. Той е..

публикувано на 19.06.24 в 19:45

Жеги, над 51 градуса в Саудитска Арабия

Най-малко 550 поклонници са починали вследствие на високите температури по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабаия. Горещата вълна обхвана части от САЩ, Европа и Балканите. До 51,8 градуса достигнаха температурите в саудитския град Мека в последните дни, където се проведе едно от най-големите поклонения в света. Според източник на..

публикувано на 19.06.24 в 19:25