Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мл. Маринов: Подкрепата от структури на МВР за Гешев не е противоправна

Младен Маринов
Снимка: БТА

Вътрешният министър Младен Маринов определи като естествена подкрепата на отделни служби в МВР за избрания за главен прокурор Иван Гешев. Маринов смята, че това е нормално, тъй като полицията и прокуратурата работят заедно:

"По отношение на подкрепата, която структури на МВР изразиха към господин Иван Гешев, мисля, че няма нищо по-естествено от това хората, които работят ежедневно с прокуратурата и конкретно с Иван Гешев, да го подкрепят и мисля, че това не е престъпление, дори не е и противоправно. Така че всеки, който е преценил, че иска да изрази своята подкрепа, както и тези, които изразяват своя протест, имат право да го направят".

По повод казаното от президента Румен Радев, че позициите на подкрепилите Гешев служби в МВР са публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет, Младен Маринов обясни:

"Аз не мога да се меся в дейността на ВСС по отношение на това кой и къде ще го публикува. Аз говоря за подкрепата, която са дали структурите на МВР, и мисля, че тя е продиктувана именно от това, че те ежедневно работят с тези хора и най-добре са убедени в качествата на господин Гешев".

По-малко сигнали за нарушение на изборния процес в сравнение с 2015-а

МВР си свърши професионално работата по време на изборите за местна власт, заяви вътрешният министър:

"Няма непроверен сигнал. Няма недокладван сигнал в прокуратурата. Ако направим едно сравнение с изборите през 2015-а за местна власт, можем да направим анализа и извода, че в тези избори има значително по-малко сигнали за нарушение на изборния процес. Процентно досъдебните производства на база на подадените сигнали се запазват като процент с тези през 2015-а година. Единственото, което имаме като увеличение, това са протоколите за предупреждение. Законът за Министерството на вътрешните работи дава правомощия на полицейския служител да състави протокол за предупреждение. Реално това е и превенцията, която са извършили".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отлага се доставката на двата нови медицински хеликоптера у нас

Доставката на новите два медицински хеликоптера у нас се отлага за началото на следващата година. Това става ясно от съобщение на здравното министерство, в което се цитира писмо от производителя на машините - италианската фирма "Леонардо". От фирмата са посочили, че новият срок за доставка на единия хеликоптер е януари 2025 година, а за..

публикувано на 03.10.24 в 12:24
Джейхан Ибрямов

Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"?

Независимият депутат Джейхан Ибрямов, който е и кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи", е задържан снощи в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева.  За ареста, който е по закона за МВР, са уведомени Централната избирателна комисия и председателят на Народното събрание Рая Назарян, тъй като Ирбямов е лице с..

публикувано на 03.10.24 в 12:13
Иван Таков, председател на Комисията по транспорт в СОС

Три комисии в СОС решиха: Отпускат над 18 млн. лв. за столичния градски транспорт

След общо заседание комисиите по транспорт, финанси и икономика в Столичния общински съвет решиха да отпуснат над 18 милиона лева на столичния авто- и електротранспорт. Председателят на комисията по транспорт Иван Таков информира как ще бъдат разпределени средства. СОС решава за заем за общинските дружества "Автотранспорт" и "Електротранспорт"..

публикувано на 03.10.24 в 12:03

ЕК отпуска допълнителни 30 млн. евро хуманитарна помощ за Ливан

Европейската комисия отпуска допълнително 30 млн. евро хуманитарна помощ на най-нуждаещите се в Ливан на фона на сблъсъците между радикалната групировка "Хизбула" и Израел.  Помощта има за цел да осигури спешно храна, подслон и здравни грижи, както и да помогне за други основни нужди. Тя е в добавка към вече обявените 10 млн. евро в края на..

публикувано на 03.10.24 в 11:56

Къде има акции на МВР срещу купуването на гласове?

Продължават акциите на МВР срещу купуване на гласове. Днес такива текат на няколко места в страната. 15 задържани при акцията срещу купуването на гласове във Варна и областта Във Варна има задържани. Акцията е започнала през изминалата нощ в квартал "Аспарухово".  От полицията в морския град обясниха, че имат данни за влияние на вота чрез..

публикувано на 03.10.24 в 11:54
Опустошения в Дахие - контролирано от

Израел предупреди жителите на южните предградия на Бейрут да се евакуират

Най-малко шестима души са загинали при израелски въздушен в центъра на Бейрут. Израел предупреди и жителите на гъсто населените южни предградия на ливанската столица да се евакуират.  Израел нанесе поредица от въздушни удари срещу Бейрут тази нощ като за първи път беше атакувана цел в центъра на ливанската столица. Мишена на израелския удар..

публикувано на 03.10.24 в 11:49
Камала Харис и Доналд Тръмп

Колко тежи подкрепата на звездите в предизборната кампания в САЩ?

В предизборната кампания за президент в Съединените Щати в ситуация, в която проучванията не посочват недвусмислен фаворит, борбата за всеки един глас е свирепа . На терена на битката между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп се включиха и звезди от музикалната сцена. По-рано този месец Тейлър Суифт обяви подкрепа за Харис...

публикувано на 03.10.24 в 11:45