Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-тежки присъди за изнасилвачи и трафиканти на хора в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият министър на правосъдието Костас Циалас внесе законопроект с искане за по-тежки присъди за няколко престъпления.

Промените в Наказателния кодекс се обсъждат в правната комисия на гръцкия парламент и се очаква тяхното приемане в скоро време.

Досегашната присъда от 15 години затвор за изнасилване и блудство с малолетни се заменя с доживотна присъда. Организации за защита на децата приветстваха предложението на министерството на правосъдието.

Изказвания или действия, които са провокация срещу религиозното чувство на гърците, се наказват със затвор от две години. Същото е валидно и в случаите на вандализъм срещу религиозни символи.

Още по-строги присъди се предвиждат за трафикантите на хора. Присъдите ще се изчисляват за всеки нелегален мигрант, който трафикантът е превозвал.

Углавно престъпление вече е притежание и използване на запалителни коктейли „Молотов“, които често излагат на риск живота на полицаи и демонстранти.

Очакват се промените в Наказателния кодекс да бъдат приети, за което са  достатъчно само гласовете на управляващите консерватори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ружа Игнатова със съоснователя на ОneCoin Карл Себастиян Грийнууд.

Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова и връзките ѝ с подземния свят в България

Безследно изчезналата след измама за около 4,5 милиарда долара критпокралица Ружа Игнатова е била в дълбоки връзки с подземния свят в България и най-вероятно е брутално убита от човека, грижил се за нейната сигурност – Христофорос Никос Аманатидис, се посочва в материал на Би Би Си.  Тази вечер в рубриката "Панорама" Би Би Си ще излъчи пореден..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Проверяват сигнали за изборна търговия във Великотърновско

По 10 сигнала за нарушения на политическите права на гражданите работи Областната дирекция на МВР във Велико Търново. При специализирана полицейска операция днес са съставени предупредителни протоколи на хора, за които има данни, че на предходни избори са се занимавали с изборна търговия. На уязвими участъци в цялата Великотърновска..

публикувано на 03.06.24 в 11:41
Хънтър Байдън

Хънтър Байдън се изправя пред съда

Хънтър Байдън трябва да влезе днес в съдебната зала. Синът на президента Джо Байдън е обвинен в престъпление, свързано с притежание на оръжие. След като Доналд Тръмп стана първият американски президент, осъден за престъпление, сега за първи път в американската история и син на действащия президент е изправен пред съда. Делото ще се гледа..

публикувано на 03.06.24 в 11:30

Българите в Гърция ще могат да гласуват в 28 секции

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят 5 секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор.  Не са..

публикувано на 03.06.24 в 11:24
Софийски градски съд

СГС постанови домашен арест за внучката на Виолета Донева, убила баба си преди 18 месеца

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение - от задържане под стража на домашен арест - на 19-годишната Ивет Стайкова, която преди 18 месеца уби своята баба - актрисата Виолета Донева. Тъй като престъплението е извършено под въздействието на наркотици, съдебният състав указа на полицейските служители, които ще контролират..

публикувано на 03.06.24 в 11:15

"Таймс": Българите експлоатираха компютъра, който казва "да"

В голяма статия, озаглавена "Българите експлоатираха компютъра, който казва "да", вестник "Таймс" пише, че британската нация дължи благодарност на инспектор Васил Панайотов за разкриването на бандата български измамници, възползвала се от "великодушието и неадекватността" на Министерството на труда и пенсиите на Острова. Ако отчета на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни. За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат..

публикувано на 03.06.24 в 11:05