Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия разследва операция на руски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили

| обновено на 22.11.19 в 12:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разузнавателните служби на Сърбия разследват широкомащабна операция на руски шпиони и офицери от сръбските въоръжени сили, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Вучич говори след заседание на Съвета за национална сигурност. Заседанието беше свикано след появата на видеоклип в интернет, показващ бившия заместник военен аташе в руското посолство в Белград да предава пари на сръбски военен.

Вучич уточни, че срещата се е състояла миналия декември в Земун, а получателят е пенсиониран подполковник от сръбската армия, идентифициран с инициалите З. К.:

„Службите на Република Сърбия неколкократно документираха с аудио- и видеозаписи контактите на заместник военния аташе Георгий Клебан с членове на въоръжените сили на Сърбия. Документирали сме и други членове на руските служби за сигурност“.

Президентът на Сърбия изрази недоумение от руските действия, но беше категоричен, че Белград няма да се откаже от досегашната си политика на военен неутралитет.

„Уверен съм - поне така си мисля - че президентът Владимир Путин не е бил уведомен за тези работи. Ние не забравяме какво направи той за нас през 2015-та в Съвета за сигурност. Не забравяме и никога няма да забравим подкрепата на Русия за цялостта на Република Сърбия. Имам само едно питане към нашите руски приятели - за нещо, което не разбирам. Сърбия, както знаете, е единствената страна, която не въведе европейските санкции срещу Русия. Сърбия е единствената страна, която на нито един форум не е гласувала против интересите на Русия. Затова попитах днес руския посланик у нас Александър Боцан-Харченко само това: Защо?“.

Заради замесването на България в шпионския скандал в Сърбия,  по нареждание на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева сръбският посланик у нас Владимир Чургус вероятно ще бъде извикан за обяснения. Това потвърдиха за "Хоризонт" от външното ни ведомство. 

Пред Нова телевизия тази сутрин Захариева определи като "нелепи" твърденията на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун за българска връзка в скандала. По случая първият ни дипломат вече е провел разговари с българския посланик в Белград Радко Влайков.

Определени страни искат да помрачат предварително предстоящата визита на сръбския президент Александър Вучич в Русия, но няма да им се получи, Москва се надява на продуктивни преговори. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

„Потвърждаваме подготовката за тази визита (на 4 декември – б.р.), чакаме тази визита, защото я смятаме за много важна. Прекрасно си даваме сметка, че съществуват определени страни, които биха искали предварително да помрачат тази визита. Убедени сме, че това няма да им се получи и тази визита ще бъде съдържателна, продуктивна и още веднъж ще демонстрира партньорския характер на отношенията между Русия и Сърбия“, подчерта Песков. 

Вчера руското външно министерство окачестви шпионската афера като „провокация“, организирана преди визитата на Вучич.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кадър от видеоклипа за срещата между руският зам.-военен аташе Георгий Клебан (с черното яке) и сръбски гражданин.

Белград разследва дали руски разузнавач е плащал на сръбски агент

Сръбският президент Александър Вучич е разпоредил разследване на видеоклип, за което се предполага, че показва как руски офицер от разузнаването дава пари на сърбин в инцидент, който може да обтегне нормално топлите отношения между двете страни,..

публикувано на 20.11.19 в 19:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

С какви прояви ще бъде отбелязан 24 май

България отбелязва 24 май - Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Прояви ще се състоят в различни градове. По случай празника над 80 творци и артисти от различни области на изкуствата бяха отличени за техния принос в..

публикувано на 24.05.24 в 04:34

Започва съборът на овцевъдите над Петропавловския манастир

Над 30 породи овце и кози, коне тежковози, магарета и овчарски кучета, както и редки селскостопански животни ще бъдат показани на 12-ия Национален събор на овцевъдите, който се провежда от днес до неделя край Петропавловския манастир до Лясковец. Съборът ще..

публикувано на 24.05.24 в 04:29
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

САЩ наложи санкции на Грузия заради Руския закон

Съединените щати налагат нови визови ограничения на Грузия след приемането в Тбилиси на закон за чуждестранното влияние. Ограниченията бяха анонсирани в изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкън, цитирано от Франс прес. Според изявлението,..

публикувано на 24.05.24 в 04:24
Кораб на китайските ВМС военноморски сили, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г. Тайван изстреля реактивни самолети и постави ракетни, военноморски и сухопътни части на тревога в четвъртък заради китайски военни учения, провеждани около самоуправляващата се островна демокрация, където нов президент встъпи в длъжност тази седмица.

Китай тренира поемане на контрола над Тайланд

  Китай започна втори ден на военни учения около Тайван. Маневрите стартираха вчера, само дни след встъпването в длъжност на новия президент на острова, който Пекин смята за своя територия.    Във втория си ден ученията ще проверяват възможностите за..

публикувано на 24.05.24 в 04:21
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие

За да се съхрани широката обществена подкрепа за Украйна в Европа, трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия. Това пише германският канцлер Олаф Шолц в публикувана днес в "Икономист" авторска статия. Фон дер Лайен се..

публикувано на 23.05.24 в 22:55
Генерал Сухраб Ахмедов

Неофициално: Руският генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност

Командирът на 20-а руска армия генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност, предаде РБК, позовавайки се на свои източници. По-рано за това съобщи и членът на Обществената палата на Русия Кирил Рогов. Близкият до Кремъл телеграм канал..

публикувано на 23.05.24 в 22:38

Китайски сили обградиха Тайван при учения

Китайски сили обградиха днес 23-милионен Тайван при военноморски и военновъздушни учения и обеща кръвта на "силите на независимостта" да потекат на самоуправляващия се остров. Това съобщиха АФП и Ройтерс Китайската служба по въпросите на Тайван..

публикувано на 23.05.24 в 22:28