Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече засети площи с есенници в Ямболска област

С повече засети площи в сравнение с миналата година, приключи сеитбата на есенниците в Ямболска област.

С пшеница са засяти около 693 000 декара, с ечемик 102 000 декара и 100 декара - с ръж.

Предпочитана, заради цената през последните години, е маслодайната рапица, която вече заема близо 170 000 декара, съобщават от областната служба "Земеделие".

Засетите в началото на октомври посеви са поникнали и са в много добро състояние, но развитието на по-късно засетите култури изостава заради липсата на достатъчно валежи.

Същевременно приключва и дълбоката оран. Подготвени за сеитбата на пролетници са 327 000 декара, които ще бъдат засяти със слънчоглед, царевица, кориандър и бобови култури.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пробегът на мира мина през Габрово

Бегачи от различни европейски страни, участници в глобалната инициатива Пробег на мира преминаха през Габрово. На входа на града факела на мира от тях пое габровският лекоатлет, параолимпиецът Християн Стоянов. В центъра на Габрово ученици посрещнаха бегачите от Пробега на мира. Младите хора чуха посланията им и всеки, който пожела, задържа в..

публикувано на 30.09.24 в 15:42

Наводненията са извънредната ситуация, от която българите се чувстват най-застрашени

Наводненията са извънредната ситуация, от която българите се чувстват най-застрашени в целия Европейски съюз, според оповестено проучване на Евробарометър. То е посветено на информираността на хората от ЕС за опасността от бедствия и подготовката за тях. 34 на сто от анкетираните у нас са отговорили, че най-много се опасяват от наводнения,..

публикувано на 30.09.24 в 15:31
Мариана Тодорова

Мариана Тодорова: ИИ води до възраждане на традиционните медии, гарант за истина и обективизъм

Изкуственият интелект (ИИ) няма да остави без работа журналистите, защото няма тяхното критично мислене, прогнозира доц. Мариана Тодорова, футуролог доц. Мариана Тодорова, футуролог в Института по философия и социология на БАН в интервю пред БНР. В интервю в предаването "12+3" тя коментира бъдещето на ИИ в медиите, както и разработеният..

публикувано на 30.09.24 в 15:28

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан, научи БНР. Това е част от плана за поетапна евакуация по въздух на сънародниците ни, които искат да напуснат Бейрут. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Държавата ще евакуира поетапно българите, които..

публикувано на 30.09.24 в 15:04
Лидерите на австрийската Партия на свободата (председателят Херберт Кикъл е в средата) празнуват изборната си победа - Виена, 29 септември 2024

Напълно непредвидимо е следващото управление в Австрия

Все още не е ясно кога в Австрия започват проучвателни разговори между партиите за съставяне на правителство. Вчера крайната десница за първи път в следвоенната история на алпийската република спечели парламентарните избори. Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори Напълно непредвидимо е следващото..

публикувано на 30.09.24 в 15:00
Проф. Иван Илчев

Проф. Иван Илчев: И площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Ал. Невски" на "Св. Ив. Рилски"

Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Александър Невски" на "Св. Иван Рилски" . Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Иван Илчев във връзка с предложението на общински съветници от "Синя София" площадът пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" да бъде преименуван на българския светец Иван Рилски, небесен покровител на..

публикувано на 30.09.24 в 14:16

До началото на зимния сезон ще приключат пътните ремонти във Великотърновско

До началото на зимния сезон ще приключат ремонтите в Прохода на Републиката и по главните пътища София - Варна и Русе – Велико Търново в чертите на Великотърновска област, увериха от Областното пътно управление. На Хаинбоаз предстои да бъдат възстановени червените колчета срещу неправилно изпреварване. Превантивен ремонт с преасфалтиране и..

публикувано на 30.09.24 в 14:05