Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди демонстранти във Франция казаха „не“ на насилието над жени

| обновено на 24.11.19 в 08:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масови протести във Франция срещу насилието над жени. В десетки градове вчера се проведоха шествия, заклеймяващи убийствата и всички други форми на насилие, на полова основа. Протестиращите обвиняват властите, че си затварят очите пред проблемите. Още тези дни се очаква да бъдат оповестени мерки за борба с домашното насилие.

Във Франция процентът на убийствата, свързани с домашно насилие, е един от най-високите в Западна Европа. Най-малко 115 жени са били убити от сегашните или бившите им партньори само през тази година. Около 30 улични шествия бяха организирани от няколко групи и съюзи в цялата страна. В Париж, митингът започна в центъра, но градът скоро се превърна в лилаво море - цветът на хилядите знамена, носени от протестиращите. Шествия се проведоха и в други големи градове. В Марсилия демонстрантите издигнаха плакати с имената на някои от жертвите на домашно насилие. Демонстрациите идват в края на продължилите близо три месеца консултации на френското правителство. Активистите се надяват, че преговорите ще доведат до конкретни мерки, сред които създаването на 1000 убежища и квартири за спешни случаи от следващата година, и одит на 400 полицейски участъка, за да се види как се обработват жалбите на жените. Премиерът Едуар Филип заяви, че ще бъдат отпуснати 5 милиона евро за борбата срещу убийствата на жени и че процедурата за подаване на жалби ще бъде опростена.

Демонстрация срещу насилието срещу жените ще се проведе днес в Брюксел по призив на граждански организации. Утрешният 25 ноември е Международният ден за борба срещу насилието над жените. ООН приканва правителствата, международните и неправителствените организации да организират дейности, които да засилят общественото внимание към проблема.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос". Това коментира проф. Огнян Минчев. Да плащат ли медиите на анализатори, политолози, социолози, изобщо за експертиза? Това дискутираха в интервю пред БНР..

публикувано на 24.04.24 в 11:44
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод така наречения казус "Нотариуса", от което Гешев твърди, че се е почувствал оклеветен.  То..

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна църква, цитирана от Ройтерс. В съобщението, което е поместено вчера на епархийската..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели, пачки, специално ДПС няма да работи с тях.  Всичко, което видяхме, е чудовищно", посочи той...

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му, Законът за личния фалит, правилата за работата на Комисията за противодействие на корупцията,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално представително проучване на нагласите към българския имунизационен календар, проведено по..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай нюз, че това увеличение на средствата за отбрана е напълно обосновано в един свят с Китай, който е във..

публикувано на 24.04.24 в 10:47