Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър увери, че няма да бъде оставено дете без лечение

| обновено на 27.11.19 в 19:36
Детска болница "Проф. д-р Иван Митев" в София
Снимка: Ани Петрова

На извънредна пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев гарантира, че нито едно дете няма да остане без лечение.

Нуждаещите се от интензивно лечение и дихателна реанимация ще бъдат пренасочвани към "Пирогов", "Александровска" и Националната кардиологична болница.

Случаят не е прецедент за страната, заяви министър Ананиев и допълни:

"Разговаряхме лично с директорите на трите болници и те ни увериха, че разполагат с необходимия кадрови потенциал, с необходимата апаратура и техника и ще поемат всички деца, на които е необходимо да се извърши това интензивно лечение и дихателна реанимация не само за София, но ако се наложи и за останалата част от страната. Няма да оставим дете, което да не бъде лекувано. Родителите на малките деца да са спокойни и да са сигурни, че лечението на техните деца ще бъде осигурено и то на необходимото ниво".

Министър Ананиев съобщи, че е разпоредил проверка в детската болница, която да установи колко и какви специалисти и техника са необходими за възстановяване на нормалната й работа.

От днес до 6 януари Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" спира приема на интензивни пациенти, съобщи по-рано за „Хоризонт“ доц. Димитър Калайков. От лечебното заведение насочват децата към "Пирогов", към Националната кардиологична болница и „Александровска“. Причината за тази мярка е напускането на двама анестезиолози след трагичния случай с починалото 3-годишно дете.

След инцидента директорът на болницата д-р Димитър Русинов и приелата детето лекарка д-р Елена Георгиева бяха временно отстранени от длъжност по нареждане на министъра на здравеопазването до приключване на следствените действия.

Пред БНР проф. Радка Тинчева, началник на Клиниката по генетика, обясни:

„Ние останахме без анестезиолози, а едно интензивно отделение без анестезиолози не може да работи. И по тези причини отделението трябва да затвори, за наше съжаление.

Нямаме напуснали педиатри, миналия месец имаше напуснали от интензивното отделение.

Създадената обстановка сега - около инцидента с това детенце, доста пречи на нашата работа. Аз мисля, че това има връзка и с напускането на двамата анестезиолози. Ние се надяваме през този месец да намерим колеги анестезиолози, които да имат желание да работят при нас и да възстановим работата на отделението, защото е много важно. Вие знаете, че тежки пациенти от страната, а и от София постъпват в това отделение. И тази липса ще се почувства“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Унгарският министър-председател Виктор Орбан даде пресконференция преди пленарна сесия в Европейския парламент в Страсбург, Франция, 8 октомври 2024 г.

Орбан: Ще направя всичко възможно, за да убедя страните от ЕС да пуснат румънците и българите в Шенген

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на ЕС заяви, че продължава да държи на видно място в дневния ред пълното присъединяване на България и Румъния в Шенген. "Не сме далеч", каза той на брифинг в Европарламента в Страсбург.  Той обаче припомни, че една страна-членка все още държи вето и тъй като е необходимо..

публикувано на 08.10.24 в 17:42

Момиченцето от Кърджали със съмнение за детски паралич е изписано от болницата в Пловдив

Момиченцето от Кърджали, което беше със съмнение за детски паралич заради непоставена ваксина, е изписано от болницата в Пловдив.  Лекарите са установили, че става дума за възпаление на лицев нерв, а не за полиомеолит, каквато информация беше разпространена по-рано.  Това каза директорът на Регионалната здравна инспекция доктор Виктор Кирчев. Той..

публикувано на 08.10.24 в 17:24
Професор Меир Литвак

Защо Иран е против съществуването на държавата Израел?

Светът е в очакване на евентуален отговор на Израел спрямо Иран, заради нападението с балистични ракети, извършено преди дни. Какъв би могъл да бъде? До 1978 година, когато в Техеран идва на власт режимът на аятоласите, отношенията между Иран и Израел са били много близки и в икономически, и в политически план. Защо сега Иран е против самото..

публикувано на 08.10.24 в 17:09
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: С тези избори политическата криза няма да се реши, ще се отложи

Политическата криза у нас няма да бъде разрешена и след тези избори, но ще бъде отложена, ще се състави някакво правителство. Ще се отложи, защото не са узрели политическите процеси за това да се намери радикално, ново, устойчиво мнозинство и устойчив хоризонт за управление, прогнозира журналистът и политически наблюдател Веселин Стойнев в..

публикувано на 08.10.24 в 17:05

Работници в столичния градски транспорт ще протестират пред Общината

Утре (9 октомври) работници в столичния градски транспорт ще протестират пред сградата на Столична община. Причините са неизпълнение на споразумение за сътрудничество от страна на кмета и отказ от въвеждане на т.нар. километричен бонус за водачите, както и бонус на всички други работници от столичния авто- и електротранспорт.  Протестиращите негодуват..

публикувано на 08.10.24 в 16:56

Себастиан Шафер: Ако Кикъл е в правителството на Австрия, не очаквам подобряване на позицията относно Шенген за България и Румъния

След изборите в Австрия, на които победи Австрийската партия на свободата, полската журналистка Малгожата Кулбачевска от сайта “Трансгранични разговори” се обърна към Себастиан Шефер, директор на базирания във Виена Институт за Дунавския регион и Централна Европа. Той не само коментира резултатите от парламентарните избори в Австрия през 2024 г.,..

публикувано на 08.10.24 в 16:44
Станимир Михайлов

Надзорният съвет на НЗОК подписа договора за управление със Станимир Михайлов

Станимир Михайлов, който бе възстановен като управител на Националната здравноосигурителна каса с решение на Конституционния съд, е подписал днес договора си за управление на Касата. Надзорният съвет на НЗОК се събира за договора на върнатия шеф Станимир Михайлов Михайлов подаде оставка в края на миналата година. Оттегли я през април, малко..

публикувано на 08.10.24 в 16:39