Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

"Живеем на половин евростандарт", пише "Труд". Вестникът обяснява, че брутният ни вътрешен продукт на човек е 50% от средния за ЕС, като се позовава на данни на Националния статистически институт. Това означава, че потреблението ни е на половина от това на европейците, като тук влиза не само храни и дрехи, но и покупките на коли, почивките и т.н.

Северозападният регион на България остава най-бедният в ЕС. Най-висок е стандартът на живот в район Вътрешен Лондон-Запад. Най-близо до нас е Хърватия, където БВП на човек е 63% от средното за ЕС ниво. Румъния е на трето място, допълва "Труд".

"САЩ пращат в София съветник, който да следи за корумпирани високопоставени лица", информира "24 часа" като цитира думи на американския посланик у нас Херо Мустафа. Вестникът посочва, че Вашингтон е готов да санкционира корумпирани български официални лица и техните семейства, за да помогне на България да засили своята демокрация и свободна пазарна икономика.

За тази цел у нас скоро ще пристигне нов съветник в посолството от Департамента по правосъдие, а САЩ са готови да прилагат по-твърди мерки в тази насока, обяви посланик Мустафа. И даде пример, че американските власти могат да налагат забрана за издаване на американски виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция.

По отношение на отбраната посланичката каза, че правителството на САЩ е инвестирало повече от 350 млн. долара под формата на различни видове помощ за укрепване на сигурността, подпомагайки обучението и въоръжаването на българската армия през последните 30 години, допълва "24 часа".

"Отношенията ни с България са на ново ниво на растеж, започвайки с историческата среща на президента Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов по-рано тази седмица", отбелязва в своя публикация по темата "Телеграф" като цитира думи на американския посланик.

"Италианец вдига светещи навеси на площад "Света неделя", съобщава "Монитор". Вестникът обяснява, че високо технологични навеси, произвеждащи ток, ще бъдат вдигнати на столичния площад "Света Неделя". Това предвижда проектът на италианското студио „Фуксас“, което спечели конкурса на Столичната община за обновяване на пространството.

Навесите ще осветяват нощно време площада, който ще бъде изцяло пешеходен, но трамвая ще запази движението си. Археологическите разкопки ще бъдат съхранени в подземното ниво като бъдат покрити със стъклен таван, който ще се явява пък под за пешеходците по площада.  В проекта са предвидени също изграждане на сухи фонтани и монтиране на пейки. За реализацията му ще са необходими 17 млн. лв., уточнява "Монитор".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Гърция продължават борбата с пожарите и имат готовност да евакуират хора

Продължава борбата с огнената стихия на много места в Гърция. При риск властите евакуират туристи и жители.  Нови 66 пожара пламнаха днес, съобщават от Гражданска защита. Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи храсти и дървета близо до туристическо село. Властите предупреждават жителите и туристите да са в..

публикувано на 23.06.24 в 00:59
Моделът на Xiaomi SU7.

ЕС и Китай ще преговарят за митата на произведените в Китай електромобили

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар. Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.  Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е информиран от изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис..

публикувано на 22.06.24 в 21:24

Приключва шествието "София Прайд"

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще приключи, а у частниците в нея ще започнат да се развиват.  "София Прайд" в много цветове и..

публикувано на 22.06.24 в 21:18

Пожар в девинското село Стоманево погълна селскостопански постройки и къща

Два екипа на пожарната в Девин се борят с огнена стихия в девинското село Стоманево, погълнала селскостопански постройки и къща. Кметът на Девин Здравко Иванов каза за БНР: "Изгорели са 3 стопански сгради, 1 жилищна сграда и частично - втора жилищна сграда. Няма пострадали, няма жертви и материални щети. Мисля, че сме овладели пожара вече. Не мога да..

публикувано на 22.06.24 в 21:02
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА зове правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от..

публикувано на 22.06.24 в 20:07

Отново "Лято с музея“ в Пазарджик

За поредна година, регионалният исторически музей в Пазарджик организира "Лято с музея“. Инициативата е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Таз годишното издание на "Лято в музея" ще  започне на 24 юни с богата и разнообразна програма,  като идеята е децата да получат едновременно знания и забавления: " Интересното тази година е..

публикувано на 22.06.24 в 18:49

"София Прайд" в много цветове и настроение

Продължава концертът, който е част от “София Прайд”.  17-ото издание на проявата в защита на човешките права преминава в много добро настроение, въпреки жегата. Концертът започна малко след 19 ч с участието на музиканти от различни възрасти, стилове и жанрове. Шествието на "София Прайд" тръгна от столичния пл. "Батемберг" и продължи по бул...

публикувано на 22.06.24 в 18:48