Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норберт Валтер-Борянс и Саскиа Ескен спечелиха председателските постове в СДП

Норберт Валтер-Борянс и Саскиа Ескен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама отявлени опоненти на коалицията с консерваторите на Ангела Меркел бяха избрани за лидери на съуправляващата Германска социалдемократическа партия (СДП), съобщи агенция Ройтерс.

Норберт Валтер-Борянс и Саскиа Ескен спечелиха председателските постове с обещанието да предоговорят условията за коалицията с повече акцент върху социалната справедливост и инвестициите.

Зад техния апел застанаха 53 процента от социалдемократите. За Клара Гайвиц и Олаф Шолц, който ръководи финансовото министерство в правителството на Меркел, остана малцинството от партийните членове - 45 процента.

По регламент вчерашният избор подлежи на утвърждаване от партийната конференция на социалдемократите, която ще се състои идната седмица.

„Рано е да се говори за напускане на управляващата коалиция в Германия“, заяви Норберт Валтер-Борянс, който е известен с критиките си по адрес на съвместното управление с Християндемократическия съюз:
„Винаги сме казвали, че въпросът не опира просто до напускане на коалицията или да останем в нея за дълго. Изразихме се недвусмислено, че въпросът опира до съдържанието на нашето сътрудничество. Казахме, че искаме да направим повече по въпроса за климата, искаме значителни инвестиции. Трябва да бъде поставен въпросът и за разделението в обществото, трябва да определим и ясна позиция към нашия коалиционен партньор, както и да определим какво можем да направим заедно и какво не можем да очакваме. Тези въпроси трябва да бъдат обсъдени на партийната конференция“, каза той минути след избирането си заяви пред германската телевизия "Фьоникс". 

От коалиционния партньор ХДС обявиха, че са готови да продължат сътрудничеството със социалдемократите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Панагюрско златно съкровище

Общинският съвет в Пловдив гласува единодушно за връщане на Панагюрското съкровище в града

Представителите на всички политически групи в пловдивския Общински съвет приеха единодушно предложение Панагюрското златно съкровище да бъде върнато в Регионалния археологически музей в Пловдив. Решението трябва да бъде взето от Министерството на културата.  Сега Панагюрското съкровище е в Националния исторически музей по силата на договор, който обаче е..

публикувано на 20.06.24 в 22:56

Световноизвестният канадски актьор Доналд Съдърланд почина на 88-годишна възраст

Световноизвестният канадски актьор Доналд Съдърланд, смятан за един от най-надаренитe творци на киното, е починал на 88-годишна възраст, съобщи синът му - Кийфър Съдърланд, който също е известен актьор. Кариерата на Доналд Съдърланд продължава половин век - от 60-те на миналия век до днешно време. Една от визитните му картички беше дълбокият му глас.

публикувано на 20.06.24 в 21:52

Мъж уби жена и се хвърли от висок етаж в Бургас

Жестоко убийство на 32-годишна жена е извършено в Бургас. Убиецът е мъж на 35 години, с когото жертвата е живеела на семейни начала.  Той се е самоубил, скачайки от висок етаж на блок в жилищния комплекс "Славейков". За трагедията е информирала 4-годишната им дърщеря, която е намерена близо до местопрестъплението от случайно преминаващ гражданин. По..

публикувано на 20.06.24 в 21:11

Обходни маршрути заради строителството на първокласния път Мездра – Ботевград

Заради завършване на строителството на шосето от Мездра до пътния възел Новачане до Ботевград от понеделник ще бъде спряно движението между Мездра, Лютидол и пътния възел "Новачене". Тежкотоварни камиони ще минават през прохода Петрохан през деня и през нощта освен в тричасови пикови интервали на трафика сутрин и вечер. Служебният министър на..

публикувано на 20.06.24 в 21:00

Кристалина Георгиева разговаря със служебния вицепремиер Людмила Петкова в Люксембург

Членството на България в еврозоната е фактор за защита на паричната политика, подкрепа на българската икономика и увеличаване на чуждестранните инвестиции.  Това е заявила Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, на среща със служебния вицепремиер Людмила Петкова, съобщиха от Министерството на финансите. Георгиева и..

публикувано на 20.06.24 в 20:34

ЦИК публикува публичните криптографски ключове за гласуване в новите и частични местни избори

Централната избирателна комисия публикува на интернет страницата си публичните криптографски ключове за машинното гласуване в насрочените за 23 юни нови и частични местни избори. В неделя отново ще се избират общинските съветници в Хасково, тези в община Борован, както и кмет на община Панагюрище и 7 кметове на кметства.   Насрочените частични избори..

публикувано на 20.06.24 в 19:34
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев пита НС кой ще представлява България на срещата на НАТО

Служебният премиер Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян и парламентарните групи в 50-ия парламент с искане да се реши кой ще представлява България на срещата на върха на НАТО, съобщиха от правителствената пресслужба. В периода от 9 до 11 юли във Вашингтон ще се състои срещата на върха на НАТО...

публикувано на 20.06.24 в 19:18