Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът на УАДА Линда Хелеланд: Исках пълна дисквалификация за Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Настоявах за пълна дисквалификация, но това е максималното към настоящия момент. Фактите са налице. Свидетели сме на лъжа, която е с невиждани досега пропорции. А отричането на явната измама е тревожно. ”, това заяви вицепрезидентът на УАДА Линда Хелеланд по повод санкцията, наложена на Русия. „

Руските спортисти получиха забрана за участие на всички големи спортни форуми в следващите четири години, като това включва олимпийските игри в Токио идното лято, както и световното първенство по футбол в Катар през 2022 година.

“Една от най-големите спортни нации в света използва измама, манипулира и заличава доказателства дори след наложени вече наказания и явни доказателства. Това е предателство спрямо всички чисти спортисти, спортисти, които са се опитвали да проповядват феърплей като основната си ценност”, сподели още Хелеланд на срещата на УАДА в Лозана.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Футболистите на Русия ще могат да участват в квалификациите за Катар 2022.

Националният отбор на Русия може да играе в квалификациите за Мондиал 2022

Въпреки наложеното четиригодишно наказание от Световната антидопингова агенция (УАДА) на руските спортисти, футболният отбор на страната ще може да участва в квалификациите за шампионата на планетата в Катар през 2022 година. Това обясни..

публикувано на 09.12.19 в 16:32
Юри Ганус

Шефът на РУСАДА смята, че Русия няма шанс при обжалването

Президентът на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Юри Ганус заяви, че страната няма шанс да спечели обжалването срещу четиригодишната забрана, наложена от УАДА, добавяйки, че това е „трагедия“ за чистите атлети. „Няма никакъв шанс да спечелим..

публикувано на 09.12.19 в 15:00
Руските спортисти няма да могат да участват на олимпийски игри за 4 години.

УАДА изхвърли Русия от олимпийските игри

Световната антидопингова агенция (УАДА) реши на заседанието си днес в Лозана да изключи Русия от световни спортни състезания, включително и олимпийските игри, за срок от четири години, предаде Ройтерс. Агенцията обвини Москва във фалшфициране..

публикувано на 09.12.19 в 12:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Макс Верстапен

Макс Верстапен спечели квалификацията за спринтовото състезание в Гран при на Австрия

Макс Верстапен с Ред Бул спечели квалификацията за спринтовото състезание на домашната писта за отбора си в Австрия, 11-и кръг от сезона във Формула 1. Ферстапен, който бе най-бърз и по-рано днес в единствената тренировка за уикенда, спечели първата..

публикувано на 28.06.24 в 20:08
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна на полуфиналите в Бад Хомбург

Виктория Томова отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на трева УТА 500 в Бад Хомбург (Германия) с награден фонд от 802 237 евро.  Първата ракета на България загуби с 0:6, 6:7 (6) срещу Дона Векич след час и 41 минути. Томова игра втори полуфинал..

публикувано на 28.06.24 в 19:57
Карлос Насар

Карлос Насар постави три световни рекорда, въпреки че те няма да бъдат признати

Карлос Насар,  който ще бъде един от представителите на България на Олимпиадата в Париж, подобри три световни рекорда и спечели три златни медала по време Държавното лично първенство по вдигане на тежести в Русе.  В надпреварата в категория до 89..

публикувано на 28.06.24 в 17:56
Уругвайският национал Дарвин Нунес се радва на попадението си.

На Копа Америка Уругвай вкара 5 гола, Панама изненада домакина

Отборът на Уругвай направи решителна крачка към директните елиминации в Копа Америка след успех с 5:0 срещу тима на Боливия. С успеха възпитаниците на Марсело Биелса оглавиха своята група "С". Старт на головото шоу даде Факундо Пелистри, който отрки..

публикувано на 28.06.24 в 06:33

България получава още една квота в класическата борба за Париж

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024, съобщават от БФ Борба. Това стана възможно след преразпределение на 16-те вакантни места, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в..

публикувано на 27.06.24 в 21:50
Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза

Българка е с шанс за бронз на европейско по борба

Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза на европейското първенство по борба за кадетки в Нови Сад (Сърбия).  Националката започна убедително, побеждавайки с технически туш 11:0 полякинята Мартина Клода в категория до 46 кг, но после..

публикувано на 27.06.24 в 21:20
Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българските състезатели не успяха да спечелят отличие в първия ден на европейското първенство по джудо за кадети и за кадетки, което се провежда в "Асикс Арена" в София. С най-предно класиране е Калина Григорова, която се нареди седма в..

публикувано на 27.06.24 в 20:41