Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оливер Спасовски ще оглави служебния кабинет в Северна Македония

Оливер Спасовски
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски беше избран за служебен премиер от ръководството на управляващия Социалдемократичен съюз. Спасовски ще ръководи правителството до провеждането на предсрочни избори на 12 април.

На свое заседание снощи партията на настоящия премиер Зоран Заев реши Оливер Спасовски да оглави преходния кабинет от 3 януари.

Социалдемократическият съюз реши и кои ще бъдат тримата вицепремиери в служебното правителство, като предстои най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ да направи своите предложения кой да оглави още 5 министерства, сред които и вътрешното ведомство.

Предложенията на двете най-големи партии за служебен кабинет трябва да бъдат одобрени от парламента в Скопие.

Бъдещият служебен премиер Оливер Спасовски благодари за доверието във Фейсбук и написа, че желанието му е да бъде колкото се може по-кратко на този пост и премиерът Зоран Заев да се върне бързо начело на правителството.

Спасовски ще бъде вторият служебен премиер на Северна Македония. Първият беше Емил Димитриев, който оглави кабинета според Договора от Пържино преди изборите през 2016 година, когато ВМРО-ДПМНЕ изгуби властта.

Днес Заев има срещи Али Ахмети - лидер на най-голямата албанска партия Демократичния съюз за интеграция и с Християн Мицкоски - лидер на ВМРО-ДПМНЕ.

След снощното заседание на СДСМ Заев заяви, че все още не е ясно дали пак ще се коалира с албанците за предстоящия вот на 12-ти април. До предсрочни избори се стигна, след като Европейският съюз не даде дата за начало на преговори за членство на Северна Македония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Социалдемократическият съюз на Зоран Заев се ползва с най-голяма подкрепа, сочи проучване

Управляващият в Северна Македония Социалдемократически съюз на настоящия премиер Зоран Заев се ползва с най-голяма подкрепа от жителите на страната, сочат резултати от социологическо проучване, изследващо нагласите преди предсрочните парламентарни избори на..

публикувано на 26.12.19 в 09:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.

Петдневна стачка на младшите лекари в Англия

Младшите лекари в Англия започнаха 5-дневна стачка в рамките на дългогодишния спор за заплащането. Това е 11-та стачка на младшите лекари. От националното здравеопазване предупредиха за очаквано значително нарушаване на рутинните болнични услуги...

публикувано на 27.06.24 в 10:54
Благовест Георгиев

Благовест Георгиев: Отказах проба за алкохол, защото стана ясно, че инцидентът се превръща в "мокра поръчка"

Малко над два месеца и половина след инцидента от 5 април с участието на общинския съветник и член на Комисията по безопасност на движението към Столичния общински съвет  Благовест Георгиев, той изпрати съобщение до медиите, в което определи инцидента..

публикувано на 27.06.24 в 10:53

Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че липсата на стабилно управление  отдалечава страната от еврозоната: "Ама каква Еврозона бе, господа? Ние бяхме там с ГЕРБ, в чакалнята, в банковия съюз. Ако сега, днеска, имахме стабилно правителство,..

публикувано на 27.06.24 в 10:38

Експерти: Трябва преосмисляне на политиката на МОН за българските училища в чужбина

Започнали сме с новите програми, по които ще се обучават учителите в българските неделни училища в чужбина. Първото нещо е да излезем от грешното разглеждане за училищата. Това сподели Камелия Конакчиева - Трибулен, филолог, преводач в..

публикувано на 27.06.24 в 10:34

Геновева Петрова: Президентът извлече максимума за собствения си политически имидж

В хода на консултациите президентът извлече максимума за собствения си политически имидж . Това обясни пред БНР Геновева Петрова, "Алфа рисърч". "Той стоеше като факторът, който е способен да поеме отговорност в перспектива, което е нов елемент"...

публикувано на 27.06.24 в 10:25
Президентът откри форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ в НДК, 27 юни 2024 г.

Румен Радев: България е държава на духа, от хилядолетия е един от културните и духовни центрове на Европа

България е държава на духа, която още преди хилядолетия се превърна в един от културните и духовни центрове на Европа, посочи президентът Румен Радев при откриването на международния форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност". Радев и..

публикувано на 27.06.24 в 10:25

Спор между партиите в НС и заради въвеждането на еврото

Темата за въвеждането на еврото у нас предизвика скандал между парламентарните групи на "Възраждане", ДПС и ПП- ДБ.  Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий Според финансовия министър е технически възможно..

публикувано на 27.06.24 в 10:16