Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 4 дни: Край на преговорния маратон между газовите оператори на Русия и Украйна

| обновено на 30.12.19 в 18:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Виена приключиха четиридневните преговори между Москва и Киев по новия договор за транзит на руски газ през Украйна. Това съобщи ръководителят на компанията-оператор на украинската газопреносна система Сергей Макогон.

Днес в 5:28 часа сутринта завърши денонощният четиридневен преговорен маратон с „Газпром“ във Виена“, написа Макогон в профила си във Фейсбук.

Засега не е известно какви транзитни такси ще плаща „Газпром“ 

на новосъздадената компания-оператор на украинската газопреносна система. Това беше и основната интрига по време на преговорите.

Другите параметри на новия договор бяха съгласувани още миналата седмица на срещи в Берлин и Минск.

Договорът е петгодишен. Русия се ангажира да достави на европейските потребители през Украйна 225 млрд. куб. метра газ - 65 милиарда догодина и по 40 милиарда от 2021 до 2024-а.

Срокът на настоящото споразумение за пренос на синьо гориво изтича утре. 

Украйна и „Газпром“ подписаха извънсъдебно споразумение, което отменя антимонополните претенции на Киев към руския газов гигант.

Това съобщи в профила си във Фейсбук украинският заместник-министър на правосъдието Иван Лишчина, цитиран от руските медии. Лишчина публикува също така снимка на документа, подписан от украинския министър на правосъдието Денис Малюска и от заместник-изпълнителния директор на „Газпром“ Елена Бурмистрова.

Протоколът между Русия и Украйна от 20 декември предвижда украинската страна да се откаже от антимонополните си претенции към „Газпром“ в размер на 7 милиарда и 400 милиона. „Газпром“ на свой ред се съгласи да оттегли от Международния арбитражен съд в Женева иска си, че Украйна е нарушила задълженията си за защита на инвестициите.

Преди това „Газпром“ изплати на „Нафтогаз Украйна“ присъдените от международния арбитраж в Стокхолм близо 3 милиарда долара.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвио Берлускони в Сената в Рим, октомври 2022 г.

В Италия почетоха Силвио Берлускони с филателно издание

В Италия издадоха възпоменателна пощенска марка за политика и предприемач Силвио Берлускони, който 4 пъти е бил премиер на страната.  Филателното издание излиза на рождения му ден -  29 септември. Пощенката марка, посветена на Берлускони, е с тираж над 350 000 броя и с цена от 1,25 евро.  Дело е на Филателния център към Държавния печатарски институт и..

публикувано на 29.09.24 в 15:27
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан, съобщава правителствената пресслужба след свиканата от премиера Димитър Главчев среща с представители на ресорни институции. Започва подготовката за евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат близкоизточната страна. Паралелно се разглеждат възможностите и за други..

публикувано на 29.09.24 в 15:11

Засилен интерес към безплатните кардиологични прегледи в Бургас

При засилен интерес премина инициативата на сдружение "Младите лекари“ за безплатни кардиологични прегледи в Бургас. Инициативата е по повод Световния ден на сърцето и се проведе на открито до Експозиционен център "Флора“. Под мотото "С любов за моето сърце" лекари кардиолози, пулмолози и ендокринолози даваха консултации на възрастни и на млади..

публикувано на 29.09.24 в 14:42
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата на идеология

Новите технологии да се вкарват разумно,  а не на основата на идеология. За това призова в ефира на БНР Кузман Илиев, икономически експерт и председател на неправителствената организация "България може".  "Има икономически изгоден начин да бъдат внедрени.  Разумно е да се мисли стратегически и нещата да се случват поетапно – да се извеждат от..

публикувано на 29.09.24 в 14:15
Асен Александров

Едва половината от обявените места за директори на училища са заети

От обявените 476 места за директори на училища едва около половината се заеха в началото на учебната година . Това съобщи пред БНР директорът на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование . Според него държавата трябва да организира курсове за кандидатите за директори..

публикувано на 29.09.24 в 13:29
Разрушени сгради в квартал Харет Хрейк в южните предградия на Бейрут след израелски военни удари, Ливан, 29 септември 2024 г.

От Израел съобщиха, че при въздушен удар са убили Набил Каук от ръководството на "Хизбула"

Израелската армия съобщи, че в събота е убила още един високопоставен представител на ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар, предаде Асошиейтед прес. Става въпрос за Набил Каук - заместник-ръководител на Централния съвет на "Хизбула" .  За момента няма коментар от страна на шиитската групировка във връзка с това съобщение на..

публикувано на 29.09.24 в 13:22
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели вила и пчелни кошери в монтанско село

Пожар изпепели вила и пчелни кошери в землището на село Драганица, община Вършец. Няма пострадали хора, уточняват от пресслужбата на полицията в Монтана. Сигналът е подаден вчера малко след 14 часа. На място са изпратени екипи от пожарните служби във Вършец и Берковица, и сектор СОД Монтана. Огънят е пламнал в сухи треви и храсти. Унищожени..

публикувано на 29.09.24 в 13:07