Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помпейо отлага пътуването си до Украйна заради ситуацията в Ирак

Снимка: Reuters

Обсадата на американското посолство в Багдад накара държавният секретар Майк Помпейо да отложи пътуването си до Украйна и четири други страни. Говорител на американското външно министерство пояснява, че новите планове ще бъдат обявени скоро.

Помпейо се очакваше да пристигне в Украйна днес и да потвърди пред президента Володимир Зеленски американската подкрепа за суверенитета на страната. Украйна е и в центъра на течащата процедура по импийчмънт спрямо президента Доналд Тръмп. 

От Държавния департамент заявиха, че Помпейо отлага пътуването, за да продължи да следи случващото се в Ирак и да се увери, че безопасността на американците в Близкия Изток е гарантирана. 

Според американското външно министерство Помпейо е разговарял с премиера на Ирак и в разговора е заклеймил най-остро обсадата на посолството на САЩ във вторник. 

Американската страна е подчертала ангажимент на Багдад за предотвратяване на бъдещи подобни ситуации. Помпейо също е уверил ще администрация във Вашингтон продължава да работи за "свободен, независим и суверенен" Ирак.

В сряда напрежението се покачи след като в Багдад протестиращи хвърляха камъни по мисията, а американски сили отговориха със сълзотворен газ. Междувременно президентът Тръмп и лидерът на Иран си размениха остри реплики, а американският секретар по отбраната обяви изпращането на допълнителни сили в региона. 

Обсадата на американското посолство в Багдад приключи в сряда като това облекчи дипломатите в сградата и предотврати потенциално ескалиране на напрежението между САЩ и Иран.

За Държавния департамент случилото се е "подкрепяна от Иран терористична атака".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестиращи иракчани щурмуваха американското посолство в Багдад

Протестиращи иракчани проникнаха зад външната стена на строго охраняваната сграда на американското посолство в Багдад, предаде АФП. В отговор американски сили за сигурност използваха сълзотворен газ в опит да разпръснат тълпите, които игнорираха..

обновено на 31.12.19 в 15:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Земетресение от 4,3 по Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград

Земетресение с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер разтърси Пловдив и Асеновград. Земен трус бе усетен в Пловдив Земният трус е регистриран в 20:24 ч., с епицентър на около 6 км северно от Асеновград и на около 16 км югоизточно от Пловдив, с..

публикувано на 17.06.24 в 20:52

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлъшко

Отменено е частичното бедствено положение в Казанлък, Шипка и селата Хаджидимитрово и Шейново, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. То беше обявено в края на миналата седмица след силната буря, която причини значителни материални щети...

публикувано на 17.06.24 в 20:35
Владимир Малинов

Малинов: Водородната електромобилност ще осигури нови перспективи за българския енергиен сектор

Подземното газово хранилище "Чирен" ще позволи използване на зелен водород за собствени нужди. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който откри започващите тази седмица "Български водородни дни‘".  Автобус, задвижван с..

публикувано на 17.06.24 в 20:28
Руският президент Владимир Путин разговаря с Анна Цивильова, която е председател на държавния фонд

Москва: Трима зам.-министри на отбраната, близки до Шойгу, са отстранени

Руският президент Владимир Путин назначи племенницата си Анна Цивильова, по баща Путина, за заместник-министър на отбраната. Това е само част от кадровите промени във военното ведомство: С указ на президента са отстранени трима от..

публикувано на 17.06.24 в 20:13
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг обвини Китай, че подклажда войната в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че вместо да помогне за прекратяване на войната в Украйна, я подклажда, подкрепяйки Русия. "Президентът Си Цзинпин се опитва да създаде впечатление, че страни от конфликта, за да избегне санкции..

публикувано на 17.06.24 в 19:55

Предупреждение за жеги в Румъния

Румънската метеорологична служба издаде за утре предупреждение за опасни горещини в столицата Букурещ и още 17 окръга. Очакват се максимални температури между 33 и 35 градуса, предаде Радио "Румъния".  От Националния институт по хидрология и метеорология..

публикувано на 17.06.24 в 19:49
Кметът на Благоевград Методи Байкушев.

ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Върховният административен съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото беше образувано по жалба на кандидата за кмет на Благоевград Илко Стоянов. Оспорена беше..

публикувано на 17.06.24 в 19:44