Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп заплаши Иран с 52 удара

Европейският първи дипломат Жозеп Борел е разговарял с иранския външен министър за необходимостта от деескелация на напрежението

| обновено на 05.01.20 в 12:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп заплаши Иран с 52 военни удара срещу конкретни цели, ако ислямската република реши да отмъщава смъртта на генерал Касем Солеймани.

Ръководителят на елитните части "Ал Кудс" беше убит от американски дрон в петък. Тази сутрин водената от Съединените щати военна коалиция в Ирак потвърди за ракетни нападения срещу нейна база.

В "Туитър" американският президент написа, че Иран е много смел в отговора си на смъртта на Солеймани, който Тръмп отново обвинява за много убийства през годините и нападението срещу посолството на Вашингтон в Багдад по-рано тази седмица.

"Ако Иран нападне американец или американска собственост, ние сме се прицелили в 52 ирански обекта, някои на много високо ниво, важни за Иран и за иранската култура, които ще ударим много бързо и много твърдо", предупреждава Доналд Тръмп и допълва, че числото на обектите символизира 52-мата заложници в американското посолство в Техеран през 1979 година.

Паралелно със заканите на Тръмп американската военна коалиция в Ирак потвърди за две ракетни нападения късно вчера. Едната цел е била базата Балад, където има американски войници.

Никой военнослужещ не е бил ранен, но е възможно да се пострадали иракски цивилни. По-рано международни медии съобщиха и за ракети, паднали в т.нар. Зелена зона в Багдад, където се помещават посолствата на различни страни, включително това на САЩ.

Жозеп Борел

Великобритания призова за сдържаност след убийството на иранския военен командир.

Германският външен министър Хайко Маас обяви, че ще опита чрез директни разговори с Иран да съдейства за намаляване на напрежението.

Бъдещият канцлер на Австрия - Себастиан Курц предложи Виена да е домакин на среща на високо равнище Иран - САЩ за изясняване на противоречията между тях.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е провел телефонен разговор с министъра на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф за необходимостта от деескалация на напрежението и значимостта от запазването на ядреното споразумение, съобщават от европейската служба за външна дейност.

Борел е изразил дълбока загриженост от скорошното нарастване на насилието и конфронтацията в Ирак, в т. ч. и убийството на генерал Касем Солеймани.

Той е призовал Иран да се въздържа и внимателно да обмисля всяка реакция, за да се избегне по-нататъшно нарастване на напрежението, което би навредило на целия регион и жителите му. 


погребалната процесия в свещения град Наджаф в Ирак

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осветяват сградата на Художествена галерия в Плевен в златисто за един час

В Плевен точно в 20.00 часа за 60 минути емблематична сграда ще бъде осветена в златисто. Така плевенчани се присъединяват към световната кампания Light it up Gold в знак на подкрепа на децата с рак. В златист цвят ще бъде осветена Фасадата на Художествена галерия Колекция "Дарение Светлин Русев" . Целта на кампанията е да се..

публикувано на 27.09.24 в 20:16
Снимката е илюстративна

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни

Румъния ще бъде в плен на лошото време през почивните дни. Жълт и оранжев код за порои и бури ще са в сила през уикенда. Румънските синоптици очакват наводнения и до 100 литра дъжд на квадратен метър. Температурите ще паднат значително - от 30 на 15 градуса, съобщава БТА. Директорът на Националната служба по метеорология Елена Матееску..

публикувано на 27.09.24 в 20:09
Иван Кондов

Министър Кондов се срещна с ливанския си колега Абдула Бухабиб в кулоарите на Общото събрание на ООН

В кулоарите на Общото събрание на ООН служебният министър на външните работи Иван Кондов се е срещнал за кратко с ливанския си колега Абдула Бухабиб, съобщават от пресцентър на МВнР. Двамата са обсъдили тревожните развития в обстановката в региона на Близкия изток. Министър Кондов е запознал своя ливански колега и с резултатите от..

публикувано на 27.09.24 в 19:50

В Кюстендилско р. Струма е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания

До 120 литра в секунда вода от река Струма се подават по ВиК мрежата в Кюстендил, което е половината от необходимия дебит за града. Реката в Кюстендилско е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания, коментират експерти по повод констатираното замърсяване на р. Струма миналата нощ в района на Перник. Няма..

публикувано на 27.09.24 в 19:38
Володимр Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложи край на войната

Доналд Тръмп обеща да сложи бърз край на войната в Украйна, ако спечели втори президентски мандат. Това е война, която никога не трябваше да се случва и ние ще я решим, каза кандидатът за президент на републиканците след като се срещна в Ню Йорк с украинския президент Володимир Зеленски. Републиканският кандидат за президент Доналд..

публикувано на 27.09.24 в 19:31
Виза Недялкова

Виза Недялкова: Има "кръвопускане" от журналистиката към други занимания

Има "кръвопускане" от журналистиката към други занимания, като политически пиар. Много добри журналисти минаха към различни партии да създават образа на техните началници, също и в рекламата.  На мен не ми е много приятно да говоря против колегите, въпреки че не съм действащ журналист. Това сподели бившата журналистка и водеща на предаване..

публикувано на 27.09.24 в 19:31

Израел нанесе въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула" в Бейрут

Израелските военни са нанесли поредица от въздушни удари по южните предградия на ливанската столица Бейрут.  В града са чути силни експлозии, на места се издигат гъсти кълба дим, предават кореспонденти на световните агенции.  Телевизия, свързана с "Хизбула", съобщава за разрушени 4 сгради.  Израелските военни твърдят, че тяхна цел е било централното..

публикувано на 27.09.24 в 19:04