Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводители започват срещи с партии заради отказа на ЕК да разреши доплащания в земеделието

Арбен Мименов
Снимка: БГНЕС

Съюзът на производителите на ориенталски тютюни започва спешни срещи с политическите партии и българските евродепутати заради отказа към момента на ЕК да разреши националните доплащания в земеделието за следващия програмен период. 

Председателят на съюза и кмет на община Сатовча Арбен Мименов изрази тревогата, че без национално подпомагане тютюнопроизводството ще бъде ликвидирано, а хората ще напуснат страната. Неприятните новини се отнасят и за фермерите, допълни той:

„Към момента няма изглед да бъде одобрена преходна национална помощ за подпомагане на тютюна. Между другото разбрахме, че няма да има подпомагане на животновъдството – крави, овце и кози“.

Не повече от месец е времето, в което може да се реагира пред ЕК с искане националните доплащания да останат и през следващите 7 години:

„В срещи с политическите партии и евродепутатите да изградим обща позиция и натиск в България да има преходна национална помощ“.

Три пъти са намалели тютюнопроизводителите у нас в сравнение с миналата година. Към момента регистрираните са едва 2300. Тези, които се преориентираха към други култури, също са излъгани от търговците. Повече от година не е платена произведената в Гоцеделчевско лавандула, каза Мименов:

„За над 250 000 лева неплатена лавандула. Към момента няма изглед хората да си получат парите“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цветан Филев

Цветан Филев: Без финансови инструменти за подпомагане тютюнът е обречен на гибел

76 милиона лева национална помощ ще бъдат платени на над 40 хиляди тютюнопроизводители до края на февруари , бе решено на консултативния съвет по тютюна, на който бяха определени и ставките за подпомагане на различните сортови групи тютюн...

публикувано на 22.01.20 в 08:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дарин Георгиев от

Дарин Георгиев: ПГ на "Величие" е единна и всички депутати ще гласуват против правителство с първия мандат

ПГ на "Величие" е единна и всички депутати ще гласуват против правителство с първия мандат. Това заяви зам.-председателят на групата Дарин Георгиев. Георгиев каза, че на заседанието на ПГ снощи не са коментирали обвиненията на Ивелин Михайлов..

публикувано на 03.07.24 в 10:05

Глоби до 5000 лв. в Дупница за непремахнати предизборни плакати

Глоби от 1000 до 5000 лева налага Общината в Дупница за 10 партии и коалиции, които в 7-дневен срок не премахнаха предизборните си плакати, каза градоначалникът Първан Дангов. На практика са санкционирани основните участници в предизборната..

публикувано на 03.07.24 в 10:04
Рамадан Аталай

ДПС изключи от парламентарната си група Рамадан Аталай

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова изчете днес решение от заседание на парламентарната група на ДПС, което се е провело тази сутрин и на което групата е изключила от състава си Рамадан Аталай. При гласуването 44 депутати са..

публикувано на 03.07.24 в 09:28

Изкуственият интелект в помощ на специалистите по човешки ресурси

Специалистите по човешки ресурси използват изкуствен интелект. Това е доста обичайна вече практика, която служи за улеснение, каза пред БНР Пламена Гетова, която работи в тази сфера.  Изкуственият интелект е първият, който "чете" дори и..

публикувано на 03.07.24 в 08:50

Ще спечелят ли лейбъристите изборите в Обединеното кралство след 14-годишно управление на Консервативната партия

Днес е Ден за размисъл в Обединеното кралство. Утре в 7 часа сутринта избирателните секции ще бъдат отворени и милиони британци ще могат да упражнят правото си на глас в едни изключително важни за страната общи избори след 14-годишно..

публикувано на 03.07.24 в 08:42
Пенка Георгиева

Пациентски организации "Заедно с теб" не подкрепят протеста на фармацевтите

" В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, което създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп до лечение на пациентите с хронични заболявания, както и на пациентите с остри заболявания, които биха се нуждаели от лечение,..

публикувано на 03.07.24 в 08:33
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически..

публикувано на 03.07.24 в 08:13