Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние: Няма да има споразумение между Брюксел и Лондон без договорка за риболова

ЕК прие насоки за преговори с Обединеното кралство

| обновено на 03.02.20 в 16:54
Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма да има търговско споразумение между Великобритания и ЕС, ако няма договорка за риболова. Това заяви главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние при представянето на насоките за преговори по бъдещите отношения с Лондон.

Тъй като Обединеното кралство иска да напусне единния пазар и митническия съюз, както и да сложи край на свободното движение, то няма да може да се облагодетелства от икономическите права и предимства на страна-членка, заяви Барние.

"Ще имаме два отделни пазара вместо един общ. Правилата за произход и митническите формалности ще се прилагат между Обединеното кралство и ЕС. Достъпът до европейския пазар ще става чрез сертифициране и разрешение, както и при осъществяване на надзор. Няма да има хармонизиране или взаимно признаване на правилата ", подчерта той. Барние заяви, че в търговското споразумение трябва да бъде включено и това за риболова:

„Споразумението за риболов, което искаме да постигнем в интерес и на британските, и на европейските рибари, тоест взаимния достъп до нашите териториални води и пазари, е неотделима част  от търговското споразумение.“

Главният преговарящ заяви, че новото търговско споразумение с Обединеното кралство трябва да има за цел създаване на зона за свободна търговия без тарифи или такси, но в същото време доставчиците на финансови услуги във Великобритания вече няма да имат досегашните паспортни права в рамките на ЕС, а британските стоки, влизащи в съюза, ще бъдат обект на регулаторни проверки.

Той отбеляза, че 

сделката с Обединеното кралство ще трябва да предотврати дългосрочно "нелоялно конкурентно предимство", както и да включва споразумение относно достъпа до морските води и политиката в областта на рибарството. 

Барние посочи, че сделката трябва да включва и механизъм за решаване на спорове, където Европейският съд трябва да играе ефективна роля.

Мишел Барние отбеляза, че единният блок се надява да започне преговорите с Обединеното кралство за двустранните отношения след Брекзит преди края на месеца и подчерта, че трябва да се водят преговори паралелно по "десетина или повече" въпроси с фокус върху тези, които биха били най-засегнати при сценарий на Брекзит без сделка в края на годината.

Според него двете страни трябва да използват "възможно най-добре" от времето до 31-ви декември, за да постигнат споразумение за търговия, както и да договорят други въпроси като борбата срещу тероризма, защитата на данните и външната политика.

Главният европейски преговарящ също така заяви, че всяка една сделка с Великобритания трябва да включва "здрава рамка“, за да се гарантира, че двете страни я прилагат, както и механизми, които да позволят на едната страна да реагира "бързо и ефективно" в случай, че другата страна не спазва своите ангажименти.

Като важни области за сътрудничество с Лондон Барние открои борбата срещу тероризма,  сигурността, външната политика и управлението. За тероризма той подчерта:
"Преди всичко нека препотвърдя европейската солидарност към британското правителство за жертвите на атентата в Лондон през уикенда.  Тази солидарност не се търгува и няма да се търгува. Тероризмът остава ужасяваща заплаха за целия свят, навсякъде около нас и в сърцевината на нашите общества". 
Барние посочи, че се надява на полицейско и съдебно сътрудничество в областта на наказателното право като това с трети страни,  които са част от Шенген, но не и от ЕС и приемат свободното движение. За да стане то факт, той посочи три условия:
"Първото е Обединеното кралство да се ангажира с прилагането на европейската конвенция за човешките права. Второто е то да задейства подходящите стандарти за защита на личните данни. И трето - всяко сътрудничество трябва да бъде подчинено на възможно най-ефективния механизъм за уреждане на различията. Там, където  партньорството се основана на принципи, различни от тези на европейското право, очевидно Съдът на ЕС трябва да може изцяло да играе своята роля".
Барние уточни, че насоките за бъдещите отношения, както и проекта за политическа декларация ще бъдат представени на Европейския парламент в сряда и изрази надежда, че Съветът ще даде одобрението си за тях на 25-ти февруари. "Ако това се случи, преговорите с Обединеното кралство по документите могат да започнат веднага след това", подчерта Барние.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън, британски премиер

Джонсън: Желаем всеобхватна търговска сделка с ЕС, но не по европейските правила

Британският премиер Борис Джонсън изложи виждането си пред посланици и бизнес лидери за бъдещата търговска сделка с ЕС, като отбеляза, че ще се стреми към "всеобхватно" търговско споразумение с Европейския съюз, подобно на това, което блокът..

публикувано на 03.02.20 в 13:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Дупница стартира зелен проект заедно с Крива паланка

Проект по подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Общината в Дупница заедно с Крива паланка (РСМ) по Програмата за трансгранично сътрудничество. Договорът по реализацията вече е подписан, срокът за..

публикувано на 06.07.24 в 14:42
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Пеевски е свършен, но не веднага

Нещата в ДПС като са подвижните пясъци – накъдето задуха вятърът, пясъците отиват там. Това заяви в интервю за БНР Гюнер Тахир. До 1996 година, когато напуска ДПС, той е част от тясното партийно ръководство, а след това прави първия опит да даде..

публикувано на 06.07.24 в 14:09

Кола се преобърна край АМ "Струма", загина жена

Колона от автомобили се образува в участъка на магистрала "Струма" при отклонението за Кочериново. Лек автомобил, който е пътувал в посока София, се е ударил в мантинелата и се преобърнал. Загинала е шофьорката на автомобила, съобщи за Радио..

публикувано на 06.07.24 в 13:59

БДЗП регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд

Българско дружество за защита на птиците регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд. Това е вторият подобен случай в Европа и се смята за успех при  възстановяването на най-застрашения  вид на Балканския полуостров...

публикувано на 06.07.24 в 13:40
Част от участниците в

Вернисаж на три детски изложби в Плевен

В Плевен вернисаж на три детски изложби привлече вниманието на любителите на изящното изкуство.  В ХГ "Илия Бешков" показаха рисунки на деца, създадени по време на заниманията "Музеят е муза" както и на ученици от Българското училище в град Екс..

публикувано на 06.07.24 в 13:30
Диян Стаматов

Училищни директори: Има недостиг на учители по математика и физика

За недостиг на  учители по математика и физика алармират директори на училища. Тенденцията е от последните 3-4 години, а освен учители по математика и физика, липсват преподаватели и по химия и биология. Диян Стаматов - директор на 119..

публикувано на 06.07.24 в 13:30
Одеса, февруари 2024 г.

Одеса и Одеска област подложени на нападение с балистични ракети

Одеса и Одеска област бяха подложени на нападение с балистични ракети. Силни експлозии се чуват в града, предават местните канали на приложението Telegram. Въздушна тревога беше обявена в 11:32 часа, а взривове се чуха минути след това в 11:37..

публикувано на 06.07.24 в 13:07